Kodin Kuvalehti
Melkein kuin ilmainen ulkomaanmatka! Ilman tv-ohjelmia jää vaille monia kokemuksia ja tunne-elämyksiä. Kuva: Shutterstock
Melkein kuin ilmainen ulkomaanmatka! Ilman tv-ohjelmia jää vaille monia kokemuksia ja tunne-elämyksiä. Kuva: Shutterstock

Podetko huonoa omaatuntoa siitä, että muutut sohvaperunaksi Selviytyjien tai Temptation Islandin ääressä? Nyt saat synninpäästön tutkijalta.

Telkkaa kannattaa katsella vaikka paljon, koska se tekee monella tavalla hyvää. Tähän on päätynyt tutkimuksissaan yliopistonlehtori ja tohtori Jenniina Sihvonen, jonka mukaan peilaamme ohjelmia omaan elämäämme, vaikkemme edes huomaa sitä.

Hän on vahvasti sitä mieltä, ettei ole ollenkaan hassumpi ajatus linnoittautua sohvannurkkaan koko illaksi tuijottamaan omia lempiohjelmia. Jenniina Sihvonen kertoo monta syytä, miksi television katselua pitäisi arvostaa enemmän.

1. Huolet väistyvät ja stressi vähenee.

– Monia viihde- ja tosi-tv-ohjelmia pitäisi arvostaa enemmän, koska niiden katsominen on keino vähentää stressiä. Kun uppoutuu ohjelmaan, saa olla ajattelematta huoliaan. Tv-sisältöjen katselu ei ole yhtään sen väheksyttävämpää kuin romaanin lukeminen, pelien pelaaminen tai lenkkeileminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Suuret tunteet keventävät oloa.

– Ilman tv-ohjelmia jää vaille monia tunnekokemuksia. Juuri tunne-elämysten takia monista ohjelmista tulee suosittuja. Vain elämää -sarjan artistien avoimuus koskettaa, ja katsojaakin alkaa itkettää. Itku voi keventää mieltä siinä missä nauraminenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pysyt kärryillä toisten jutuissa.

– Mediasisällöt yhdistävät ihmisiä. Ihmiset tarvitsevat puheenaiheita, ja televisio antaa niitä. Joitakin ohjelmia on melkein ”pakko” katsoa. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän vastaanotosta on tullut vakiintunut instituutio. Ihmiset voivat itsekin ihmetellä, että miten mä taas katon tätä, vaikka eivät edes pidä koko ohjelmasta.

4. Sivistyt.

– Mediasisältöjen kuluttaminen liittyy myös yleissivistykseen. On sanomaton velvollisuus olla selvillä asioista, jotka ovat useimmille muodostuneet tärkeiksi.

5. Opit monia eri näkökulmia.

– Jos kuuntelee vain omaa ääntään, on vain omien ajatustensa varassa. Tv-dokumentit voivat saada miettimään omia arvoja. Keskusteluohjelmat auttavat näkemään asioista eri puolia.

6. Elämääsi tulee rytmiä.

– Tv:n katselu on pirstaloitunut, mutta edelleen se tarjoaa rytmiä arkeen. Joka päivä toistuva Pikku Kakkonen voi toimia turvallisena rutiinina: jokin elämässä on vielä pysyvää. Tiedetään, että ohjelma tulee tiettyyn aikaan, ja tiedetään, mitä tapahtuu, kun se loppuu.

7. Tunnet, että sinulla on enemmän läheisiä ihmisiä.

– Usein toistuvien ohjelmien roolihenkilöt voivat tulla läheisiksi, tuntua jopa ystäviltä. Jos rakas sarja loppuu, voi tuntua siltä kuin menettäisi osan itsestään.

8. Saat nauttia odottamisen ilosta.

– Myös odottamisen ilolla on merkitystä. Samalla lailla kuin loman odottaminen on ilo, herättää toiveikkuutta, että on jokin ohjelma, jota odottaa.

9. Saat uusia kokemuksia ja ajatuksia.

– Jotkut ajattelevat, että televisiosta tulee vain tyhmiä ohjelmia, ja siksi he pitävät television katseluakin tyhmänä. Joku voi kysyä, mitä järkeä on katsoa vaikkapa Sohvaperunoita, jossa toiset katsovat televisiota. Sen kautta syntyy kuitenkin uudenlainen, jaettu kokemus. Voi katsoa, miten ihmiset reagoivat, mitä he syövät, miten kaveriporukalla menee. Kyse on siitä, miten sisältöä tulkitsee ja käyttää oman ajattelun aineksina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla