Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow,  seksuaali- ja logoterapeutti Elina Tanskanen sekä psykologi Tony Dunderfelt toimivat ohjelman asiantuntijoina. Kuva: AVA
Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow, seksuaali- ja logoterapeutti Elina Tanskanen sekä psykologi Tony Dunderfelt toimivat ohjelman asiantuntijoina. Kuva: AVA

Viidennellä Ensitreffit alttarilla -kaudella ihmiset kokevat henkilökohtaista kasvua – näin ainakin asiantuntijat lupaavat.

IS TV-LEHTI: Viides kausi Ensitreffit alttarilla -sarjasta alkaa tutusta tilanteesta: satojen hakijoiden joukosta on valikoitunut kolme täydellistä matchia, jotka tapaavat vasta alttarilla.

Aloitusjaksossa esitellään kaikki kuusi henkilöä, jotka ovat menossa naimisiin. Toisensa he tapaavat vasta seuraavassa jaksossa.

Muutamasta parista voi tehdä ainakin ulkoisesti nopean päätelmän: he tuntuvat sopivan toisilleen täydellisesti, onhan heillä samankaltaiset arvot, huumori ja jopa harrastuksetkin.

Yksi uusista pareista sen sijaan herättää epäilyn, voiko erilaisuus toimia? Toinen on hieman boheemi ja erittäin rauhallinen, toinen railakkaampi cityihminen.

Viime vuonna liika eroavuus erotti Petrin ja Marin, koska toinen söi tuorepuuroa ja pyöräili, toinen ei.

Ohjelman asiantuntijat kertovat, että yhteisiin harrastuksiin on nyt kiinnitetty enemmän huomiota – sekä siihen, että ihminen todella on sitä, mitä sanoo olevansa.

Asiantuntijoillekin on tullut vuosien aikana esiin asioita, joita ohjelman hakijat eivät ole kertoneet tai eivät ole nähneet itsessään, ja tänä vuonna joitakin seikkoja on tarkistettu jopa lähipiiriltä.

Asiantuntijana jatkava Tony Dunderfelt paljastaa, että tällä kaudella koetaan suurta draamaa. Jokainen pari tulee ajelemaan melkoista vuoristorataa.

– Kaikkien aikojen kausi, toteaa Dunderfelt.

Pieniä muutoksia ohjelmaan on luvassa, sillä aloitusjaksossa morsiamet saavat sulhasten kirjoittamien kirjeiden mukana myös yhden kuvan tulevasta sulhasestaan. Tosin kuva on lapsuusvuosilta, eli mitään suurta paljastusta se ei tuo tullessaan.

Tämä kausi eroaa asiantuntijoiden mukaan aiemmista siinä, että ihmiset kokevat henkilökohtaista kasvua ja nyt on valmiutta nähdä myös omat huonot puolet.

”Me kaikki harjoittelemme parisuhteissa olemista ihan koko ajan. Sitä päivää ei tule, että olisimme joskus valmiita.”

Ohjelman uusi asiantuntija Marianna Stolbow käy pariskuntien kanssa aktiivisesti läpi heidän omaa parisuhdemalliaan, eli millaisen mallin he ovat saaneet lapsuudenkodistaan. Se malli seuraa jokaista ihmistä sitä tiedostamatta.

Stolbow ihastui ohjelmaa tehdessään joka pariskunnan erilaisuuteen ja siihen, miten näiden parien ongelmat ovat juuri niitä, joihin ihmissuhteissa tavallisesti törmätään.

Parisuhdekouluttajana työskentelevä Stolbow pitää ohjelmaa hyvänä apuna katsojien omissa suhdesolmuissa.

– Me kaikki harjoittelemme parisuhteissa olemista ihan koko ajan. Sitä päivää ei tule, että olisimme joskus valmiita.

Ehkä juuri tässä on ohjelman suosion salaisuus: se on monien parisuhteiden terapeutti ja jopa pelastus pimenevien syysiltojen keskellä.

Ensitreffit alttarilla, Ava klo 21.00

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30