Ellinoora on niistä kahdesta e:llä alkavasta se pinkkitukkainen. Kuvat: Nelonen / Petri Aho
Ellinoora on niistä kahdesta e:llä alkavasta se pinkkitukkainen. Kuvat: Nelonen / Petri Aho

Ellinoora on vasta 24-vuotias, yhden albumin julkaissut artisti. Jo ensimmäisen Vain elämää -jakson perusteella häntä tekee kuitenkin mieli fanittaa ainakin neljästä syystä.

1. ”Tyyppi osaa vähän laulaa!”

Lauri Ylönen sen sanoi sen jälkeen, kun Ellinoora oli saanut esityksellään hirvensalmelaismökkiin kylmiä väreitä. Ellinoora on persoonallinen, huikeaääninen laulaja. Häntä kuuntelee mielellään, ja ties millaisia tulkintoja tällä Vain elämää -kaudella on vielä luvassa!


2. Hän on kiinnostava sanoittaja

Kuten Tuure Kilpeläinen myös Ellinoora oli tehnyt suomenkieliset sanat Lauri Ylösen jaksossa esittämäänsä kappaleeseen. Ellinooran versio The Rasmuksen Funeral Songista sai Laurilta pelkkää ylistystä.

– Mielettömät sanat! Lauri hehkutti.

– Maailma on saanut sinusta ihan mahtavan biisintekijän ja laulajan, Anne Mattilakin kehui.

Moni muistaa Ellinooran eläinteemaisista sanoistaan kappaleissa Elefantin paino ja Leijonakuningas.

Vinkki! Villi lapsi -esikoisalbumilta löytyvä kappale Tytöille puhuttelee myös nelikymppistä:

Ei kovin kauan aikaa sitten
Seistiin ylväinä käsikkäin
Valkolakit päitämme koristivat

Vannoimme pitävämme yhteyttä päivittäin
Kaikki säilyis ennallaan
Mut jotenkin se unohtui

3. Ellinoora ei pelkää olla hönö

Kun Lauri Ylönen kehui Ellinooran sanoitusta, tämä vastasi:

– No hyvä, jos ei ollu ihan scheisset.

Jo ensimmäinen Vain elämää -jakso lupaa, että Ellinooran suusta saatetaan kuulla vielä vaikka mitä hauskaa! Laurin taekwondo-aktiviteetin jälkeen Ellinoora esimerkiksi totesi kameralle:

– Miss Krönö, älä pelkää olla hönö.

Jäämme odottamaan tilannekomiikkaa, sillä Ellinoora on selvästi lähtenyt ohjelmaan heittäytymään.

4. Edessä loistava tulevaisuus

Kehuimme Ellinooran esikoislevyä arvostelussamme kaksi vuotta sitten ja nimitimme häntä lupaavimmaksi poptulokkaaksi.

– Ellinoora saattaa olla vähän villi, mutta ei koskaan epätoivoinen tai pohjattoman melankolinen, kriitikko Mikko Aaltonen kuvaili.

Nyt Ellinooralta on tulossa toinen albumi, jolla todennäköisesti kuullaan pari vuotta kypsempää artistia. Odotukset ainakin ovat korkealla. Vain elämää -ohjelman esittelyssään Ellinoora myöntää suoraan, ettei takana ole vielä kovin paljoa kilometrejä.

– Mutta elämän aikana on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista. Jotenkin olen aina toivonut, että se kuuluu omissa lauluissa.

Ellinooraan päästään tutustumaan lisää ensi viikon Vain elämää -jaksossa, jossa vietetään hänen päiväänsä.

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30