Rakkaus autourheiluun yhdistää Nitaa ja Harria. Leppävirralla asuva pariskunta ei aio nukkua tulevassa kokeessa uuden kumppanin kanssa samassa sängyssä.  Kuva: Liv
Rakkaus autourheiluun yhdistää Nitaa ja Harria. Leppävirralla asuva pariskunta ei aio nukkua tulevassa kokeessa uuden kumppanin kanssa samassa sängyssä. Kuva: Liv

Pelastuuko parisuhde sillä, että muuttaa viikoksi vieraan kumppanin kanssa yhteen? Se selviää tänään, kun Vieraissa-tosi-tv-sarja alkaa.

IS TV-LEHTI: Vieraissa-tosi-tv-ohjelmassa, jossa neljä suomalaista paria vaihtaa puolisoa. Psykoterapeutit Heidi Valasti ja Kalle Partanen ovat valinneet, ketkä kaksi pariskuntaa vaihtaa keskenään puolisoita. Äärimmäisen kokeen avulla parit selvittävät, auttaako uusi koepuoliso löytämään itsestä ja parisuhteesta uusia puolia.

Ohjelma perustuu Seven Year Switch -formaattiin, jota on esitetty muun muassa Australiassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Haasteeseen tarttuvat viisi vuotta yhdessä olleet espoolaiset Henry ja Kati. Heidän lapsiperhearkensa on täynnä kommunikaatio-ongelmia ja tilanteet kärjistyvät usein riidoiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuopiolaisilla Riikalla ja Timolla on kaksi lasta ja koira. Suhteesta puuttuu kahdenkeskinen aika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– 15 vuodessa kerkiää toiseenkin ihmiseen tympääntyä ihan kunnolla, ja tulee tietysti ajatuksia, olisiko helpompi olla sitten erillään, Riikka miettii aloitusjaksossa.

Espoolaisten Nikon ja Tiinan suhde eteni vauhdilla. Ensimmäinen vuoden aikana mentiin naimisiin ja pian syntyi lapsi. Sitten alkoivat ongelmat.

Rakkaus autourheiluun yhdistää Nitaa ja Harria. Leppävirralla asuva pariskunta ei aio nukkua tulevassa kokeessa uuden kumppanin kanssa samassa sängyssä.

– Mä varmaan jättäisin sen, jos se tekis jotain. Vanhoissa suhteissa on petetty, niin se raja menee siinä. Kyl se Harri tietääkin, jos se menee oikeasti hölmöilemään jotain, on ero sitten, Nita myöntää ohjelmassa.

 

Asiantuntijat ovat mätsänneet uusiksi pareiksi ”vitsiniekka”-Harrin ja ”huolehtija”-Riikan. Timo ”teini” ja Nita ”jäärä” lähtevät puolestaan etsimään yhdessä pysähtymistä. Yhteen muuttavat nykyisessä suhteessa vetäytyjiksi jääneet Niko ja Kati sekä ylivastuulliset Henry ja Tiina.

Viikon aikana kokeelliseen parisuhteeseen osallistujat eivät saa olla yhteydessä omaan puolisoon. Luvassa on erilaisia tehtäviä sekä keskustelua uuden parin ja asiantuntijoiden kanssa.

Ohjelmaan osallistujia ei voi ainakaan rohkeuden puutteesta syyttää: he laittavat alttiiksi kaiken tutun ja turvallisen.

Hyvää sarjassa on se, että se haastaa miettimään omaa elämää. Kenties reality-ohjelmasta saa oivalluksia myös omiin pohdintoihin. On myös hyvä, että osallistujat eivät ole enää parikymppisiä, ja kaikki parit ovat olleet yhdessä vuosia. Haluaisinkin uskoa, että kukaan ei ole lähtenyt kevyin perustein tämänkaltaiseen ohjelmaan.

Se puolestaan tuntuu hassulta, että uuden partnerin kanssa eletään yhdessä vain viikko. Viikossa kun ehtii hätäisesti tutustua ja ehkä pitää hauskaa.

Tavalliseen arkeen on siitä vielä pitkä matka. Nähtäväksi jää, tarjoaako viikon koe sellaiset puitteet, että suhde voi todella pelastua.

Valtaosa pareista kertoo, että he eivät ole ikinä olleet näin pitkään erossa toisistaan. Herääkin kysymys, olisiko ennemmin kannattanut viettää vaikka viikko lomalla eri paikoissa kuin lähteä testaamaan omaa avioliittoaan valtakunnan telkkariin – mutta se ei tarjoaisi tosi-tv-viihdettä.

Vieraissa, Liv klo 20.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla