Gian ja hänen perheensä maailmanympärimatka kesti 342 päivää. Kuva: Gia Forsman-Härkösen kotialbumi
Gian ja hänen perheensä maailmanympärimatka kesti 342 päivää. Kuva: Gia Forsman-Härkösen kotialbumi

Helsinkiläinen Gia Forsman-Härkönen, 38, teki perheineen maailmanympärimatkan kolme vuotta sitten. 

– Laskimme, että saamme käyttää 120 euroa rahaa päivässä, Gia kertoo. 

”Maailmanympärimatka on aina ollut minun ja mieheni Miikan yhteinen haave. Emme oikeastaan missään vaiheessa keskustelleet, toteutetaanko se, vaan ennemminkin, milloin se toteutetaan.

Alun perin tarkoituksenamme oli lähteä matkalle syksyllä 2015, jolloin tyttäremme Bella olisi viisivuotias. Sitten rupesi kuulumaan huhuja, että hallitus kiristää vuorotteluvapaan ehtoja. Aikaistimme siksi reissuamme vuodella.

Maailmanympärimatka pelotti ajatuksena hirveästi. Ensinnäkin olen pelännyt lapsesta asti lentämistä. Toiseksi pelotti, riittävätkö rahat. Eri maiden hintatasojen ja koko matkan budjettiarvion selvittämiseen meni älyttömästi aikaa. Arvioimme etukäteen, että voisimme käyttää 120 euroa päivää kohti, mikä piti lopulta aika hyvin paikkansa. Neuvottelimme pankin kanssa myös 10 000 euron lainan, jonka voisimme nostaa hätätilanteessa yhdellä puhelinsoitolla. Sitä ei onneksi tarvittu.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

11 maata

”Työskentelemme asiantuntijatehtävissä: minä viestinnässä ja Miika it-alalla. Meillä on yhteinen säästötili, jonne laitamme joka kuukausi osan palkastamme. Käytämme rahoja pääasiassa matkustamiseen. Vuotta ennen lähtöämme vedimme kukkaron nyörit tiukalle. Säästimme kaikessa mahdollisessa, kuten ruoka- ja vaateostoksissa. Saimme säästettyä noin 15 000 euroa. Loput matkarahat saimme vuorotteluvapaakorvauksista ja Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan kaksiomme vuokratuloista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Meille reissu on antanut rohkeutta toteuttaa muitakin haaveita.”

Maailmanympärimatka oli kokemuksena huikea, mutta myös huomattavasti rankempi kuin etukäteen kuvittelimme. Reissasimme vuoden aikana 11 eri maassa. Jos lähtisimme nyt reissuun, emme yrittäisi nähdä niin paljon. Silti reissu ei kaduta, päinvastoin.

Moni on kauhistellut reissun hintaa. Minusta summa ei ole iso, kun miettii, että siihen on laskettu kaikki kustannukset vuoden ajalta pienintä pähkinäpussia myöten. Jos emme olisi lähteneet, meillä olisi ehkä vähän enemmän rahaa pankkitilillämme – mutta olisimmeko sen onnellisempia?”

Kaikille mahdollista?

”Moni sanoo, että lähtisi maailmanympärimatkalle, jos se vain olisi mahdollista. Uskon, että kuka tahansa keskituloinen ihminen, jolla on asiat perushyvin, pystyy halutessaan lähtemään. Kyse on siitä, miten priorisoi asiat: miten isoissa neliöissä asuu, omistaako auton, kuinka usein hankkii uusia tavaroita.

Meille reissu on antanut rohkeutta toteuttaa muitakin haaveita. Suomeen palattuamme ostimme Helsingistä vanhan puutalon, jollaisessa asumisesta olimme unelmoineet. Jouduimme kuitenkin toteamaan, ettei se olekaan meidän juttumme ja myimme talon pois. Nyt toteutamme taas yhtä unelmaa: lähdemme talvehtimaan Espanjan aurinkoon. Töitä aiomme tehdä etänä.

Unelman toteutumisessa auttaa, että sanoo sen ääneen. Hirveän monesti kyse on vain asioiden järjestelemisestä ja kyvystä sietää hieman epämukavuutta. Ei kannata jättää jotakin tekemättä vain sen takia, että pelkää lopputulosta. Harva asia on sellainen, mitä ei pysty jälkikäteen muuttamaan.”

342 päivää reissussa

Gia, Miika ja Bella kävivät yhteensä 11 maassa.

Budjetti:

Lähtövalmistelut 5565 €

Lennot 9179 €

Majoitukset 8472 €

Ruoka 13574 €

Palvelut, ostokset, aktiviteetit 9181 €

Vuokra-autokulut 3747 €

Julkinen liikenne 3977 €

Yhteensä 53 181  €

Lue lisää reissusta:

www.matkakuume.net.

Kysely

Haaveiletko maailmanympärysmatkasta?

En!
En!
54.3%
Kyllä!
Kyllä!
45.6%
Ääniä yhteensä: 46
Sisältö jatkuu mainoksen alla