Kodin Kuvalehti
Kotona työergonomia ei välttämättä ole huipussaan, mutta silti etätöihin kaivataan.
Kotona työergonomia ei välttämättä ole huipussaan, mutta silti etätöihin kaivataan.

Työhyvinvoinnin tutkija kannustaa ottamaan etätyöhön liittyvät kysymykset reilusti puheeksi. Väärät käsitykset saattavat estää sitä, että työnteon paikasta voisi päättää vapaammin.

Kunpa saisin olla kotona hommissa enemmän! Näin toivoo yllättävän moni Kodin Kuvalehden tuoreeseen etätyökyselyyn vastanneista.

Jopa yli puolet heistä toivoisi, että voisi ahkeroida palkkansa eteen muualla kuin työpaikalla.

Yleensä syy etätöiden kieltämiseen kokonaan tai rajoittamiseen johtuu työn luonteesta, mutta muitakin syitä löytyy. Erikoistutkija Seppo Tuomivaara Työterveyslaitokselta kertoo, että joissakin tutkimuksissa on havaittu etätyöllä olevan tiettyjä kielteisiäkin puolia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– On havaittu, että työntekijän sitoutuminen organisaatioon saattaa jäädä heikoksi, jos tehdään paljon etätöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuomivaaran mukaan Suomessa on lisäksi jäänteitä siitä, että työn suorituksia valvotaan tiukasti. Etätyötä tekevää työnantaja ei voi valvoa.

– Toisaalta nyt eletään aika suurta muutosta siinä, mitä valvotaan. Kun työstä tulee asiantuntijatyötä, on syytä siirtyä läsnäolon seuraamisesta työsuorituksen seuraamiseen. Esimies voi olla siinä työn organisoinnin tukena.


”Ei kyttäämistä vaan neuvottelua”

Seppo Tuomivaara uskoo, että monia töitä voisi tehdä etänä enemmänkin, mutta etätyöetiketistä pitäisi käydä työpaikalla avoin keskustelu ja säännöt sopia yhdessä. Myös työnantajan puolelta pitäisi nähdä, miten paljon etätyöstä on hyötyä.

– Itse näkisin, että etätyökulttuurin rakentamisessa tärkeää olisi yhteisöllisyys. Pitäisi yhdessä miettiä ja sopia, millaisia töitä ja minkälaisella rytmillä voi tehdä kotona. Sen ei pitäisi olla kyttäämistä vaan neuvottelua.

Monen mielestä etätöille tarvitaan tarkat säännöt, jotta tasapuolisuus varmasti toteutuu.

Kodin Kuvalehden kyselyssä vajaa kolmannes kertoi, että johto on laatinut etätöitä varten tarkat säännöt. Useimmiten niistä kuitenkin voidaan sopia joustavasti.

Etätöiden sisällöstä sopiminen jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Yleinen on ajatus, että tasapuolisuuden toteutumiseksi tarvitaan tarkat säännöt asiasta.

Kolmanneksen mielestä on nykyaikaa, että työntekijään luotetaan ja hän saa itse päättää etätyönsä sisällöstä.


Kaikille lupa vai joillekin ei?

Epäluottamus onkin se, mikä tuntuu vielä jossain määrin etätöiden ympärillä leijuvan. Kodin Kuvalehden etätyötutkimuksen vastaajista joka neljäs tietää, että muualla työskentely on herättänyt närää, mutta siitä ei ole julkisesti puhuttu. On myös työpaikkoja, joissa asiasta on käyty kovaa vääntöä.

Kaksi viidestä sanoo, ettei etätyö ole herättänyt minkäänlaista nokkapokkaa tai murinaa työpaikalla.

Asiantuntija hahmottaa, miten omaa työtä on paras tehdä.

Erikoistutkija Seppo Tuomivaara kertoo, että eniten etätöitä tekevät asiantuntijat, jotka ovat hyvin itseohjautuvia. Hän uskoo, että he myös hahmottavat, miten omaa työtä on paras tehdä.

Kotona oman työpäivän rytmityksen voi lisäksi päättää vielä vapaammin, mikä lisää työtyytyväisyyttä. 2000-luvulla tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että etätyö vähentää stressiä.

– Kun saa vapauden suunnitella päivänsä ja sen rytmin, voi pitää myös palauttavia taukoja. Luovaan työhön kuuluu eräänlainen luova joutilaisuus, vaikka työelämä ei sille oikein anna tilaa. Samalla lailla kuin työpaikalta kävellään lounasravintolaan, etätöissäkin on ihan suotavaa antaa aivoille happea lyhyellä kävelyllä. Se elvyttää.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Jos etätyö houkuttelee todella paljon, voi kyse olla myös tarpeesta vastata tekemisistään ilman valvovaa silmää eli tällaisessa ihmisessä on aimo annos yrityäjäluonnetta. Harmi vain, että väliportaan esimiehet tai huonot johtajat eivät sitä yleensä ole ja he ovat oleellinen tulppa näissä asioissa, koska eivät ymmärrä erilaisia ihmistyyppejä. Useinhan esimiehet eivät ymmärrä, että heidänkin tulee paikkansa ansaita joka päivä ja se miten he torppaavat monien työntekijöiden panosta ei usein näy korkealle portaalle. Tosin jos tällainen esimies tekee etätyötä voi se todella aiheuttaa hankaluuksia tiedonkulussa..... Itse en ole koskaan pitänyt porukkalounaista koska eka tunti ennen sitä ja seuraava sen jälkeen on näille ruokapöytähöpöttäjille täysin tuottamatonta. Ehkä etätyö on luonteva siirtymä sitten kuitenkin yrittäjyyteen, pois käskytettävän roolista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla