Kuvat
HBO Nordic
Bette, Shane ja Alice ovat palanneet!  Hahmojen näyttelijät Jennifer Beals, Leisha Hailey ja Katherine Moennig ovat olleet myös tuottamassa L-koodi: Generation Q -sarjaa.
Bette, Shane ja Alice ovat palanneet! Hahmojen näyttelijät Jennifer Beals, Leisha Hailey ja Katherine Moennig ovat olleet myös tuottamassa L-koodi: Generation Q -sarjaa.

Vanha tosifani katsoi L-koodin jatkosarjan neljä ensimmäistä jaksoa ja pettyi. Varoitus! Juttu sisältää juonispekulointia.

Ensin ne hyvät uutiset:

  1. L-koodi on tullut takaisin!
  2. Bette, Shane ja Alice ovat tulleet takaisin! 

Ja sitten ne huonot uutiset: valitettavasti tämä ei riitä.

Katsoimme L-koodin jatkosarjan L-koodi: Generation Q:n neljä ensimmäistä jaksoa. Ensimmäisten jaksojen perusteella tuomio on seuraava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Yhteisöllisyys on kadonnut

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vasemmalta oikealle L-koodin vanhat tyypit: Bette (Jennifer Beals), Alice (Leisha Hailey) Shane ja (Katherine Moennig).

Bette, Shane, Tina, Alice, Jenny, Dana, Kit – ja heidän lisäkseen vaihtuvat sivuhenkilöt. Nämä tyypit muodostivat alkuperäisessä L-koodissa tiiviin porukan.

Heillä oli oma pieni yhteisönsä, jonka kemioita tuli sekoittamaan milloin epäluotettava hösääjä Tonya, milloin dominoiva vallankäyttäjä Helena Peabody. Draamaa riitti, ja aina oli joku sekoilujensa takia hieman epäsuosiossa. Silti porukka oli kuin perhe.

Keskeinen kohtauspaikka oli The Planet, jossa päivisin kahviteltiin ja puitiin ihmissuhdekiemuroita. Iltaisin Planetissa juhlittiin ja etsittiin rakkautta.

Alkuperäisestä L-koodin porukasta on jäljellä vain kolme: Bette, Shane ja Alice. Enää ei ole The Planetia. Ei yhteisöä. Tuntuu kuin perhe olisi hajonnut.

Vaikka Bette, Shane ja Alice ovat yhä mukana ja myös heidän elämiään seurataan uudessa L-koodissa, mikään ei ole niin kuin ennen. Betten, Shanen ja Alicen välillä ei ole enää samanlaista yhteyttä kuin aikaisemmin. Yhteisöllisyydestä on jäljellä vain rippeet.

Voihan haikeus! Onko kaiken pakko muuttua?

Bettellä menee urallaan hyvin, mutta rakkauselämä on kiemuraista. Betten ja Tinan lapsi, Angeia, on jo teini-ikäinen. Tinaa ei uusissa jaksoissa nähdä.

Shanella riittää rahaa ja naisia.
 
Alicella (kolmas vasemmalta) on oma talk show, ja siviilissä hän yrittää sopeutua lapsiperhearkeen. Alicen vierellä puoliso Nat (raitapaidassa) ja Natin eksä Gigi.

2. Uudet hahmot jäävät etäisiksi

Vasemmalta oikealle L-koodin uusi sukupolvi: Finley, Micah, Dani ja Sophie. 

Dani (Arienne Mandi), Finley (Jacqueline Toboni), Sophie (Rosanny Zayas) ja Micah (Leo Sheng). He ovat se uusi sukupolvi, jota sarjassa seurataan Betten, Shanen ja Alicen lisäksi. 

Ensimmäisten jaksojen perusteella uudet hahmot ovat pettymys: he jäävät pinnallisiksi. Tosin on ehkä liian aikaista tehdä näin isoja johtopäätöksiä. On kai liikaa odottaa, että uusiin hahmoihin syntyisi neljän jakson aikana yhtä voimakas tunneside kuin syntyi vanhoihin kuuden vuoden ja kuuden tuotantokauden aikana.

Dani (oik.) ja Sophie (etualalla) ovat pariskunta. 

Kiinnostavin uusista hahmoista on Dani, rikkaan perheen lapsi, joka kamppailee isäsuhteensa kanssa. Hänestä tulee myös Betten oikea käsi, kun tämä pyrkii pormestariksi. Aijai, olisiko tässä aineksia romanssiin? Toivottavasti! Se on nimittäin kenties ainut asia, joka on riittävän kiinnostava syy katsoa lisää jaksoja ja antaa sarjalle vielä mahdollisuus.

Sophie (vas.) ja Finley (oik.) tekevät hommia Alicelle.

3. Suurin ongelma

Suurin ongelma L-koodissa on tämä: ei vain toimi, että puolet hahmoista on vanhoja ja puolet uusia. Nyt kaikki jäävät hieman etäisiksi.

Vanhat katsojat pääsevät kyllä käsiksi vanhojen tyyppien sielunelämään, koska nämä ovat jo tuttuja. Mutta vanhat fanit joutuvat pettymään siinä, että Bette, Shane ja Alice eivät saa riittävästi ruutuaikaa. 

Päärooleissa ovat uudet tyypit, joilla tietysti kosiskellaan uusia, parikymppisiä katsojia. Mutta valitettavasti uusien hahmojen käsikirjoituksessa jokin tökkii. Katsojalta vaaditaan melkoista kärsivällisyyttä sen odotteluun, että uusien tyyppien sielunelämään pääsisi käsiksi. Valitettavasti uudet näyttelijätkään eivät suorituksissaan yllä vanhojen tasolle.

Tekijöiden olisi kannattanut päättää, kenelle sarjaa tehdään. Kaikkia on vaikea miellyttää. 

Tai sitten vanhan hardcore-fanin kannattaa vain hyväksyä keski-ikäisyytensä, kaivaa dvd:nsä esiin ja palata sinne 2000-luvulle.

L-koodi: Generation Q (The L Word: Generation Q) HBO Nordicilla. (Alkuperäinen L-koodi ei ole tällä hetkellä katsottavissa Suomessa, mutta viitseliäs katsoo sen VPN-yhteydellä USA:n Netflixistä.)

Vierailija

Vanhana fanina olen innoissani, kun huomasin sarjan alkaneen uudestaan, mutta jo eka osa riitti kertomaan, ettei vanhaa taikaa enää ollut. Tämä arvio vielä vahvisti asian, hyvä, etten haaskannut enemmän aikaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla