Miten Heidi Aromaa onnistui viime viikolla sijoittamaan itseensä? Kuvat: Heidin kotialbumi ja Shutterstock
Miten Heidi Aromaa onnistui viime viikolla sijoittamaan itseensä? Kuvat: Heidin kotialbumi ja Shutterstock

Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan erilaisten suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Heidi Aromaan kukkaroon.

Joensuulainen Heidi Aromaa, 41, on sairaanhoitaja, joka tekee pätkätöitä. Muun ajan hän on työttömänä. Heidi on kahden lapsen lähivanhempi. Hän maksaa joka kuukausi pois entisen yrityksensä velkoja. Niitä kertyi aikoinaan 50 000 euroa. Heidi pitää kirjaa kaikista menoistaan ja tuloistaan sekä kirjoittaa niistä myös Talouskurinpalautusta-blogissaan.

Heidi maksoi toukokuun vuokransa, 695 euroa, jo huhtikuun palkastaan. Muihin budjetoituihin menoihin huhtikuussa kuuluivat muun muassa vakuutus 75,65 euroa, sähkö 31,19 euroa ja puhelinlasku 56,01 euroa. Velkojaan hän lyhensi 1197,53 eurolla huhtikuussa.

Me Naisten pyynnöstä Heidi piti kirjaa raha-asioistaan toukokuun ensimmäisellä viikolla:

Maanantai

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silmälääkärimaksu 106 euroa

Ruokaostokset 17,56 euroa

Yhteensä 123,56 euroa

”Rahankäyttötapani ovat selvinneet viimeisen parin vuoden aikana hyvin, kun olen tehnyt tiukempaa talousseurantaa ja pitänyt rahoistani kirjaa blogissani. Tuloni vaihtelevat paljon, sillä olen pätkätyöläinen ja osan aikaa kuukaudesta työttömänä.

Huhtikuussa bruttotuloni olivat 3659,51 euroa. Ruokaan meni 387,20 euroa. Helmikuun tuloni olivat 2569 euroa. Vaihtelua on siis paljon.

Silmälääkärin lasku yllätti positiivisesti. Odotin, että se olisi maksanut vielä enemmän. Jouduin menemään lääkärille, että saisin silmälasit.”

Tiistai

2 jäätelöä 6,80 euroa

Hieroja 23 euroa

Yhteensä 29,80 euroa

”En ole aiemmin raaskinut käydä hierojalla. Nyt kuitenkin huomasin migreenipäiväkirjastani, että on pakko laittaa rahaa omaan terveyteen. Nyt yritän sijoittaa törkeästi rahaa itseeni. Summaan kuuluivat myös silmälasini.

Tämän viikon herkkuostokset olivat pieni spesiaalijuttu sairaana olevalle lapselleni. Hän jaksoi olla mukana silmälääkärissä ja tiistaina kiertää kanssani asiaan liittyviä kauppoja.”

Keskiviikko

Ruokailu heppatapahtumassa ja ratsastus 12,50 euroa (ei kuittia)

”Säästän joka kuukausi, sillä haluan varautua yllättäviin menoihin. Minulla on monta tiliä. Sijoitan joka kuukausi Nordnetin rahastoon sekä itselleni että kahdelle lapselleni samat summat. Jos näiden päälle jää vielä ylimääräistä, sijoitan Seligsonin rahastoihin.”

Torstai

Herkutteluun 2,90 euroa

Silmälasit 130 euroa

Yhteensä 132,90 euroa

”Tiesin jo edellisellä viikolla, että ylimääräisiä kuluja tulee silmälasiasioista, joita olen vältellyt pari vuotta. Joka kerta kun joudun käyttämään säästöjäni, se kirpaisee, mutta nyt oli pakko nostaa rahaa silmälaseihin.

Onneksi olen säästänyt puskuria säästötileille aina tilaisuuden tullen. Toki tileillä on omat käyttötarkoituksensa, kuten matka- ja harrastustili. Näiltä tileiltä siirrän rahaa käyttötilille, jos kuukauden tuloni eivät riitä kaiken kattamiseen.”

Perjantai

Ei ostoksia

”Viime kuussa minulla oli 12 nollapäivää eli päivää, jolloin en kuluttanut rahaa. Enemmänkin nollapäiviä saisi olla.

Suosin kauppaketjuista Prismaa ja Tokmannia. Tokmannissa on usein edullista ja hyviä tarjouksia. Prismassa on erinomainen hevi-valikoima ja aloittelevalle kasvissyöjälle erilaisia kasviproteiinituotteita. Viime aikoina olen ihastunut kauratuotteisiin. Niiden valikoima on Prismassa laaja.

Lidlissä käyn joskus, mutta meidän perheemme kauppaan vie usein maidon puute. Lapsi ei suostu juomaan Lidlin maitoa. Jos puutelistalla on vain esimerkiksi kalapuikot ja ranskalaiset, käyn lähikaupassa. Muuten suosin isoja kauppoja.”

Lauantai

Ruokaostokset 3,90 euroa

”Tein isommat ruokakauppaostokset viikko sitten lauantaina, joten ruokatarvikkeita ei tällä viikolla tarvittu kovin paljon. Pikemminkin tämä viikko meni tuhlauksen puolelle. Iltavuorojen jälkeiset herkkuheräteostokset olisin voinut jättää tekemättä, mutta kauppa on liian sopivasti kotimatkan varrella ja auki kotiin ajellessa.

Minulla ei mielestäni ole kulutuspaheita. Lapsiin kohdistuvat menot voisi ehkä laskea sellaisiksi. Hoplop-liput tai elokuvissa käynnit eivät ole millään muotoa välttämättömiä asioita. Mutta toisaalta, jos pitää lapsille jotain arjenkatkaisua järjestää, niin mieluummin kokemuksia kuin esimerkiksi uusia leluja, joita on jo ihan tarpeeksi kotona.”

Sunnuntai

Ei ostoksia

”Taas opin tällä viikolla sen, että asioita ei pitäisi lykätä loputtomiin. Minun on hirveän vaikea laittaa itseeni yhtään rahaa, mutta sitten kun on pakko, tulee tehtyä paniikkiratkaisuja.

Paljon paremmin osaan varautua esimerkiksi lasten kasvuun. Heillä on aina puolivuosittain tietyt tarpeet vaatehankinnoissa ja urheiluvälineissä. Pyrin kuluttamaan mahdollisimman vähän, pysymään ostoslistassa ruokakaupassa ja ostamaan kaikkea mahdollista käytettynä – paitsi vaatteita tai kenkiä.”

 

Viikon menot yhteensä: 302,66 euroa.

Viikon suurin hankinta oli silmälasit 130 euroa.

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla