Kaikki eivät voi valita ja joutuvat pyhätöihin tahtomattaan. Mutta onneksi viikonloppu- ja juhlapyhävuoroissa on paljon hyvääkin. Kuva: Shutterstock
Kaikki eivät voi valita ja joutuvat pyhätöihin tahtomattaan. Mutta onneksi viikonloppu- ja juhlapyhävuoroissa on paljon hyvääkin. Kuva: Shutterstock

Jouduitko jouluksi ja uudeksivuodeksi töihin? Onneksi pyhätöissä, varsinkin juhlapäivinä, on hyviäkin puolia. Listasimme ne upeat jutut, jotka ovat tuttuja vain pyhätyöläisille.  

 1. Nyt niitä nautinnollisempia töitä
  Joissakin ammateissa pyhävuorot ovat leppoisampia kuin muut vuorot. Meilejä ja soittoja tulee ehkä vähemmän. To do -lista on ehkä lyhyempi.
  Silloin voi olla hyvää aikaa tehdä niitä töitä, joista oikeasti nauttii – ja aavistuksen hitaammalla tahdilla tai pidemmillä pausseilla.
  Kun kerran pyhittää juhlapäivän työlle, voisi töissäkin olla ripaus juhlaa!
   
 2. Vuoron jälkeen ekstranautintoja
  Olipa juhlapyhinä sitten vähemmän tai paljon enemmän hommaa kuin muulloin, on pyhätyöpäivä erinomainen syy hemmotella itseään entistä enemmän. Joillekin se tarkoittaa ehkä omaa aikaa duunin jälkeen tai sitä ennen. Jotkut taas nauttivat ihmisten seurasta, kulttuurista tai ulkoiluhetkistä.
   
 3. Sujuva liikenne rentouttaa
  Varsinkin pitkien pyhien aikaan liikennevälineet ja kadut ovat hiljaisempia kuin arkena, mutta myös tavallisina arkipyhinä meno on teillä rauhallisempaa. Silloin ei tarvitse odotella aamuruuhkassa eikä seisoa täpötäydessä liikennevälineessä, vaan istumapaikka irtoaa helposti ja olo on sen vuoksi jo työmatkalla rennompi kuin arkiaamuna.
   
 4. Etäpäivä irtoaa helpommin
  Kaikkien ei tarvitse lähteä edes liikenteeseen, koska etenkin juhlapyhät ovat mitä mainiointa aikaa tehdä etätöitä. Työmatkaan käytetyn ajan ja energian voi käyttää johonkin ihan muuhun, ja työt sujuvat miellyttävästi omassa konttorissa vaikka pyjama päällä.
   
 5. Oikeus vaatia hemmottelua
  Pyhävuorolaisen oikeus on esimerkiksi nähdä työvuoron jälkeen kinastelematta kaikki ne ohjelmat, jotka hän haluaa katsoa. Sekä tietenkin nauttia niistä herkuista, joita hän rakastaa yli kaiken – mieluiten sohvalle kannettuna. Pieni hierontahetkikin kelpaisi!
   
 6. Maanantaina työpäivä – ei tunnu missään
  Tavallinen maanantai tai ensimmäinen arkipäivä pyhävuoron jälkeen tuntuu yleensä lungimmalta, kun takana on jo töitä. Tarkoittipa se sitten työputken jatkumista tai vapaapäivää.
  Varsinkin maanantaivapaa on superkiva!
   
 7. Mikä ihana syy livistää juhlista
  Jos työvuoro osuu juhlapyhälle, voi sitä käyttää tekosyynä muun muassa siihen, että jättää sukujuhlat tai kavereiden bileet välistä, jos ne eivät tunnu omilta jutuilta.
   
 8. Suoraan töistä valmiiseen pöytään
  Tai sitten voi mennä suoraan valmiiseen juhlapöytään ilman, että joutuu valmistelemaan sitä itse lainkaan. Niin mahtavan helppoa on kieltäytyä valmisteluista ja sanoa: ”sori, en mä nyt ehdi, kun olen töissä”.
   
 9. Mainiot edut
  Pyhävuoroista saa yleensä kivasti ylimääräistä palkkaa ja vapaapäiviäkin.
  Kylläpä on kivaa olla vapaalla silloin, kun itse haluaa – ja muut ovat töissä.
   
 10. Ei tässä elämässä aina mennä kalenterin mukaan muutenkaan
  Etkö tykkää viikonlopuista etkä pyhien putkesta? Jos ne tai kansallinen juhla herättää angstin, mikä sen parempaa, kun pääsee töihin.
  Kaikki eivät välitä kalenterin mukaan vietettävistä juhlista, kuten vapusta ja juhannuksesta. Niitä voi viettää silloin, kun itselle sopii – tai olla viettämättä kokonaan.

 

Miksi sinä teet pyhätöitä?

Kerro alla olevassa kommentointikentässä, mikä motivoi sinua työskentelemään pyhinä.
Jos olet innokas pyhätöiden tekijä ja suostut haastatteluun omalla nimelläsi, laita sähköpostiviestiä:
annakaisa.vaaraniemi(@)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysely

Saako työpaikallasi tehdä etätöitä?

Ei
Ei
79.3%
Kyllä
Kyllä
20.6%
Ääniä yhteensä: 63
Vierailija

Pyhätyöt- sujuvat siksi niin hyvin, että yleensä ainakin ylempi johtajisto on viettämässä joulua ja  silloin ne eivät aiheuta epäpätevyydellään niin paljon sekaannusta tarpeettomia paineita kuin yleensä.

Pyhätyön palkka on sellaista tasoa joka oikeastaan  pitäisi saada arkityöstä ja menetettyjä jouluja ei koskaan saa takaisin lapset kasvat, ikä karttuu elämä lipuu kohti vääjäämätöntä loppuaan eikä käteen jää kuin työssä haaskatut vuodet ja niukka toimeentulo. 

Jouluyötyö

35 vuotta hoitajana. Vuorotyössä on tosiaan omat hyvät puolensa. Juhlapyhät ovat tunnelmallisia, minun mielestäni. Arkivapaalla on "omaa aikaa".

Sisältö jatkuu mainoksen alla