Seitsemän vuotta sitten kahden lapsen äiti surmattiin. Teosta tuomittu uhrin aviomies David on aina kiistänyt syyllistensä ja vapautuu lopulta vankilasta. Poliisitutkinta aloitetaan uudelleen. Mitä Davidille tapahtuu? Kuvassa David Collins (Lee Ingleby). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Seitsemän vuotta sitten kahden lapsen äiti surmattiin. Teosta tuomittu uhrin aviomies David on aina kiistänyt syyllistensä ja vapautuu lopulta vankilasta. Poliisitutkinta aloitetaan uudelleen. Mitä Davidille tapahtuu? Kuvassa David Collins (Lee Ingleby). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Brittiläinen minisarja kertoo vaimonsa murhasta tuomitusta Davidista, joka todetaan seitsemän vankilavuoden jälkeen syyttömäksi. Oliko tuomio oikeusvaltion erhe – onko David uhri vai tekijä?

IS TV-LEHTI: Rikossarja alkaa oikeussalissa, jossa David todetaan syyttömäksi seitsemän vankilavuoden jälkeen. Syyttömyyttään aina vannonut mies vaatii jo oikeussalin portailla lapsiaan takaisin.

Vaimonsa murhasta tuomitun Davidin (Lee Ingleby) pienet lapset muuttivat isän pidätyksen yhteydessä tädilleen (Hermione Norris), joka ei halua lasten kuulevankaan biologisesta isästään.

Hyvin tehty neliosainen minisarja tarttuu kiehtovaan aiheeseen. David vapautuu rikosteknisen seikan vuoksi, eikä kukaan kylässä usko aikoinaan karmeasta murhasta tuomitun miehen syyttömyyteen.

Katsoja ei tiedä mitä ajatella. Oliko tuomio oikeusvaltion erhe – onko David uhri vai tekijä? Sarja pitää otteessaan.

David nimittäin on monisyinen hahmo ja hieno roolisuoritus Inglebyltä. Mies on täynnä vihaa ja surua. Aggressiot purkautuvat myös nyrkein.

Katsoja ei tiedä mitä ajatella. Sarja pitää otteessaan.

Nyt englantilaisessa rantakaupungissa kuohuu. Vanha murha päätyy takaisin poliisilaitokselle tutkittavaksi. Kunnianhimoinen poliisi (Angel Coulby) tahtoo löytää totuuden, mikä se sitten olikaan.

Syyttömästi tuomittu (Innocent, Britannia 2017) tekee mitä dekkarin kuuluu: se tasapainottelee taitavasti sosiaalisen draamaan ja poliisitutkimusten välillä. Kiiltokuvaperheiden fasadit romahtavat heti, kun poliisi rapsuttaa kuorta.

Melankolinen rikossarja on hotkimisen arvoinen, joskin liian dramaattinen musiikki ja intensiivinen aaltojen kuvaaminen korostavat lajityypin kliseitä turhaan.

Seitsemää vuotta ei voi pyyhkiä pois, ei hyvässä eikä pahassa. Nyt kysymys ei enää ole, mitä tapahtui Taralle vaan myös: mitä nyt tapahtuu Davidille?

Syyttömästi tuomittu, Yle TV1, su klo 22.00

Maajussille morsian starttaa taas! Sarjan yhdestoista tuotantokausi alkaa esittelyjaksolla, jossa tavataan kahdeksan rakkautta janoavaa maajussia.

IS TV-LEHTI: Tänä vuonna Maajussille morsian -ohjelmassa nähdään kaksi naista ja kuusi miestä, ja heistä peräti neljä omistaa maitotilan. Mukana on niin koko elämänsä sinkkuina viihtyneitä maajusseja kuin yksinhuoltajia, jotka kaipaavat rinnalleen uutta kumppania.

Esittelemme maajussit, joista neljä jatkaa viikoittain ohjelmassa.

Aatu, 22, Alavus

Seitsenlapsisen perheen kuopus, alavutelainen Aatu otti vanhempiensa maitotilan haltuun 19-vuotiaana. Kohtelias ja leppoisa mies on nyt maajussien nuorin, eikä hän ole aiemmin seurustellut.

Oman koiran lisäksi kainaloon mahtuisi mukava, rento nainen, joka uskaltaa elää omanlaistaan elämää.

Ilmari, 26, Nousiainen

Neljä vuotta kasvinviljelijänä toimineen Ilmarin tilalla kasvaa sokerijuurikasta, öljyrapsia, ruokahernettä, ruista ja kuminaa.

Puhelias, musikaalinen ja iloinen Ilmari etsii puolisokseen naista, joka olisi vähintään yhtä puhelias kuin hän ja kestäisi alati muuttuvat aikataulut. Ilmari ei ole seurustellut aiemmin.

Antti-Jussi, 30, Kangasala

Hymyilevä Antti-Jussi on toiminut neljä vuotta maitotuotannossa, ja hänen lypsyrobottitilallaan on 85 lehmää. Antti-Jussin tilalla on tehty jopa maidontuotannon epävirallinen Suomen ennätys. Vanhemmat ovat mukana hommissa.

Perheestä haaveilevan Antti-Jussin aikaisemmat suhteet ovat päättyneet liian koviin kriteereihin puolisoa kohtaan. Nyt mies sanoo oppineensa virheistään.

Tuomo, 31, Rantasalmi

Iloinen Tuomo toimii isäntänä maitotilalla, jossa on 40 lypsävää lehmää. Tämän lisäksi tilalla on maata ja peltoa sekä vuokramökkitoimintaa turisteille. Tuomo on sukufarmin yhdeksäs isäntä.

Tulevan puolison Tuomo toivoisi olevan kaunis, eläinrakas, huumorintajuinen ja maalainen.

Aapeli, 31, Rantsila

Suurta maitotilaa pitävä Aapeli aiheutti kohun, kun selvisi, että hän oli ohjelman esittelyjakson aikana avioliitossa. Maaliskuussa eropaperit jättänyt mies oli pari vuotta naimisissa. Liitosta on 2-vuotias poika, jota Aapeli näkee säännöllisesti.

Aapelin maitotilalle kuuluu 300 lehmää, 500 hehtaaria rehua sekä viljaa ja hernettä. Farmilla on 7–10 työntekijää ja Aapelin omakotitalossa asuu paimenkoira Ässä sekä kissa Hertta.

Aino, 35, Hämeenkoski

Aino on hevostalouden opettaja maatalousoppilaitoksessa. Kotoa häneltä löytyy yksitoista hevosta, kaksi kissaa ja koira.

Lapsirakas ja iloinen Aino asuu mummonmökissä, eikä ole vielä koskaan seurustellut. Hän toivoo tulevan puolisonsa olevan rehellinen, luotettava ja hauska.

Mauno, 36, Perniö

It-asiantuntijan töitä tekevä Mauno on kasvinviljelijä, joka asuu vanhempiensa vanhalla maatilalla ja viljelee sokerijuurikasta ja viljoja.

Kahden kouluikäisen tyttären vuoroviikkoisä kuvailee itseään spontaaniksi innostujaksi. Kriteerit naiselle ovat tiukat: nainen saisi olla kaunis, aktiivinen ja spontaani, ja ylipainoa ei saa olla.

Petra, 44, Hämeenkoski

Päätyönään sijoitusneuvojana työskentelevän Petran tilalla on lampaita ja kenneltoimintaa: hän kasvattaa italialaista laumanvartijakoirarotua.

Alunperin kokiksi kouluttautunut Petra on eronnut lastensa isästä kahdeksan vuotta sitten. Tyttäret ovat teini-ikäisiä ja paljon jo omillaan.

Petralla olisikin nyt aikaa löytää rinnalleen aikuinen mies.

Maajussille morsian, MTV3 klo 20.00   

Illan dokumentissa kerrotaan miehestä, joka onnistui huiputtamaan koko viinimaailmaa: hän myi kotona valmistamaansa viiniä aitona bourgognelaisena.

IS TV-LEHTI:  1990-luvulla arvokkaimpien vuosikertaviinien hinnat karkasivat pilviin Los Angelesin huutokaupoissa. Äveriäät äijäkerhot hekumoivat satojen tuhansien dollarien arvoisia maisteluiltojaan kuin seksuaalisia saaliita.

Tähän maailmaan ilmestyi pian salaperäinen aasialaisnuorukainen Rudy Kurniawan, jolla tuntui olevan viinien suhteen pettämättömät aistit. Kukaan ei tiennyt, mistä miellyttävä nuori mies ja hänen varakkuutensa olivat peräisin.

Jerry Rothwellin ja Reuben Atlasin dokumenttielokuva, uusintana syyskuulta 2016 esitettävä Katkeraa viiniä (Sour Grapes, 2016) kuvaa erikoisen rikostapauksen hyvän dekkarin vetävyydellä.

Kurniawan alkoi tuhlata viineihin enemmän ja nopeammin kuin muut. Hän pumppasi laatuviinien hinnat entistäkin korkeammalle ja alkoi sitten myydä omia kokoelmiaan – kymmenillä miljoonilla dollareilla.

Huijaus alkoi paljastua, kun burgundilainen viinintekijä Laurent Ponsot havaitsi, että Kurniawanin kautta on tullut myyntiin hänen sukuyrityksensä viinejä, jollaisia ei ole koskaan valmistettu. Kurniawan laski liikkeelle taitavasti tehtyjä väärennöksiä, joita arvioidaan olevan vieläkin keräilijöiden kokoelmissa tuhansia pulloja.

Dokumentti kerii erinomaisesti auki sekä koko tarinan uskomattomine rönsyineen että rikoksen mahdollistaneen elitismin koomisuuden.

Dok: Katkeraa viiniä, Teema & Fem klo 22.00