Kuvat
Shutterstock
Yksityisiä sairaanhoitajia on ohjeistettu meikkaamaan töihin hyvän palvelukokemuksen takaamiseksi.
Yksityisiä sairaanhoitajia on ohjeistettu meikkaamaan töihin hyvän palvelukokemuksen takaamiseksi.

Ulkonäön merkitys työelämässä on voinut jopa kasvaa, vaikka arjessa moni liputtaa vähemmän ulkonäkökeskeisen elämän puolesta. Kerro meille omista kokemuksistasi!

”Odotamme työntekijöitämme siistiä olemusta.”

Lause on monelle tuttu työelämästä. Työelämän ulkonäkövaatimuksissa ei ole kyse yksittäisestä alasta tai työnantajasta, vaan koko työelämäkulttuurista. Taloussosiologian dosentti Outi Sarpila kertoi Ylen haastattelussa viime vuoden lopulla, että ulkonäöstä on tullut valuuttaa työmarkkinoilla. 

Siisti olemus on kuitenkin käsitteenä häilyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harjatut hiukset ja hyvä hygienia eivät aina riitä, vaan työelämässä siistillä habituksella viitataan etenkin naisten kohdalla myös tietynlaiseen ulkomuotoon aina pukeutumisesta meikkaamiseen – siis että ulkonäkö vastaa sitä kuvaa, joka tiettyyn tehtävään yhdistetään. Jos oletuksena on esimerkiksi kevyen päivämeikin käyttäminen, muotista poikkeamista joko olemalla meikkaamatta lainkaan tai meikkaamalla todella vahvasti ei välttämättä katsota hyvällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Meikkaaminen kuuluu naisen ”siistiin olemukseen”

Lentoemännän ammatti on tunnettu tarkoista ulkonäkövaatimuksistaan. Esimerkiksi Norwegianin lentoemäntien oli vielä reilu vuosi sitten pakko meikata töihin. Lentoyhtiön 22-sivuiseen sääntökirjaan oli kirjattu muun muassa, mitä kuuluu lentoemännän ”vähimmäismeikkiin” ja mitkä huulipuna- ja kynsilakkasävyt ovat sallittuja. Kritiikin seurauksena lentoyhtiö kuitenkin muutti ohjeistustaan.

Ilmailuala on kuitenkin vain yksi ja kenties tunnetuin esimerkki siitä, kuinka yritykset puuttuvat työntekijöidensä ulkonäköön.

Taloussosiologian erikoistutkija Tero Pajunen kertoi viime vuoden lopulla Helsingin Sanomille, että suomalaisessa haastattelututkimuksessa, jossa pyrittiin selvittämään ulkonäön merkitystä tavallisissa ammateissa, kävi ilmi, että jopa yksityisen puolen sairaanhoitajilta odotettiin ”huoliteltua ulkonäköä” ja meikkaamista.

Samainen tutkimus myös osoitti, että ulkonäköpaineita koetaan jokaisella alalla. Samaa kieltä kertoi myös Helsingin Sanomien teettämä kysely, jossa kokemistaan ulkonäköpaineista kertoivat niin opettajat kuin myyjätkin.

Nyt me haluamme tietää, onko sinun ulkonäköösi puututtu työnantajan puolesta ja jos on, niin miten? Kerro meille kokemuksesi alla löytyvällä lomakkeella. Teemme aiheesta juttua. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Jos työnantaja edellyttää meikkaamista, tulisi meikkaamiseen kuluva aika olla työaikaa sekä meikit työnantajan kustantamana.

Muikki

Olen 60v nainen ja meikannut 15v lähtien. Käyn aamulla suihkussa, föönaan lyhyet hiukseni ja suihkautan lakkaa. Teen meikin eli piirrän naaman itselleni. En käytä kirkkaita värejä vaan meikkaan maanläheisesti.
Olen eri työpaikoissa ja kavereiltanikin koko ikäni kuullut siitä, että sinä se viitsit, olet aina niin huoliteltu, en mä vaan jaksa.
Täh? Sehän on ihan vapaavalintaista miltä haluaa itse näyttää. Itse en arvostele ketään, että voisit edes tukkasi kammata, koska mitä se mulle kuuluu. Kieltämättä jollekkin tekisi välillä hyvää pikkusen jaksaa edes joskus.
Itsestäni on kiva aloittaa päivä suihkunraikkaana ja itselleni huolitellun näköisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla