Verokortti kolahti postissa! Sen kunniaksi kokosimme vastaukset tämän hetken polttavimpiin kysymyksiin verokortista.

Uusi vuosi on jälleen pyörähtänyt käyntiin – ja sehän tarkoittaa ainakin yhtä asiaa: viimeistään nyt on aika perehtyä hiljattain saapuneeseen verokorttiin.

Kyseiseen läpyskään liittyy muutamakin kysymys, jotka mietityttävät monia näin vuodenvaihteessa. Soitimme Verohallintoon ja selvitimme vastaukset kaikkein kinkkisimpiin pulmiin.

1. Milloin verokortti pitää toimittaa työnantajalle?

Nykyisin työnantajat voivat saada verokortit myös suoraan Verohallinnolta. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä – varsinkin, jos on tottunut kiikuttamaan verokorttinsa paperisena työnantajalle. Ei kannata kuitenkaan hätäillä! On nimittäin työnantajan tehtävä valistaa työntekijöitään siitä, tarvitseeko heidän ryhtyä toimiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Työnantajan täytyy informoida työntekijöitään, saako se ennakonpidätystiedot Verohallinnolta sähköisesti. Jos työnantaja on pyytänyt  ennakonpidätystiedot sähköisesti, työntekijöiden ei tarvitse toimittaa verokorttiaan, selvittää Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaavasti jos työnantaja ei ole pyytänyt tietoja suoraan Verohallinnolta, sen on kerrottava, missä muodossa tiedot tulisi toimittaa. Verokortin voi edelleen toimittaa perinteisesti paperisena, mutta myös sähköisesti. Sähköisen version saa Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta.

Summa summarum: Työnantaja kertoo kyllä, kaipaako paperista verokorttia vai ei.

On kuitenkin muutama tilanne, joissa verokortti tulee aina itse toimittaa työnantajalle:

  1. Olet tehnyt muutosverokortin. Muutosverokortin voi tulostaa itse OmaVero-palvelusta tai jopa vain näyttää puhelimen näytöltä, jos työnantaja on pienikokoinen organisaatio.
  2. Vaihdat työpaikkaa kesken vuoden. Tämä koskee myös niitä, jotka ovat aloittaneet uudessa pestissä heti vuoden alusta: ”Monet työnantajat tekevät pyynnöt ennakonpidätystiedoista sen mukaan, ketkä ovat yrityksen kirjoilla 31.12. edellisenä vuonna.”
  3. Työnantaja ei ole saanut verokorttia sähköisesti. Joissakin yksittäistapauksissa ennakonpidätystietoja ei ole voitu toimittaa työnantajalle. Silloin työnantaja pyytää verokortin suoraan palkansaajalta.

2. Miksi verokortissa ilmoitettu tuloraja poikkeaa vuosituloarviosta?

Jos olet perehtynyt verokorttiisi tarkemmin, olet luultavasti huomannut myös, että siinä ilmoitetut tuloraja ja arvio vuosituloista eroavat toisistaan. Tähän on aivan looginen selitys.

– Verotettavaksi tulevat tulot tammikuusta joulukuuhun. Verokortit kuitenkin tulevat voimaan 1.2. Siksi tulorajasta on otettu pois tammikuun palkka. Se tarkoittaa, että tammikuussa voidaan käyttää myös edellisvuoden veroprosenttia. Tuloraja on laskettu ajalle 1.2.–31.12., Ylitalo kertoo.

Tuloraja lasketaan jakamalla arvio koko vuoden tuloista 12,5:llä ja kertomalla se sen jälkeen 11,5:llä. Puolikas johtuu siitä, että kokonaissummaan on laskettu mukaan myös arvio lomarahoista. 


3. Jos tammikuun palkasta toimitetaan vero viime vuoden veroprosenteilla, mitä tapahtuu jos tulorajat ylittyivät loppuvuodesta? Verotetaanko tammikuussakin tavallista suuremmalla prosentilla?

Jos tulorajasi pääsivät viime vuonna paukkumaan, palkastasi toimitettiin loppuvuodesta veroa reippaasti perusprosenttia suuremmalla lisäprosentilla. Saatatkin nyt pohtia, onko tammikuussakin luvassa tavallista laihempi palkkapussi, kun silloin voidaan käyttää vielä edellisvuoden veroprosenttia.

Vastaus kuuluu: ei.

– Tammikuun palkasta lähtee ennakonpidätys perusprosentilla, joka asiakkaalla on ollut verokortissaan edellisenä vuonna. Tuloraja, joka loppuvuodesta on ylittynyt, ei jatku enää tammikuulle.

4. Milloin pitää hakea muutosverokorttia?

Muutosverokorttia kannattaa hakea, jos tulot muuttuvat olennaisesti suuntaan tai toiseen. Ylitalo neuvoo ensin tarkistamaan verokortista, millaiseksi vuoden tulot on siinä arvioitu. Summa löytyy verokortilta kohdasta Arvio vuosituloista. Ei siis kannata säihkähtää, jos verokortin ensimmäisellä sivulla näkyvä Tuloraja vaikuttaa liian pieneltä. 

Sen jälkeen verottajan vuositulorajaa voi verrata omaan arvioon alkaneen vuoden kokonaistuloista. Hyvin pienen eron, esimerkiksi sadan euron, vuoksi muutosverokorttia ei vielä kannata hakea.

– Esimerkiksi noin 20 000 euron tuloilla vuositulorajan tulisi muuttua noin 500 eurolla, jotta vaikutus veroprosenttiin olisi puoli prosenttiyksikköä.

Entä jos ei vielä tiedä, millaiseksi koko vuoden tulot muodostuvat? Monen on esimerkiksi pätkä- ja vuorotöiden vuoksi vaikea arvioida kokonaistulojaan vielä näin varhaisessa vaiheessa.

– Se täytyy muistaa, ettei ole mitään tarvetta lähteä heti hötkyilemään, jos veroprosentti näyttää suunnilleen oikealta. Verokorttiahan voi muuttaa vuoden aikana milloin vain sitten, kun tietää tarkemmin oman tilanteensa, Isotalo sanoo.

Hän neuvoo seuraamaan tulorajaa ja tuloja pitkin vuotta ja hakemaan muutosverokorttia vasta, jos näyttää siltä, että tulot ylittävät rajan. Näin voi välttää ikävän yllätyksen loppuvuodesta.

verotoimiston vieras

Minäkin jo mietin, mitkä ne neljä ongelmaa, joita kaikki miettivät. Nyt selvisi. Ennen artikkelia en miettunyt noita asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla