Löytyykö sinun työpaikaltasi Ulla Taalasmaa? Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen</span>
Löytyykö sinun työpaikaltasi Ulla Taalasmaa? Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen

Kahvihuone, tuo kaikenlaisten kollegoiden uljas kohtaamispaikka! Listasimme 36 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaisen työpaikan taukotilasta.

1. Pulputtaja

Kahvihuoneen kovaäänisin hölösuu, joka kertoo avoimesti ummet ja lammet niin omasta kuin naapureidensä elämästä. ”Ai kauhea, siihen meidän naapurin Pirkkoon on taas iskenyt se noro” -tyyliin. Ei osaa lopettaa jutustelua, vaikka keskustelukumppani ottaisi askeleita kohti työpistettään.

2. Ruotsalainen

Ei jätä ketään kahviautomaatilla huomiotta. Moikkailee ja small talkaa hiljaisimpienkin kanssa. Haluaa vain, että kaikilla olisi kiva olla, mutta innokkuudellaan saa introvertimmät kollegat välttelemään taukotilaa.

3. Mykkä

Ei vastaa ruotsalaisen turinayrityksiin, vaan tuijottaa häntä vaitonaisena. On tullut taukohuoneeseen tauolle. Kaikesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Ulla Taalasmaa

Työpaikan tietotoimisto, jolla on aina kiinnostava juorunpalanen jaettavaksi kahvin kylkeen. Tietää kaikkien varjellut salaisuudet, uudet työkuviot ja vanhat kaunat. Usein värittää juttuja totuutta hurjemmiksi, koska hei – muuten elämä olisi tylsää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hattivatti

Piipahtaa kahvihuoneessa pinna kireänä ainoastaan noutamassa kupposen kahvia. On jatkuvasti ”aivan saamarin kiireinen”. Saa omalla sähköistävällä murjotuksellaan taukotilan muunkin poppoon varuilleen.

6. Päivänsäde

Tasaisesti hyväntuulinen ja piristävä tapaus, joka saapuu kahville aina hymyssä suin. Tsemppaa niitä murjottavimpiakin menninkäisiä jaksamaan. Onnistuu joskus ionisoimaan jopa hattivatin.

7. Kaikkien kaveri

Tulee toimeen kaikkien kanssa ja juttelee suvereenisti niitä näitä niin uusien kuin vanhojen kollegoiden seurassa. Hyvää kahvi- ja lounasseuraa erityisesti siksi, ettei kysele liian intiimejä, mutta toisaalta osoittaa tervettä kiinnostusta kanssatyöläisiä kohtaan.

8. Automaattituttu

Se tyyppi, jolle olet moikannut viimeiset 10 vuotta aina kahvipannun ääressä, mutta et tiedä hänen nimeään. Katja? Kirsi? Paavo? Pekka?

9. Seinäruusu

Ujopiimä, joka ei erityisemmin uskalla osallistua taukotilan jorinoihin, vaan lähinnä nyökyttelee päätään muiden mukana.

10. Vitsiniekka

Useimmiten suunnilleen keski-ikäinen henkilö, joka iskee puujalkavitsiä keskusteluun kuin keskusteluun. Ei yleensä juuri naurata, mutta toisinaan onnistuu piristämään työpäivän vikoja tunteja.

11. Tuhmeliini

Kuin vitsiniekka, mutta lähtee vitsailunsa kanssa poikkeuksetta pikkutuhmalle laukalle. #Metoo-aikoina mitä luultavimmin alkanut kitistä siitä, kuinka ”nykyään ei saa enää edes kahvihuoneessa vitsiä murjaista!”

12. Välttelijä

Tyyppi, jota ei nähdä juuri koskaan taukotilassa. Ei nimittäin poistu omalta työpisteeltään juuri koskaan.

13. Eväslehteilijä

Linnoittautuu taukohuoneen syvään nurkkaan ja vetää tiiviisti nenänsä eteen päivän aviisin. Haluaa viettää taukonsa kaksin eväsboksinsa kanssa. Ei toivo minkäänlaista kontaktia muilta. Eikä tosiaan ota itse kontaktia toisiin.

14. Erityisruokavalioinen

Vaihtaa kuukausittain ruokavaliotaan ja kertoo uusimmasta dieettivillityksestään ihan jokaiselle, joka erehtyy kysymään, ”mitäs sulla on tänään eväänä?”

15. Lounaskadehtija

Ihastelee toisten eväitä ja tiedustelee innokkaana, mitä muilla on tänään sapuskana – himoiten.

16. Kulinaristi

Ahtaa eväsboksinsa täyteen aina jotain uutta ja kiinnostavaa, mutta mitä todennäköisemmin vähättelee niitä. ”Ai tää vai? Pyh, ihan vain nopeasti kyhäsin jotain kasaan...”

17. Leipuri

Kiikuta kahvihuoneeseen leipomuksiaan nimi- ja synttäripäivien lisäksi ihan perusperjantaina. Taitaa joka herkun marjapiirakasta voileipäkakkuun. Rakastaa leipomista itsessään, muttei voi kieltää, etteikö saisi tyydytystä siitä, kun työkaverit kehuvat vuolaasti hänen loihtimiaan leivonnaisia.

18. Siivouspoliisi

Syynää kahvihuoneen pinnat ja katveet tarkalla silmällä tahrojen ja tuhrujen varalta. Toisinaan siivoaa passiivisaggressiivisena koko taukotilan. Useimmiten kuitenkin vain voivottelee tilannetta kovaan ääneen tekemättä mitään.

19. Heippalaputtaja

Näkee kaikki taukotilan ongelmat jääkaappiin unohtuneista eväsleivistä tuhnuiseen mikroaaltouuniin. Sen sijaan, että ottaisi asian avoimesti puheeksi, jättää ympäriinsä lappusia, joissa lukee ”äitisi ei ole töissä täällä, siivoa omat sotkusi!”

20. Velvollisuudentuntoinen

Tasaisin väliajoin vähän pyyhkäisee pintoja ja kantaa kortensa yhteisen siisteyden kekoon, jottei siivouspoliisi tai heippalaputtaja kävisi riveleihin kiinni.

21. Lihomispelkoinen

Tunkiessaan kättään kollegan tuomaan pullapussiin muistaa aina sanoa, että ”ei kyllä pitäisi...” Päivittelee kahvisärpimen lihottavan ja samalla saa kaikki muutkin tuntemaan huonoa omaatuntoa herkuttelusta.

22. Kieltäytyjä

Ei koskaan ota pullaa, kun tarjotaan. Ei vain ota. Piste.

23. Haisuli

Vetää aina koko viikon kerrallaan evääksi kaalilaatikkoa, lohikiusausta tai kananmunaleipiä, eikä varmastikaan puhdista mikrokupua sen käytön jälkeen.

24. ”Lainaaja”

Lorauttaa muiden maidosta kahviinsa ja töräyttää toisten ketsupeista ”ihan vain vähän lainaksi” makaronilaatikon kylkeen. On ihan taatusti se, joka syö aina Jarin eväät.

25. Jääkaapinvaltaaja

Täyttää taukohuoneen jääkaapin omilla evästarpeillaan, jotka riittävät kerrallaan jopa viikoksi. Harmi kyllä, unohtaa usein syödä sapuskansa. Homehtuneet leivänkäntyt ja vajaana vanhentuneet mehutetrat kuuluvat mitä todennäköisimmin hänelle.

26. Mukinvartija

Loukkaantuu verisesti, jos joku toinen erehtyy lainaamaan hänen vakiomukiaan. Jos mukinvartijan suosikkimuki on kateissa, koko työyhteisö saa kuulla kunniansa.

27. Reviiritietoinen

Laittaa puumerkkinsä jokaiseen evästarpeeseensa. Merkkaa myös mukinsa ja toisinaan jopa taukotilan suosikkipaikkansa: ”Maunon paikka, älä istu!”

28. Kahviseriffi

Työpaikan ainoa tyyppi, joka osaa käyttää kahvinkeitintä kunnolla. Joutunut puolihaluttomasti siis kahvinkeittovastuuseen. Toisinaan heittäytyy martyyriksi ja sanoo, että ”keittäkää kuulkaas ihan itte”, mutta lopulta kuitenkin panee sumpit pihisemään, koska eihän kukaan muu osaa tehdä yhtä hyvää kahvia.

29. Tutiseva keittelijä

Toisinaan kahviseriffin painostuksesta keittää kahvit. Ei tiedä, missä kahvit tai suodatinpussit ovat, eikä takuulla tiedä, kuinka paljon puruja pannaan.

30. Mystinen tyhjentäjä

Hujauttaa sisuksiinsa kaikki taukotilan sumpit ja ”unohtaa” keittää lisää. Kun joku toinen on käy laittamassa kahvit tulille, on heti ekana kaatamassa kuppiinsa.

31. Jumppailija

Käyttää jokaisen taukonsa hyödykseen jumppailemalla ja verryttelemällä. Ei koskaan unohda muistutella kollegoille, että ”istuminen tappaa” ja ”se on hei kuule ihan niitä pieniä tekoja vaan!”

32. Vakiokaluste

Jotenkin ihmeen kaupalla ihan aina taukotilassa. Jos hän ei ole sinne menossa, hän on sieltä tulossa. Vaikka hetken luulisit olevasi taukotilassa yksin, vakiokaluste ponnistaa aina jossain vaiheessa sinne seuraksesi. Vai hetkonen, oliko hän siellä sittenkin koko ajan?

33. Neiti aika

Joka päivä minuutilleen samaan aikaan kahvia santsaamassa ja eväitä syömässä.

34. Työnpakoilija

Näyttää siltä, että läppärinsä takana tekee jotain tärkeää työhön liittyvää. Todellisuudessa pelailee pasianssia, lukee viihdeuutisia tai kirjoittelee työhakemustaan muualle.

35. Epätietoinen

Menee taukotilaan tekemään töitä tai pahimmillaan järjestää siellä palaverin. Eli on ymmärtänyt sen funktion ihan väärin.

36. Tunnelman tyrijä

Hiljentää taukotilassa kaiken kiinnostavan keskustelun. Tunnetaan myös nimellä esimies.

Sisältö jatkuu mainoksen alla