Muotibloggaaja Alexa Dagmar asuu tällä hetkellä vuokra-asunnossa odottamassa ullakkohuoneistonsa remontin valmistumista. Kuva: Liisa Valonen
Muotibloggaaja Alexa Dagmar asuu tällä hetkellä vuokra-asunnossa odottamassa ullakkohuoneistonsa remontin valmistumista. Kuva: Liisa Valonen

Kun myy kotinsa voitolla, voi ostaa aina vähän edellistä arvokkaamman asunnon. Alexa Dagmar osti 19-vuotiaana pommikuntoisen kaksion ja remontoi nyt jo kolmatta kotiaan, hulppeaa ullakkoasuntoa.

Tämä on vain väliaikainen koti.

Muotibloggaaja Alexa Dagmar, 26, istuu vuokra-asuntonsa sohvalla Helsingin keskustassa. Hän on sisustanut kodin kuin omansa: harmaalla, messingillä ja marmorilla.

Vuokra-asunnon näyttäminen omalta on tärkeää, sillä Alexa ja hänen miehensä Joachim, 32, asuvat siinä ainakin vuoden. Pari osti reilu vuosi sitten raakaullakon rakennusoikeuden, ja nyt he odottavat, että työt pääsisivät alkuun. Jos kaikki menee toivotusti, uusi koti on valmis ensi vuoden lopussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuleva koti on Alexalle ja Joachimille jo kolmas omistusasunto. Vain seitsemässä vuodessa bloggaaja on hyppinyt kaksiosta hulppeaan ullakkokotiin. Miten se on mahdollista?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neuvo äidiltä

Alexa oli 19-vuotias, kun hän ja poikaystävä hankkivat ensimmäisen asuntonsa.

– Äiti ehdotti, että ostakaa asunto, sillä se on parasta, mihin rahansa voi sijoittaa. Hän oli ihan oikeassa, Alexa sanoo.

Samaan hengenvetoon Alexa korostaa, että vaikka äiti antoi idean, hän ei antanut rahaa. Alexa käveli 19-vuotiaana pankkiin kysymään asuntolainaa.

– Ällistyin itsekin, että sain sitä. Se varmaan auttoi, että minulla oli vakituinen työ äitini sisustusliikkeessä. Kun nettotuloni olivat noin 1 800 euroa kuussa, laskimme pankin kanssa, että alan maksaa lainakuluja 650 euroa kuussa.

”Voitto ei ole ollut itseisarvo. Niin on vain tapahtunut.”

Alexa on kivunnut miehensä kanssa pienestä asunnosta vähitellen suurempaan samalla tyylillä kuin moni muukin: ostamalla pommikuntoisia asuntoja, tekemällä niihin ison remontin ja myymällä sitten voitolla.

Myyntivoiton ansiosta edellinen asunto on ollut mahdollista vaihtaa aina vähän isompaan ja kalliimpaan.

– Voitto ei ole ollut itseisarvo. Niin on vain tapahtunut, Alexa sanoo.

Seitsemän kuukauden remppa

Alun perin Alexa ja Joachim päätyivät hankkimaan pommikuntoisen asunnon siksi, että he eivät saaneet tarpeeksi isoa lainaa, jolla olisi voinut ostaa hyväkuntoisen asunnon. He halusivat kaksion Helsingin Punavuoresta, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ostaa remonttia kaipaava kohde.

– Vielä seitsemän vuotta sitten pommikämppiä löytyi paremmin kuin nykyään. Nythän niitä pitää oikein odotella, Alexa sanoo.

Kun sopiva 65-neliöinen asunto tuli vastaan, Alexa maksoi siitä miehensä kanssa 325 000 euroa. Remonttibudjetti oli tiukka, joten parin piti tehdä työt itse omien päivätöidensä jälkeen. Sen, mitä he eivät osanneet, he opettelivat. Joachim rakensi asuntoon muun muassa keittiön ja väliseinän ja asensi parketit. Alexa maalasi seiniä ja ovia ja siivosi rappukäytävän päivittäin.

Vain sähkö- ja putkityöt teki ammattilainen.

– Teimme remonttia seitsemän kuukautta joka päivä, ennen kuin pääsimme muuttamaan. Se ei todellakaan ollut helppoa.

Koska työhön ei mennyt rahaa, pari päätti valita laadukkaimmat materiaalit, joihin heidän rahansa riittivät. Niin asunto kiinnostaisi heidän jälkeensä muitakin.

Kolme vuotta myöhemmin pari kokeili huvin vuoksi, menisikö asunto kaupaksi. Meni, heti ensimmäiselle. He tekivät voittoa 75 000 euroa.

Koukussa kotien laittoon

Alexa huomauttaa, että vaikka kotien kunnostamisella tekee pesämunaa, syy tiuhaan asunnonvaihtoon on yksinkertaisesti se, että he Joachimin kanssa nauttivat remontoinnista ja sisustuksen suunnittelusta. Siitä on tullut harrastus ja elämäntyyli.

– Ekonomina Joachim on meistä enemmän se, joka laskee hyötysuhdetta. Toki takana voi olla ajatus siitä, että kun olemme aloittaneet omistusasumisen tarpeeksi nuorena, voimme edetä taloudellisesti pienestä isompaan. Haaveilemme perheestä, joten haluamme vähitellen saada riittävästi huoneita kotiimme.

Kun tuntuu, että vanha koti on ”nähty”, remppasormia alkaa syyhyttää, ja Alexa alkaa surffailla Oikotiellä.

– Ehkä vanhemman sukupolven ajatus on ostaa pysyvä koti, ja me nuoremmat taas tykkäämme vaihtelusta.

Alexan ja Joachimin toinen omistusasunto ennen...
Alexan ja Joachimin toinen omistusasunto ennen...

... ja remontin jälkeen.
... ja remontin jälkeen.

Jotta vaihtelu olisi myös taloudellisesti vakaalla pohjalla, pari on myynyt aina ensin asuntonsa, jotta he tietävät, miten paljon seuraavaan kotiin oikeasti on rahaa.

Pari on suosinut Helsingin keskustan vanhoja ja haluttuja taloyhtiöitä. Niissä suurin riski on Alexan mielestä ollut lähinnä se, löytyykö uusi kohde, ennen kuin vanhasta pitää muuttaa pois. Jos ei, vuokralla asuminen välissä maksaa.

Toinen koti löytyi melko viime tingassa. Lopulta eteen tuli 92-neliöinen kolmio, jota kuolinpesä myi lähes alkuperäisessä kunnossa. Se maksoi 450 000 euroa.

Tällä kertaa Alexa ja Joachim laskivat, että nopea ammattilaisremontti on omia käsiä järkevämpi, vaikka laadukkaaseen remonttiin menee noin tonni neliöltä.

– Laskimme tosi tarkasti, että jos tekisimme työn itse, mitä maksaisi asua vuokralla seitsemän kuukauden remonttiaika ja maksaa samalla lainaa uudesta kodista.

Myös parin palkkatyöt olisivat kärsineet isosta urakasta.

– Parin kuukauden työn teettäminen ammattilaisilla oli järkevämpää, sillä olen yrittäjä ja minun täytyy tehdä pitkiä työpäiviä palkkani eteen.

Lisää haastetta

Reilu vuosi sitten Alexa löysi taas itsensä Oikotieltä.

Toinen koti meni kaupaksi yhtä helposti kuin ensiasunto, sillä se oli paljon esillä Alexan blogissa ja siitä oli tullut suosittu kopioinnin kohde.

– Kuulin, että ainakin viisi lukijaa oli tehnyt tismalleen samanlaisen asunnon: hankkinut saman keittiön, samat lattiat ja samat maalisävyt seiniin.

Julkinen pyyntihinta oli 720 000 euroa, myyntihinta ”lähes yhtä paljon”.

– Koska olimme tehneet perusremontin jo pari kertaa, halusimme lisää haastetta. Bongasimme pienen ullakkotilan rakennusoikeuden.

Rakennusoikeuden ostohintaa Alexa ei halua paljastaa, mutta tulevan asunnon arvon voi päätellä siitä, minkä hintaisia noin 140-neliöiset ullakkohuoneistot Helsingin keskustassa ovat.

”Vaikka vuokralla asuminen on ollut hyvä kokemus, vähän ärsyttää, että rahaa valuu hukkaan.”

Projekti ei tule kuitenkaan yhtä kalliiksi kuin rakennusliikkeiden remontoimat asunnot, sillä kun Alexa ja Joachim rakennuttavat sen itselleen, kukaan ei ota voittoa välistä.

Suurin yllätys tähän mennessä on ollut projektin hitaus.

– Me kuvittelimme aluksi, että asumme ullakolla vuoden kuluttua, mutta emme tajunneet, että pelkkä by­rokratia ennen rakentamisen aloittamista on vienyt vuoden, Alexa virnistää.

Kaikki se maksaa: rahaa menee lupaprosesseihin, suunnitelmien muokkaamiseen sekä vuokralla asumiseen.

– Vaikka vuokralla asuminen on ollut hyvä kokemus, vähän ärsyttää, että rahaa valuu hukkaan, Alexa miettii.

Helsingin hinnat

Mutta onko Alexan tavoitteena ”ilmainen” asunto sitten joskus?

– Se ei taida olla realismia Helsingin hinnoilla, hän arvelee.

– Vaikka voitot ovat nousseet asuntojen kokojen kasvaessa, isot asunnot ovat kalliita jo pommeinakin. Sataneliöisen huonokuntoisen asunnon neliöhinta on helposti nykyään kuusi tonnia, Alexa huomauttaa.

140-neliöinen ullakkotila odottaa remontointia. Pelkkään lupaprosessiin on mennyt vuosi, ja se maksaa.
140-neliöinen ullakkotila odottaa remontointia. Pelkkään lupaprosessiin on mennyt vuosi, ja se maksaa.

Alexa on huomannut myös, että asuntoja myydään yhä enemmän miniehostuksen jäljiltä.

– Asuntoa on kunnostettu vähän sieltä sun täältä vain myyntimielessä, mutta se ei ole laadukas kokonaisuus. Hinta on hilattu korkealle, eikä remppaaminen ole kannattavaa, jos sen myy muutaman vuoden kuluttua.

Vaikka asunnonvaihto on Alexalle ja hänen miehelleen elämäntapa, hän uskoo, että ullakko on heille ainakin vähän pidempiaikainen koti.

– Se on meille todella suuri ponnistus, ja siinä on myös riittävästi huoneita perheen tarpeisiin. Mutta eihän sitä vielä tiedä, mitä mieltä olemme asuttuamme siellä muutaman vuoden, Alexa nauraa.

Miten päästä pienemmästä ­suurempaan?

  • Ole kärsivällinen kohteen ­haussa ja iske kiinni pommiin heti. Niitä on tarjolla nykyään vähän.
  • Myös alhainen tarjous voi mennä läpi, tai sitten se aloittaa neuvottelun.
  • Kun myyt vanhan asuntosi, yritä sopia siihen mahdollisimman pitkä vapautumisaika. Silloin uuden kodin ehtii löytää ja mahdollisesti myös remontoida ennen muuttoa.
  • Kilpailuta kaikki remonttihankinnat. Se vie ehkä aikaa, mutta säästää rahaa.
  • Käytä laadukkaita materiaaleja. Näin asunto kiinnostaa myös seuraavia asukkaita. Myös vanhaa voi säästää: sisäovet voi kunnostaa ja keittiön ovet tai vetimet vaihtaa.
  • Remontoi kuitenkin koti itsellesi. Hyvännäköinen koti on tällä hetkellä rohkea, joten sellainen kiinnostaa muitakin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla