Siilinjärveläinen Aino Heikkinen-Mustonen, 72, on keksijä. "Näen sieluni silmin ratkaisut ongelmiin."

Uskon, että nyt patentointiprosessissa oleva keksintöni on elämäni merkittävin. Olen kehittänyt menetelmän, jolla yhdyskuntajätteen poltossa syntyvää haitallista tuhkaa voidaan käyttää sementin sideaineena.

Jäte parantaa sementin ominaisuuksia muita seosaineita paremmin, ja samalla sementin valmistuksen kasvihuonepäästöt pienenevät.

Ajattelevainen lapsi

Minusta ei pitänyt tulla keksijää. Vartuin maatilalla isossa sisarusparvessa, mutta meillä oli isoja ikäeroja. Minä olin sen verran yksin, että minusta tuli ajattelevainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskikoulun jälkeen hain lukemaan rakennusinsinööriksi ja sairaanhoitajaksi. Pääsin kumpaankin. Insinööri sai kuulemma enemmän palkkaa, joten valitsin sen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitsin insinööriopinnot palkan takia.

Ajauduin betonin pariin vahingossa. Kesälomani alussa isä sanoi, että kellarissa on hirveä määrä perunoita, jotka pitäisi lajitella isoihin ja pieniin. Muutaman päivän sitä tehtyäni totesin, että tämä ei ole minun juttuni.

Pyöräytin kauppamatkalla Lujabetonin parkkipaikalle ja pääsin töihin.

Betoni tutuksi

Laboranttina mittasin betonikappaleiden lujuutta ja täytin kaavakkeita. Huomasin, että betonista tuli samalla reseptillä aivan erilujuista riippuen siitä, mistä kuopasta hiekka tuli. Betonin hiukkasrakenne alkoi kiinnostaa.

Kerroin esimiehelleni, että Kuopion yliopistosta löytyisi välineet, joilla betonin koostumusta voisi mitata, ja että minusta olisi mukava katsoa, mitä betonissa on. Hän vastasi: "Onhan se varmaan mukavata, mutta onko siitä mittään hyötyä?"

Sain ensimmäisen keksijäpalkintoni työssä tekemästäni tutkimuksesta.

Olin piirtänyt ennakkoon, millainen betonin mikrorakenne voisi olla. Kun sitten teimme betoneita eri koostumuksilla ja lähetimme ne tutkittaviksi, mikrorakenteet olivat prikulleen piirrosteni kaltaisia.

Aloin ymmärtää betonin koostumusta, mikä toi työnantajalle melkoisia säästöjä. Sain siitä ensimmäisen keksijäpalkintoni.

Vastoinkäymisten sarja

Sitten minulle tuli keski-iän kriisi. Läksin Lujabetonilta ja perustin yrityksen. Laastitehtaamme menestyi, mutta tuhoutui tulipalossa vuonna 2004. Siitä alkoi vastoinkäymisten sarja.

Kun raivasin hiljattain aluetta, jossa tehdas sijaitsi, minusta tuntui, että haava oli vihdoin parantunut. Puut olivat peittäneet tulipalon jäljet.

Keksinnöllisyys on minusta luojan lahja. Säveltäjä Joonas Kokkonen on sanonut olevansa sihteeri, joka kirjoittaa päähän tulleet sävelet nuoteiksi. Minulle käy vähän samoin, kun mietin jotain ongelmaa. Näen ratkaisun sieluni silmin.

Jos ei ole innovatiivinen, ei keksi, vaikka kuinka kävisi keksintökursseja.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Sisältö jatkuu mainoksen alla