Sekä työntekijöitä että asiakkaita harmittaa, kun mihinkään ei ole kunnolla aikaa. Kuva: Shutterstock
Sekä työntekijöitä että asiakkaita harmittaa, kun mihinkään ei ole kunnolla aikaa. Kuva: Shutterstock

Emmi Koskinen kirjoitti Facebookissa oman kokemuksensa kotihoitajan työstä.

– Multa kysytää tosi usein siitä, että miks en tee lähihoitajan töitä. Ja jotenki aina kun yritän sitä jolleki selittää, nii tulee vaa edellee tosi paha mieli, jotenki surullinen ja vihanen.

– Ajattelin tähän nyt läväyttää kaiken sen, mitä kotihoidosta tulee mieleen, kirjoittaa Emmi Koskinen Facebook-sivuillaan julkaisemassaan tekstissä.

Päivitys on kerännyt kahdessa päivässä yli 21 000 tykkäystä sekä useita tuhansia kommentteja ja jakoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emmin aamut alkavat asiakaslistan näkemisellä. Asiakkaita on aivan liikaa ja usein, kun joku työntekijöistä on poissa, samat työt tehdään pienemmällä määrällä hoitajia. Asiakkaiden luona ei ehdi olemaan kauaa, vaikka ihmiset kaipaisivat jutteluseuraa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mummokin toteaa, että ei teillä oo koskaan aikaa, mietitte vaan sitä seuraavaa paikkaa. Niinpä. 

Samaa rataa jatkuu helposti pitkälle iltapäivään.

–  Kun aamusta on jotenki selvitty, pitää koukata toimiston kautta vaihtamassa avaimia ynnä muuta. Siinä voiki sitte samalla käydä vaikka vessassa, jos on edes jossain kohtaa muistanu juoda. Katotaan sitä ruokataukoa sitten myöhemmin, autossa taitaa olla joku patukka, Emmi kirjoittaa.

”Lähtiessäs mietit, että miten voit jättää tämmösen ihmisen yksin tänne.”

– Päivä jatkuu muistisairailla mummoilla, jotka ei varmaan edes tiedä, kuka tuli ja miksi. Osaat niiden hokemat jo ulkoa. Yrität saada yhen pesulle, mut se vaan huutaa ja hakkaa. Ei sitä voi pakottaa, vaikka viime kerrasta on pari viikkoa. Yrität tehä niiden olon mukavaks, mut lähtiessäs mietit, että miten voit jättää tämmösen ihmisen yksin tänne.

Emmi toteaa, että työstä tulee nopeasti liukuhihnamaista. Vaikka koko päivän onkin raatanut niska limassa, kotona ei tunnu siltä, että päivä olisi millään lailla onnistunut.

– Kun viimein pääset töistä kotiin, se ei oo helpotus. Itkettää se, miten paska hoitaja olit koko päivän ja sitä samaa on edessä huomenna.

Emmin päivitys on herättänyt kommentoijien kesken paljon tunteita. Emmin kuvailemat työpäivät ovat monelle tavallisia.

”Alalla, jossa hoidetaan ihmisiä, on kurja jättää työtä puolitiehen resurssien takia.”

Lähihoitajien ammattiliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo, että suurimassa osassa alan yrityksissä on samanlainen tilanne, sillä kuntien sotebudjetit ovat alimitoitettuja.

Lisäksi naisvaltaisella alalla on usein poissaoloja, sillä yhteiskunnassa usein äiti on se, joka jää kotiin lapsen sairastuessa.

– Valitettavasti potilaat eivät saa sitä hoitoa, jota heille on luvattu ja jota he tarvitsevat. Alalla, jossa hoidetaan ihmisiä, on kurja jättää työtä puolitiehen resurssien takia, Paavola sanoo.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla