Yolanda lähti Filippiineiltä Ruotsiin etsimään parempaa elämää. Typhoon mama -dokumentti näyttää, millaisia ristiriitoja elämä kahden maan välissä tuo mukanaan.

IS TV-LEHTI: 

– Minä syytän häntä. Pienenä tunsin äitiä kohtaan pelkkää vihaa.

Näin sanoo filippiiniläinen Leomar. Hänen äitinsä Yolanda lähti 20 vuotta sitten Ruotsiin etsimään parempaa elämää. Kotimaahan jäi kolme poikaa: nyt jo aikuiset Leomar, JR ja Michael.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo aiemmin Yolanda oli eronnut lastensa isästä. Kaksi pojista jäi isän luokse, Leomar jäi erossa äidin luokse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkia poikia raastaa katkeruus vanhempiaan kohtaan. Isän luokse jääneet pojat kuvailevat elämää isän sukulaisten kanssa helvetilliseksi. Leomar kokee tulleensa hylätyksi.

Yolanda-äidin elämää Ruotsissa he kuvittelevat paratiisiksi: Euroopassa rahaa on kuin roskaa.

– Jos äiti ei tue minua taloudellisesti, hän ei rakasta minua, Leomar sanoo.

Ohjaajana suomenruotsalaisen miehen tytär

Dokumenttielokuva Typhoon mama (2019) kuvaa Yolandaa kahden maailman välissä. Ruotsissa Yolanda siivoaa hotellihuoneita ja elää suomenruotsalaisen miehen kanssa. Miehen tytär, dokumentin ohjaaja ja käsikirjoittaja Lou Strömberg seuraa kameransa kanssa äitipuolensa ristiriitojen repimää elämää.

Riidat rahasta ovat Yolandan arkipäivää niin miehen kuin poikien kanssa. Pojat vaativat jatkuvasti enemmän ja enemmän. Yolanda työskentelee seitsemänä päivänä viikossa elättääkseen aikuiset poikansa. Välillä hän ottaa rahaa myös miehen tililtä, mikä kiristää tunteita Tukholman-kodissa.

– Puhelin soi yötä päivää, saatana! manaa mies, kun pojat soittelevat.

Yhdellä pojista on huumeongelma, toinen on pelannut toisten ihmisten rahoja ja joutunut vankilaan. Yolanda lähettää rahaa, jolla poika saadaan vankilasta ulos.

Dokumentti on kuvaus siirtolaisen paineista ja ristiriidoista, mutta myös äidinrakkaudesta.

Uusille kierroksille perhesiteet joutuvat, kun juuri presidentiksi valittu Rogrido Duterte käynnistää Filippiinien huumesodan 2016. Käytännössä presidentti antaa luvan tappaa huumeisiin sekaantuneet. 

Väkivaltainen sekasorto Filippiineillä pahenee, ja Yolandan paineet ja surut kasvavat. Kun Yolandan pojanpoika kuolee, jää hän elämänsä ensimmäiselle sairauslomalle, ja perhesuhteet saavat uuden suunnan.

Lou Strömbergin omakohtainen dokumentti avaa yhden perheen kautta, millaisten paineiden ja ristiriitojen kanssa siirtolainen voi joutua elämään. Samalla se on kuvaus äidinrakkaudesta, jonka rajoja koetellaan. Syyllisyys poikien kohtalosta kuristaa Yolandaa jatkuvasti.

Strömberg seuraa kameransa kanssa Yolandaa Tukholmassa, mutta myös matkalla Filippiineille, jossa hän kohtaa poikansa kuuden vuoden tauon jälkeen. Kohtaaminen on tunteikas ja raskas.

Typhoon mama, sunnuntaina 24.11. klo 22.00 Yle Teema & Femillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla