Ihanaa, että Ainolla ja Nikellä on sutinaa! Mutta hetkinen, keitä nämä hahmot oikein ovat? Kuva: Nelonen
Ihanaa, että Ainolla ja Nikellä on sutinaa! Mutta hetkinen, keitä nämä hahmot oikein ovat? Kuva: Nelonen

Syke-sarjan uusia minijaksoja katsoessa tuli ikävä aiempien kausien huolella keiteltyä ihmissuhdedraamaa, sarjan fani Viivi Aaltovesi miettii.

Suurena Syke-fanina odotin sarjan viidettä kautta kieli pitkällä. Sarja siirtyi uuden kauden alkaessa Yleltä Ruutuun ja Neloselle, mutta tuotantoyhtiö, päänäyttelijät ja moni muukin asia pysyivät samoina. Niinpä odotin uusilta jaksoilta taattua Syke-laatua – ja jouduin pettymään.

Hyvien sairaalasarjojen kaava on erittäin yksinkertainen: tarvitaan omaleimaisia hahmoja, jännittäviä sairastapauksia ja vispilänkauppaa sairaalan henkilökunnan välille. Näiden elementtien välinen tasapaino on kuitenkin hienovarainen, ja se menee Sykkeen uusissa jaksoissa pahasti vinoon.

Uuden kauden jaksot on typistetty parinkymmenen minuutin pikapyrähdyksiksi, ja ilmeisesti neljä tällaista pyrähdystä vastaa yhtä vanhaa jaksoa. Ensimmäisen neljän jakson potilastapauksen suurin draama on nopeasti taputeltu, ja lopuiksi minuuteiksi pitäisi keksiä muuta katsottavaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tätä tarkoitusta varten sarjaan on tuotu joukko uusia hahmoja, joilla tuntuu kullakin olevan vain yksi ominaisuus. Heidät marssitetaan esiin ensimmäisten jaksojen aikana, suurin osa täysin pohjustamatta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisessä pikku jaksossa nähdään turhan panttina käytävillä kihertelevä lähihoitaja Aino, tämän muslimikämppis Zahra (kirjoitan muslimikämppis, koska uskonto, työpaikka ja asumismuoto ovat ainoat asiat, jotka tästä hahmosta sarjassa kerrotaan) ja komea ensihoitajaharjoittelija Nikke. 

Toisessa jaksossa nuoriso-osastoa ei pahemmin nähdä, mutta kolmas jakso alkaa yllättäen sillä, että Ainon ja Niken välille on tyhjästä kehkeytynyt romanssi. Pian orastava pari pussailee parkkeeratun ambulanssin etupenkillä ja mietiskelee yhteenmuuttoa. Tällainen sutina voisi olla kiinnostavaa, jos sen osapuolista tiedettäisiin jotain muutakin kuin nimi ja ulkonäkö. 

Sarjaan on tuotu joukko uusia hahmoja, joilla tuntuu kullakin olevan vain yksi ominaisuus.

Aiempien kausien rakkauskuviot ovat olleet huolella pohjustettuja ja henkilöhahmot moniulotteisia. Toisin on nyt sarjan nuoren kaartin kanssa: sarjan nykyinen ihmissuhdedraama muistuttaa enemmän Salattuja elämiä kuin Sykkeen aiempia kausia. 

Asiaa ei auta se, että Nikkeä näyttelevä Janne Saarinen tunnetaan nimenomaan Salkkareista. Leeviä esittävä Valtteri Lehtinen ja Ainoa näyttelevä Amelie Blauberg taas ovat tuttuja Uusi Päivä -sarjasta, jota voidaan pitää Ylen vastineena Salkkareille. 

Seuraavien jaksojen aikana on syytä petrata draamapuolta, ja runsaasti, tai muuten vannoutuneet Syke-fanit jättävät sarjan.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Vierailija

Erittäin palkon samaa mieltä kirjoittajan kanssa!

Kahden jakson jälkeen en aio uusia jaksoja enää katsoa. Se jännite, mikä Ylen 50 minuutin Sykkeessä kesti koko jakson ja kantoi helposti seuraavaan viikkon ja joka sai odottamaan seuraavaa kautta into piukeana puuttui kokonaan.

En minä halua tuhlata edes sitä kahtakymmentä minuuttia turhan lässytyksen seuraamiseen.

Todella harmillinen muutos.

Sykefani entinen

Odotin uutta Syke kautta innoissaan mutta hirveä pettymys. Kuvaustapa oli muuttunut ja sairaalasarjasta tuli sitten up-salkkarit nuorisosarja. Yritetään saada nuoria katsojia, mutta veikkaan että me jotka olimme Syke faneja tipumme katsojista. En tule katsomaan näiden 4 minijakson jälkeen yhtäkään uutta jaksoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla