Kasper (Pilou Asbæk) ja Birgitte (Sidse Babett Knudsen)  vallan ytimessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kasper (Pilou Asbæk) ja Birgitte (Sidse Babett Knudsen) vallan ytimessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vallan linnake nähdään jälleen Teemalla. Listasimme syyt, miksi tanskalaissarjaa ei kannata missata.

IS TV-LEHTI:  Adam Pricen luoma Vallan linnake (Borgen, 2010–2013) nähdään jälleen Teemalla. Sarjaa ylistettiin jo tuoreeltaan varauksettomasti, ja kotimaassaan Tanskassa se keräsi jättimäisen tv-yleisön. Miksi Vallan linnake on yhä käänteentekevä?

  1. Palkitun sarjan oikeudet on myyty moneen maahan, esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Britanniaan. Sarja pureutuu iskevän realistisesti nykypolitiikan pelikentän kulisseihin. Kulissien henkilövetoisuus imaisee tehokkaasti.
  2. Näkökulma on Tanskan monipuolueinen ilmapiiri, mutta peruspalikat ovat universaaleja: kansa vastaan päättäjät, päättäjien taustalla perhesuhteet ja yleensä ihmissuhteet. Sarja rakentuu ovelasti peliteeman ympärille ja luo koukuttavuutta. Se, joka pelaa kaikkein taitavimmin, menestyy.
  3. Mukana on poikkeavan humaania inhimillisyyttä, joka sekin koukuttaa. Poliitikot eivät ole säälimättömiä valtahirmuja, kuten useissa sarjoissa, vaan luulevat rehellisesti tekevänsä täysin oikein.
  4. Suurimmat puolueet ovat helposti tunnistettavissa. Se on lisännyt suosiota Tanskassa.
  5. Päähahmo on Birgitte Nyborg, maltillisen puolueen puheenjohtaja, joka sarjan alkaessa saa murskaavan vaalivoiton. Hän nousee Tanskan ensimmäiseksi naispääministeriksi. Sarjan suurmenestys perustuu merkittävältä osin Sidse Babett Knudsenin hämmästyttävän aitoon, loisteliaaseen tulkintaan.

Vallan linnake, Teema & Fem klo 20.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Käy kateeksi tanskalaisia. Varmalla kädellä tehtyä laatua, jossa lähes kaikki näyttelijät hoitavat osansa kadehdittavalla luonnollisuudella. Milloin Suomessa päästään lähellekään tätä tasoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla