Sarah Winchesterin roolissa nähdään Helen Mirren. Kuva: C More
Sarah Winchesterin roolissa nähdään Helen Mirren. Kuva: C More

C More -suoratoistopalvelussa nähdään tositapahtumiin perustuva Winchester – House of Ghosts -kauhutrilleri kummitustaloksi kutsutusta kartanosta. Sarah Winchesterin roolissa loistaa Helen Mirren.

IS TV-LEHTI:  Säikyttelyyn keskittyvä kartanokauhuelokuva Winchester – House of Ghosts (2018) keräsi Yhdysvalloissa vaatimattomaan budjettiinsa nähden komeat katsojaluvut – sekä murska-arviot. Suomessa elokuvaa ei nähty valkokankailla. Maailmalla kriitikoilta on herunut kehuja lähinnä elokuvan päänäyttelijälle, Winchesterin asetehtailijan leskeä näyttelevälle Dame Helen Mirrenille.

Brittiläinen Mirren kuuluu yhä 73-vuotiaana niihin tähtiin, jotka tekevät työnsä aiheesta, yleisöstä ja lajityypistä riippumatta tunnollisesti.

– On aika harvinaista, että ikäiseni työskentelevät niin paljon kuin minä, Mirren tunnusti IS Tv-lehdelle kesäkuussa 2017 Monte Carlossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monacossa Mirren oli vastaanottaakseen tv-festivaalin myöntämän elämäntyöpalkinnon. Hän kiittää menestyksestään ahkeraa työtahtia.

– En ole ollut koskaan yhtään ajanjaksoa ilman työtä: olen kulkenut teatterin, television ja elokuvan väliä. En oikeastaan tiedä, onko se ollut omaa ansiotani vai ovatko asiat vain loksahtaneet niin. Se on tuonut uralleni jatkuvuutta.

Rooleistaan Mirren on palkittu usein. Kuuluisin on Oscar-palkinto The Queen -elokuvan (2006) kuningatar Elisabet II:n osasta.

Mahdoton tapahtuu

Uransa ensimmäistä elokuvaa tehdessään Mirren ei ollut vielä näyttelijä, vaan opettajaopiskelija. Don Levyn ohjaama Herostratus kertoi miehestä, joka suunnitteli spektaakkelimaista itsemurhaa protestoidakseen yhteiskuntaa vastaan.

Lyhytfilmistä pitkäksi elokuvaksi paisunut teos kuvattiin 1960-luvun alussa mutta sai ensi-iltansa vasta 1967. Traagista oli, että 20 vuotta myöhemmin ohjaaja Levy itse päätyi itsemurhaan.

Opiskelijaelokuvasta tuli kokeellinen. Mirrenin osa on merkitty rooliluettelossa ”mainosnaiseksi”.

– En muista, kuinka törmäsin ohjaajaan, mutta siitä tuli hauska kokemus.Unelmoin siihen aikaan näyttelemisestä hyvin romanttiseen sävyyn – ilman, että sen toteutuminen tuntui mitenkään mahdolliselta.

Mahdoton muuttui mahdolliseksi, kun Mirren pääsi parikymppisenä Royal Shakespeare Companyn kaartiin.

– Tähtäsin teatterinäyttelijäksi: unelmani oli olla kuin Eleonora Duse tai Sarah Bernhardt. Tein töitä paljon ja myös kärsin, koska työ oli vaativaa.

– Sitten tajusin, että on olemassa elokuvienkin maailma, josta en tiennyt mitään.

Ainoa tapa oppia elokuvista oli näytellä niissä.

– Työnteko on ollut sekä siunaus että kirous – koska oikeastaan haluaisin olla vain Salentossa, Mirren tokaisee.

Salentossa, Italian Leccen alueella, sijaitsee Mirrenin ja ohjaaja Taylor Hackfordin loma-asunto.

Mirren ja Hackford ovat seurustelleet vuodesta 1986. Naimisiin he menivät vuoden 1997 viimeisenä päivänä. Monacossa Mirren tunnusti aluksi epäröineensä parisuhdetta.

– Se oli aluksi hankalaa, koska olin tottunut olemaan itsenäinen. En halunnut ketään neuvomaan, miten tehdä asiat. Sitten tajusin, että parina olemme vahvempia. Voimme myös pallotella työideoita ja käydä läpi ammatillisia huolia.

Winchester – House of Ghosts
11.2. C More -suoratoistopalvelu
11.2. klo 22 C More First

Sisältö jatkuu mainoksen alla