Illan dokumentti vaikutusvaltaisista naisista on täynnä kauan kaivattuja roolimalleja.

Monen mielikuva tutkimusmatkailijasta on yleensä 40–50-vuotias parrakas valkoihoinen mies – naisia ei olla juurikaan mielletty tutkimusmatkailijoiden joukkoon. Tästä syystä moni nainen saattaa yllättyä huomatessaan, että voi yhtä hyvin ryhtyä sellaiseksi, tai miksi vain siinä missä mieskin.

Tämä toteamus aloittaa National Geographicin ohjelman Vaikutusvaltaiset naiset: Maailmaa muuttamassa.

Miesten dominoimilla aloilla naiset törmäävät edelleen kysymykseen, että eikös tämä ole miesten työtä. Tässä dokumentissa esiintyvät, kutsumustaan eri aloilla toteuttavat naiset haluaisivat nähdä muutoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjelman kysymys katsojalle kuuluu: ”Kuinka sinä voisit tehdä maailmasta paremman paikan?”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dokumentissa kuullaan tarinoita siitä, mikä on ajanut naisvaikuttajia eteenpäin heidän valitsemallaan uralla. Puhujat ovat pääosin National Geographicin tutkijoita. He antavat tunnustusta paitsi toisilleen myös nostavat esille joukon inspiroivia esikuviaan, joiden esimerkki on antanut monien urahaaveille merkittävän sysäyksen. 

Nämä uraa uurtaneet ja rajoja rikkoneet ”ensimmäiset naiset” ovat paitsi muuttaneet maailmaa, myös muuttaneet uusien naissukupolvien elämän tarjotessaan mahdollisuuden seurata heidän jalanjälkiään.

Maininnan saavat esimerkiksi tutkimustyötä villieläinten parissa tehneet Dian Fossey, Birutė Galdikas ja Jane Goodall, merkittäviä löytöjä tehnyt paleoantropologi Mary Leakey, astronautti Sally Ride sekä ohjelmassa esiintyvä, pitkän uran tehnyt meribiologi ja tutkimusmatkailija Sylvia Earle, joka kertoo kokemuksistaan sukupuoleen kohdistuneista asenteista.

– Olen erittäin vaikuttunut siitä pätevyydestä ja itsevarmuudesta, jota näkee nykypäivän nuorilla naisilla, Earle kiittää.

– Siinä kulttuurissa, jossa minä kasvoin, naisten tuli vastata kaikkeen ”kyllä, sir” ja meidän tuli palvella miehiä. Eräällekin tutkimusmatkalle pääsin mukaan, kunhan suostuisin valmistamaan ateriat ja pesemään astiat, hän kertoo.

Vaikka asenteissa naiskollegoja kohtaan on tapahtunut riemastuttavaa kehitystä, valokuvaajana työskentelevä Lynn Johnson raportoi, että nainen on edelleen monissa kulttuureissa näkymätön.

Valokuvaaja Annie Griffiths puolestaan tuo omassa tarinassaan esille rohkaisevaa näkökulmaa oman ammattinsa ja äitiyden yhdistämisestä.

Puheenvuorojen lomassa nähtävä arkistomateriaali on kiinnostavaa katsottavaa. Naisten voimaannuttamiseen tähtäävän ohjelman kantavana teemana on, kuinka hyvät roolimallit ovat avainasemassa kehitykseen.

Vaikutusvaltaiset naiset: Maailmaa muuttamassa, lauantaina 2.11. klo 19.00 National Geographicilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla