Barack Obama on sanonut, ettei olisi pystynyt mihinkään, mitä on tehnyt, ilman puolisoaan Michelleä. Kuva: Reuters
Barack Obama on sanonut, ettei olisi pystynyt mihinkään, mitä on tehnyt, ilman puolisoaan Michelleä. Kuva: Reuters

Mitä yhteistä on Barack Obamalla, Beyoncélla ja Mark Zuckerbergilla? He ovat kaikki omalla alallaan äärimmäisen menestyneitä – ja heillä on kannustava puoliso.

Jos haluat menestyä urallasi ja saavuttaa asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi, ei suinkaan ole ihan sama, kenen kanssa elämäsi jaat. Päinvastoin, Yhdysvaltalaisessa Carnegie Mellonin yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan menestymiseen vaikuttaa huomattavasti se, kenen kanssa on naimisissa.

Tutkimukseen osallistui 163 avioparia. Ensin kullekin parille annettiin kaksi vaihtoehtoa: ratkaista yksinkertainen pulmatehtävä tai kilpailla palkinnosta. Sitten tutkijat tarkkailivat kunkin parin keskinäistä vuorovaikutusta.

Kävi ilmi, että ne, joiden puoliso oli rohkaisevampi ja kannustavampi, valitsivat todennäköisemmin palkinnosta kilpailemisen. Lannistava tai epäluottamusta osoittava kumppani puolestaan sai valitsemaan helpomman vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä osuus oli kuitenkin vasta alkua. Puoli vuotta kokeen jälkeen tehdyssä jatkotutkimuksessa selvisi, että vaativamman harjoituksen eli kilpailun valinneet olivat kaiken kaikkiaan onnellisempia. Heillä meni paremmin niin ihmissuhteiden, henkilökohtaisen kasvun kuin psyykkisen hyvinvoinnin saralla.

– Löysimme todisteita siitä, että niillä päätöksillä, joita tehdään tietyissä tilanteissa, kuten työtilaisuutta tavoitellessa tai uusia ystäviä etsiessä, on iso vaikutus pidemmän aikavälin hyvinvointiin, tutkimuksen johtaja Brooke Feeney sanoo.

Feeneyn mukaan puoliso voi auttaa menestymään rohkaisemalla tarttumaan vastaan tuleviin tilaisuuksiin. Asian kääntöpuoli on, että puoliso voi yhtä lailla olla menestyksen tiellä, jos hän toiminnallaan pienentää todennäköisyyttä, että hyödynnät tilaisuudet.

Tunnetut menestyjät todistavat

Tutkimustuloksia tukevat onnellisesti naimisissa olevat menestyjät, kuten Barack Obama, Beyoncé ja Mark Zuckerberg. Heillä on yksi yhteinen tekijä: kukaan heistä ei olisi yhtä menestynyt ilman puolisonsa tukea.

Obama on antanut kunnian saavutuksistaan vaimolleen Michellelle. Vuonna 2011 silloinen Yhdysvaltain presidentti lausui Oprah Winfreyn haastattelussa:

– Tietenkään en olisi voinut tehdä mitään, mitä olen tehnyt, ilman Michelleä. Kysyit aiemmin, mikä minut pitää järjissäni ja tasapainossa, miten saan käsiteltyä kaikki paineet. Se on tämä nuori nainen juuri tässä… Hän on minun kallioni. 

Myös Beyoncé, yksi kaikkien aikojen eniten myyneistä artisteista, kiittelee puolisoaan. Hänen mukaansa aviomies Jay-Z auttaa ja tukee häntä monella eri tasolla.

– En olisi se nainen, joka olen, jos en menisi kotiin juuri tuon miehen luo.

Facebookin perustaja-toimitusjohtaja Mark Zuckerberg liittyy kuoroon ylistämällä Priscilla-vaimoaan.

– Priscilla on elämäni tärkein ihminen. Se on tärkein asia, jonka rakensin täällä ollessani, Zuckerberg on todennut vieraillessaan entisessä opinahjossaan Harvardin yliopistossa vuonna 2017.

Riippumatta siitä, mitä menestys sinulle tarkoittaa, nämä mahtiparit  todistavat, että sillä todellakin on väliä, kenen kanssa vaihtaa sormuksia. Sitä paitsi, saavutukset tuntuvat paljon paremmilta, kun ne voi jakaa jonkun kanssa – mieluiten rakkaan ja kannustavan ihmisen.

IinaMiina

Yllättyineitä ovat:
-
-
Ja
-

Ei vais, hyvä vain et näitä tutkitaan. Kaikki eivät sitä itse tajua, kuinka nalkuttava ja lyttäävä 'rakkain' pilaa arjen onnen. Parisuhde on tiimipeliä muuta maailmaa vastaan ja tiimi toimii parhaiten luottamuksella ja tsempillä varustettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla