Iina Kuustosen roolihahmo Nina on poliisi ja esikoululaisen Venlan äiti Ivalo-sarjassa. Kuva: Elisa Viihde
Iina Kuustosen roolihahmo Nina on poliisi ja esikoululaisen Venlan äiti Ivalo-sarjassa. Kuva: Elisa Viihde

Lapin komeat maisemat, hengästyttävät juonenkäänteet sekä nimekäs näyttelijäjoukko tarjoilevat loppuvuoden tv-kliimaksit.

Televisiovuosi 2018 on päättymässä, ja huikein elämys on vasta edessä. Elisa Viihde Aitiossa käynnistyy nyt uusi draamasarja Ivalo.

Suomalais-saksalainen Ivalo koukuttaa jo ensimmäisillä minuuteilla. Lumiset maisemat nostattavat kylmät väreet. Erämaiden kauneus välittyy televisioruudusta, ja melkein heti tekee mieli matkustaa Lappiin.

Miksi näitä maisemia ei ole aiemmin käytetty nordic noirin tai minkään muun tv-viihteen näyttämönä? Sarja on mitä mainiointa markkinointia myös Pohjois-Suomen talvelle – ja siihen on selvästi laitettu paljon rahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen tunnetuimmat näyttelijät hytisivät Helsinki–Ivalo–Vadso–Nuorgam–Utsjoki-akselilla kuvauksissa, jotka kestivät sata päivää. Kylmimpänä kuvauspäivänä oli pakkasta -38,5 astetta. Kameroita jouduttiin pitämään lämpimänä toppatakkien ja hiustenkuivainten avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ivaloon on käytetty 6,5 miljoonaa euroa; se tekee sarjasta yhden kaikkien aikojen kalleimman Elisa Viihteellä. Suomen ulkopuolella sitä markkinoidaan nimellä Arctic Circle eli Napapiiri.

Moottorikelkkamainoksenakin ohjelma voisi toimia. Ensimmäisissä jaksoissa ajellaan paljon kelkoilla ja tunturimaisemat tuntuvat entistä viileämmiltä. Kuvauksissa oli mukana 30 moottorikelkkaa.

Jos ei anna moottorikelkkojen invaasion häiritä, Ivalo on vuoden virkistävin televisiosarja monestakin syystä:

 1. Iina Kuustonen tekee upean poliisiroolin
  Ivalon paikallispoliisin Nina Kautsalon rooli on yksi näyttelijä Iina Kuustosen suurimpia rooleja. Iina kertoi aiemmin Me Naisille, että hän treenasi sarjaa varten muun muassa aseen käyttöä sekä opiskeli taistelulajeja ja tutustui Lapin poliisin toimintaan.
  Nina on erittäin nokkela ja kunnianhimoinen poliisi, joka saa epätavallisen tehtävän: virusepidemian estämisen ja siihen liittyvien sivujuonten selvittämisen. Hänen vapaa-aikansa menee kehitysvammaisen lapsen yksinhuoltajana, jolla on ongelmallinen suhde lapsen isään Eskoon (Mikko Leppilampi).
   
 2. Ninan ja Maritan sisarussuhde toimii hyvin
  Poliisi-Ninalla on bilettävä sisko, Marita (Pihla Viitala), joka sairastuu virukseen.
  Siskosten suhde on jo valmiiksi tulehtunut, ja uusi tilanne tuo lisää ristiriitoja. Jännite heidän välillään on suuri, mutta suhteessa näkyy myös lempeyttä ja lähentymistä.  Jotkut sisarkohtaukset ovat niin herkkiä, että melkein tulee roska silmään.


  Nooh, onhan tässä kliseistäkin vastakkainasettelua: toinen on menestynyt poliisi, toinen huono-onnisempi viruksen kantaja. Kuva: Elisa Viihde
  Nooh, onhan tässä kliseistäkin vastakkainasettelua: toinen on menestynyt poliisi, toinen huono-onnisempi viruksen kantaja. Kuva: Elisa Viihde
 3. Janne Kataja on vaihteeksi vakavassa roolissa
  Niilo Aikio (Janne Kataja) on Ninan aisapari ja niin loistava valinta rooliin. On piristävää nähdä koomikkona tunnettu Janne välillä vakavammassa roolissa. Hän kuitenkin osaa laukoa toisinaan vitsejä, jotka keventävät tilannetta. Ja koko kuva on erittäin sympaattinen, vaikkakin roolit ovat niin erilaisia: Niilo ja Nina täydentävät toisiaan upeasti työparina.
   
 4. Englantia, venäjää ja saksalainen virustutkija
  Lapin lisäksi Ivalo-sarjassa käydään Helsingissä ja ulkomailla. Virustutkija Thomas Lorenz (Maximilian Brückner) ei ehdi paljon kotonaan olla, kun hänet määrätään Lappiin tutkimaan virusta. Ninaa käsketään auttamaan saksalaista Thomasta työssä, joka sisältää paljon verta ja lääketieteellisiä termejä. Mutta romantiikkaa ja vaikeita ihmissuhteitakin on kuvioissa mukana.
  Ulkomaalaiset näyttelijät sekä venäjän, saksan ja englannin kieli tuovat sarjaan kansainvälistä tunnelmaa, joka taatusti auttaa markkinoimaan sekä Ivalo-sarjaa että -paikkakuntaa.


  Mitä tapahtuu, kun saksalainen tiedemies (Maximilian Brückner) joutuu keskelle Lapin erämaata?
  Mitä tapahtuu, kun saksalainen tiedemies (Maximilian Brückner) joutuu keskelle Lapin erämaata?


   

 5. Bonuksena: ihana Hannes Suominen
  Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa tänä vuonna hurmannut Hannes Suominen kuuluu myös Ivalon näyttelijäjoukkoon, joka on hengästyttävän monipuolinen muutenkin. Sarjassa on mukana 73 puheroolia, ja siinä nähdään paljon tuttuja kasvoja, kuten Anu Sinisalo, Kari Ketonen, Taneli Mäkelä, Maria Ylipää, Lena Meriläinen ja Kari Hietalahti sekä monia muita.
   
 6. Lestadiolaisuus yllättävänä sivujuonena
  Hannes Suomisen Ivalo-rooliin linkittyvät myös lestadiolaisuus ja prostituutio, joiden kombo tuo lisää jännitettä hengästyttävän vauhdikkaasti etenevään sarjaan. Uskonnollinen näkökulma on erikoinen valinta: sivujuonineen se tuo virkistävän tvistin suomalaiseen tv-sarjaan – mutta miten lestadiolaisuus pystyy koukuttamaan yleisön? Se jää nähtäväksi.


  Hannes Suominen ja Taneli Mäkelä.
  Hannes Suominen ja Taneli Mäkelä.

 

Tämän kymmenenosaisen sarjan haluaisi ahmia yhdellä kertaa, mutta Elisa Viihde julkaisee aluksi kolme ensimmäistä jaksoa. Myöhemmin Ivalo tulee myös Ylelle.

Ivalo Elisa Viihde Aitiossa:

 • jaksot 1–3: pe 21.12.2018
 • jaksot 4–7: pe 28.12.2018
 • jaksot 8–10: pe 4.1.2019
Sisältö jatkuu mainoksen alla