Me Naiset
|
Anna Wilkman
Tämä kuva herätti keskustelun Selviytyjät-kisaajien sheivausmahdollisuudesta. Kuva: Nelonen
Tämä kuva herätti keskustelun Selviytyjät-kisaajien sheivausmahdollisuudesta. Kuva: Nelonen

Onko hammasharja tosiaan isompaa luksusta kuin sheiveri?

Sosiaalisessa mediassa nousi sunnuntaina haloo, kun Selviytyjät Suomi -kilpailija Veronica Verho julkaisi Instagram-tilillään kuvauksista otoksen, joka paljasti hänen paljaat kainalonsa.

– Hetkinen? Te joudutte hiilellä puhdistamaan hampaat, mutta naisille sallitaan sheivausvälineet? Kainaloissa ei ole karvan karvaa ja eiköhän ne rehottaisi jo tuossa ajassa. Noinko tabu ne karvat naisilla on, ettei tv:ssä voi näkyä? kuvan kommenteissa ihmeteltiin.

Vaikka tarkempi tarkastelu osoittaa, että Veronican kainaloissa itse asiassa erottuu karvoitusta, Veronica kertoi kommenteissa, että kilpailijoilla tosiaan oli mahdollisuus ihokarvojen ajeluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Veronica Verho (@mariieveronicaofficial) jakama julkaisu

Tämä tuntuu kummalta ottaen huomioon, ettei kilpailijoilla kuitenkaan ole esimerkiksi hammasharjan ja -tahnan kaltaisia perushygieniatarvikkeita käytössään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskusteluun osallistunut bloggaaja ja mediapersoona Maria Nordin otaksui, että tuotantoyhtiön valinta johtuu siitä, ettei karvoitus edelleenkään ole yleisesti hyväksyttyä – ainakaan naisilla.

– Tarkoitin, että karvat taitavat olla vielä tabu. Varmaan tuotantoyhtiö haluaa suojella osallistujia. Tiedän kokemuksesta, että aina kun on karvat jossain kuvassa näkynyt, niin on tullut aivan järkkyjä kommentteja. Tai sit kannustavia. Mut sekin on hassua, kun ei sen pitäisi olla mikään rohkeuden osoitus myöskään, Maria kirjoittaa.

Tasa-arvokysymyskö?

Selviytyjät-sarjan tuottaja Tiina Väisänen myöntää, että Maria on oikeassa.

– Sheivaaminen on asia, joka voi nousta ihmisille kynnyskysymykseksi, kun he miettivät ohjelmaan osallistumista. Varsinkin naisille on  tosi suuri epämukavuustekijä, jos tietyt karvat alkavat rehottamaan televisiossa, Väisänen perustelee tuotannon päätöstä.

Ihokarvojen ajeluun on kuvausten aikana tarjolla välineet kaikille kilpailijoille sukupuoleen katsomatta. Väisäsen mukaan jokaisella on vapaasti käytettävissään samanlainen tavanomainen höylä.

Päätös tuntuu silti perustuvan sukupuolisidonnaisiin käsityksiin karvoituksesta.

– On vaikea sanoa, onko kyseessä sukupuolikysymys vai ei, mutta lähtökohtaisesti tässä meidän kulttuurissamme karvojen kasvu harvemmin harmittaa miehiä niin paljon kuin naisia. Sen sijaan hampaiden harjaamatta jättäminen on niin sanotusti yhtä epämukavaa molemmille sukupuolille, Väisänen sanoo.

– Olemme ajatelleet sen niin, ettei ihokarvojenajelumahdollisuus vaikuta saarella selviytymiseen – paitsi ehkä naisilla henkisesti. Se tekisi kisasta ehkä epäreilua.

Päätöksen taustalla on siis myös sinällään kaunis ajatus tasa-arvosta. Toisaalta, eikö juuri henkinen jaksaminen ole myös ohjelmassa iso osa selviytymistä? Ainakin ohjelman psykologin mukaan se on paljon fyysisiä koitoksia rankempaa.

Voi myös pohtia, kenen etua vanhojen normien ylläpitäminen palvelee. Olisiko karvanpoistomahdollisuuden puuttuminen todella kynnyskysymys kisaan lähtemiselle? Ainakaan kukaan potentiaalisista kilpailijoista ei kuulemma itse ole nostanut asiaa esille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla