Ei Iltalypsyä ilman lypsäjää! Liisa Rimpiläisen esittämä kansallispukuinen Karjakko on taas täällä. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Ei Iltalypsyä ilman lypsäjää! Liisa Rimpiläisen esittämä kansallispukuinen Karjakko on taas täällä. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Areenassa julkaistaan 24 Iltalypsy-jaksoa vuodelta 1994.

IS TV-LEHTI: 25 vuotta sitten yksi alkukevään suurista puheenaiheista oli presidentinvaalit. Martti Ahtisaaren ja Elisabeth Rehnin tiukasta kamppailusta riitti iloa myös politiikkaa satirisoineen Iltalypsyn tekijöille.

– Ympärivuorokautinen gallupeeraus on aiheuttanut äänestäjille erilaisille suolisto-oireita, jotka taas puolestaan vaikuttavat äänestystulokseen, ilmoitti Iltalypsyn uutisankkuri Leila Toroskainen täysin vakavalla naamalla.

– Juuri suoritettu onnistunut suolentyhjennys tuottaa senhetkiseksi vastaukseksi ”kyllä Ahtisaarelle”, kollega Mika Wirta jatkoi vieressä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun sen sijaan ummetus tai ylivilkas suolen toiminta tuottaa äänen Elisabeth Rehnille, Toroskainen täydensi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä, Eeva Litmasen ja Heikki Määttäsen näyttelemät uutistenlukijat kytkivät 15.1.1994 esitetyssä Iltalypsyssä vaalitunnelmat ja ulosteen matkan elimistössä sujuvasti toisiinsa.

Kuva: Ylen kuvapalvelu
Kuva: Ylen kuvapalvelu

Sarjan käsikirjoittajina olivat tuolloin Liisa Rimpiläinen, Anu Valve, Taina West ja Katriina Wilska, myöhemmin myös Tiina Lepistö ja Heimo Holopainen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin samassa ohjelmassa ilmoitettiin, että äänestäjien saama ”hyvä pano” saa äänestämään Ahtisaarta, ”omin käsin saavutettu tyydytys” puolestaan Rehniä.

Riemua revittiin vuoden 1994 ensimmäisessä ohjelmassa myös presidentinvaalien toiselta kierrokselta pudonneesta Paavo Väyrysestä.

– Jos minut olisi valittu, niin vähintään 500 000 ihmistä olisi muuttanut maasta pois, ja työttömyys olisi sillä hoidettu, uutisklipissä esiintynyt ”Väyrynen” pohti imitaattori Jukka Puotilan äänellä.

Idea Iltalypsyyn saatiin BBC:n Not Nine O’Clock News -satiirista, josta Ylen uutistoimittajat jalostivat suomalaisen version.

Iltalypsystä ampaisivat käsitteiksi myös karvalakkiin sonnustautunut erikoistoimittaja Aimo Surakka (Jorma Pilke, joka oli toiminut aiemmin nuortenohjelmien päällikkönä) sekä ohjaaja Liisa Rimpiläisen esittämä kansallispukuinen Karjakko. Jälkimmäisen roolina oli tuijottaa kummissaan suoraan kameraan, kun vieraiksi saapuneet poliitikot kuvailivat omia harrastuksiaan.

Iltalypsyn erikoistoimittaja Aimo Surakka (Jorma Pilke). Kuva: Ylen kuvapalvelu
Iltalypsyn erikoistoimittaja Aimo Surakka (Jorma Pilke). Kuva: Ylen kuvapalvelu

Lauantai-illan klo 21.15 ohjelmapaikka sekä tietoisen lapsellinen, poliitikkoja laidasta laitaan tölvinyt huumori nostivat vuosina 1993–2001 tehdyn Iltalypsyn ilmiöksi – ja poliittisen huumorin tienraivaajaksi.

Vaikka ensimmäiset jaksot keräsivät katsojia heikosti, myöhemmin yleisöä riitti: vuonna 1996 se keräsi viikottain lähes miljoona katsojaa.

Areenassa julkaistaan 24 jaksoa vuodelta 1994.

Iltalypsy, Torstaista 14.3. alkaen Yle Areena

Kansalainen/medborgare

Ilman muuta Liisa Rimpiläinen pitää lähettää kiertueelle yhdessä Juha Sipilän kanssa. Samalla varmistuu Kepun vaalitappio 14.4.2019 pidettävissä eduskuntavaaleissa. Be there or be square!

eleonore

Miljoona katsojaa ja loistavaa satiiria. Mutta mihin kummaan sittemmin hävisivät nämä loistavat radio-ja TV-satiirikot, oliko heidän humorinsa liiankin terävää, kun ei missään näy enää nimiä Lepistö, Rimpiläinen, Valve, West ja Wilska? Tuskin ovat kaikki vielä eläkkeellä (vaikka Hullujussi-Holopainen jo ehkä onkin). Miksi latteuksien viljelijät saavat jatkaa työssään, mutta nerokkaimmat eivät? Vai sukupuoliko ratkaisee tässäkin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla