Kodin Kuvalehti
Rahapuhetta -tutkimuksesta selvisi, että 17 % vastanneista ei tule säästämään eläkepäiviä varten.
Rahapuhetta -tutkimuksesta selvisi, että 17 % vastanneista ei tule säästämään eläkepäiviä varten.

Vaikka raha-asiat kiinnostavat, säästäminen tuntuu vaikealta tai jopa mahdottomalta. Kuulostaako tutulta? Et todellakaan ole yksin.

Oletko kiinnostunut raha-asioista? Suunnitteletko rahankäyttöäsi?

Kyllä, vastaa valtaosa suomalaisista. Silti suunnitelmat jäävät usein vain suunnitelmiksi, kertoo tuore tutkimus, jonka teettivät Takuusäätiö, Marttaliitto ja OP.

Peräti 41 prosenttia tutkimuksen vastaajista kertoi, ettei ole varautunut yllättäviin menoihin mitenkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– On ihan tyypillistä, että ajatukset ja teot ovat ristiriidassa. Siksi säästöjä ei kerry, vaikka ihminen mielestään suunnittelee talouttaan, sanoo talous- ja velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihmisiä on myös pitkään ohjailtu siihen, että kuluta nyt, maksa myöhemmin.

Se on mennyt perille. Tutkimusten mukaan suomalaiset kyllä säästävät pahan päivän varalle, mutta summat ovat pieniä. Monella ei ole jemmassaan suositusten mukaista summaa eli 1–3 kuukauden palkkaa vastaavaa rahamäärää.

– Se antaisi aikaa suunnitella elämää, jos tapahtuu jotain yllättävää, tulee vaikka työttömyyttä, Markkanen sanoo.

Tunteet taas pelissä

Suomessa on ollut tapana säästää asuntoon. Kun se on saatu hankittua, suunnitelmallinen säästäminen jää usein siihen, että rahaa pannaan sivuun korkeintaan lomamatkaa varten. Markkasen mukaan tilanne on kuitenkin muuttumassa. Nuoremmat sukupolvet ovat entistä kiinnostuneempia säästämisestä ja sijoittamisesta.

– He eivät välttämättä usko, että työ tuo rahaa koko elämän ajaksi. Nuoret ajattelevat, että omaehtoinen varautuminen kannattaa.

Markkasen mielestä säästämisestä pitäisi puhua avoimesti, sillä se vähentää eriarvoisuutta. Kun pienituloinenkin saa taloudellisen turvan, hänen asemansa ei ole niin haavoittuva.

Mutta miten säästää, jos palkka on pieni, asuminen kallista ja velkoja taakkana? Kaikki mikä tulee, myös menee.

– Säästämisen aloittamisessa tärkeintä on tietää, mihin rahat menevät, Markkanen sanoo.

– Moni rahavaikeuksissa ollut asiakkaamme on sanonut, että omasta taloudestaan saa aika hyvän käsityksen jo kuukaudessa, kun kirjaa ylös menonsa.

Säästämisen alku voi löytyä arjen kulutusvalinnoista. Lisäksi kannattaa miettiä, miksi käyttää rahaa ja millaisia arvoja siihen liittyy. Miksi oikeastaan ostin tämänkin asian?

– Raha ei ole koskaan pelkkää rahaa, vaan aina myös tunnetta. Tutkimuksissa on havaittu, että talousvaikeuksiin voi ajaa esimerkiksi yksinäisyys. Shoppailu voi tuoda lohtua.

Mikrosäästäminen kerryttää rahaa huomaamatta

Vanha totuus pienten purojen voimasta pitää yhä paikkansa.

– Joillekin sopii esimerkiksi mikrosäästäminen. Siinä pieni summa siirtyy säästöön aina, kun käyttää pankkikorttia. Säästöä tulee ikään kuin huomaamatta.

Säästämiseen voi antaa potkua myös ekologinen ajattelu: haluan olla ihminen, joka ajattelee ympäristöä eikä osta turhaa.

– Sijoittamisessakin entistä suositumpia ovat ekologiset rahastot eli sijoittaminen esimerkiksi yrityksiin, jotka tukevat siirtymistä vähähiilisempään talouteen. Se voi tuoda lisää motivaatiota.

Näistäkin kahdesta asiasta saa apua säästämisessä:

  1. Pidä rahoista kirjaa: Talouden asiantuntijat neuvovat aloittamaan säästämisen kulujen kirjaamisella. Perinteinen vihko sopii tarkoitukseen hyvin, mutta tarjolla on myös muita apukeinoja kuten puhelinsovelluksia. Verkosta löytyvä Takuusäätiön Penno.fi-palvelu on maksuton väline, jolla voi seurata tuloja ja menoja ja jonne voi asettaa säästämistavoitteen.
  2. Vertaistukea verkosta: Facebookissa on useita talouteen liittyviä ryhmiä, joissa annetaan ja pyydetään vinkkejä ja kannustusta. Esimerkiksi Vauras nainen -ryhmässä on jo yli 55 000 jäsentä, ja keskustelu käy vilkkaana muun muassa sijoittamisesta ja siitä, miten rahaa saisi sivuun. Takuusäätiön ylläpitämässä Hallitse rahojasi -ryhmässä puhutaan muun muassa velkojen hoitamisesta.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Antti

Usein säästämisessä ongelma on itsekurin puute ja se, että säästetään jotain ostosta varten. Säästämisen voisi mieltää pitemmän aikavälin puuhaksi, joka antaa enemmän, kuin vain jotain tavaraa.

Muun muassa lisääntynyt vapaus ja valinnanvara ovat sellaisia asioita, joita itse säästämisellä tavoittelen.

Kulujen kirjaamisen osalta sanotaa samaa esim. täälläkin: https://fiksukuluttaja.fi/saastaminen/saastovinkit/ , eli siitä se kaikki lähtee.

Samainen säästövinkkilista tyrmää kuitenkin mikrosäästämisen. 

Mitä säästämistä se oikein on, että tehdään ostoksia säästöjen eteen? Ei, kyllä se kylmä tosiasia on, että säästämisessä onnistuminen vaatii luopumista, ei ahkeraa shoppailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla