Vesa-Matti Loiri (Uuno Turhapuro) ja Marjatta Raita (Elisabeth Turhapuro) olivat Uuno-leffojen rakastava taistelupari. Kuva: MTV3
Vesa-Matti Loiri (Uuno Turhapuro) ja Marjatta Raita (Elisabeth Turhapuro) olivat Uuno-leffojen rakastava taistelupari. Kuva: MTV3

Kesä on Uuno-elokuvien uusintojen kulta-aikaa.  – Uskomatonta on ollut huomata, että Uunon vitsit purevat sukupolvelta toiselle, ja jopa nykyajan älyteknologiasukupolvi on löytänyt hahmon, Loiri kertoo.

IS TV-LEHTI: Vesa-Matti Loiri kertoi Ilta-Sanomille 2017, kuinka legendaarinen Uuno Turhapuron -hahmo syntyi. Sen suosio yllätti ensin televisiossa, sitten valkokankaalla.

Ensimmäinen elokuva, nyt nähtävä Uuno Turhapuro ilmestyi vuonna 1973. Lopulta siitä kehkeytyi 19-osainen leffasarja.

Uunon hahmon takana oli pitkälti Pertti ”Spede” Pasanen.

– En uskonut alkuunkaan, että Uunosta voisi tulla hitti. Spede oli ainoa, joka siihen uskoi. Olin väärässä, onneksi, Loiri sanoi.

– Spede halusi mun näyttelevän Uunoa, mutta kun siitä tuli niin pirun suosittu, hän olisikin yhtäkkiä halunnut itse sen rooliin. Spede oli mulle kateellinen Uunosta.

Uunon hahmon pohjana ovat laiskuus ja epäsiisteys, naisten naurattamista ja tilannekomiikkaa unohtamatta.

– Uunossa on jokaiselle jotakin. Uskomatonta on ollut huomata, että Uunon vitsit purevat sukupolvelta toiselle, ja jopa nykyajan älyteknologiasukupolvi on löytänyt hahmon, Loiri kertoi.

– Naiset tykkäävät Turhapurosta varmaan siksi, että sitä katsellessaan he voivat huokaista helpotuksesta ja todeta, että onneksi Uuno on sentään vielä rähjäisempi kuin oma ukko. Miehistä monet taas haluavat löytää jotain samaa kuin Uunossa on. Jollain selittämättömällä tavalla Uuno-rinnastukset ovat jopa ylpeydenaiheita.

Uuno Turhapuro, Sub klo 21.00

Vierailija

Tänään tv:ssä: Uunojen Uuno Vesa-Matti Loiri: ”Spede oli mulle kateellinen Uunosta”

Ei Spedellä olisi oikeasti kyvyt riittäneet Uunoksi, vaikka mies nero olikin. Saattisi olla hieman sama juttu kuin jos olisi lahjakas sanottaja lauluntekijä ,niin alkaa kadehtia niiden menestystä jotka saavat famee ja gloryy vain koska heillä vain sattuu olemaan enkelin ääni. Inhimillistäkö.) Ja onhan tuo Härskin sivuroolikin ihan mainio...
Lue kommentti

Lauri Ylönen laulaa ensimmäistä kertaa Vain elämää -ohjelmassa kappaleen suomeksi.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään laulaja Anne Mattilan päivää. Annen illallisen yhden vaikuttavimmista esityksistä tarjoaa The Rasmus -yhtyeen keulahahmo Lauri Ylönen, joka esittää oman versionsa Annen koskettavasta kappaleesta Taivaan kartta.

– Ihanaa, että valitsit tämän biisin! Kappaleessa lohdutetaan ihmistä, joka on menettänyt jonkun rakkaan. Tämä koskettaa mua ihan älyttömästi, Anne sanoo.

Ennen kappaleen esittämistä Lauri kertoo, että on Vain elämää -ohjelman kuvauksissa löytänyt Annesta itselleen sielunkumppanin.

– Sä olet aito ja helposti lähestyttävä ihminen. Olen löytänyt sun kanssa sielunkumppanuuden, jota en ihan osannut odottaa. Me ollaan puhuttu paljon musiikin ulkopuolisista asioista, taiteesta ja arkkitehtuurista, se on ollut hienoa, Lauri kertoo.

Kerrankin suomeksi!

Ehdoton valtaosa The Rasmuksen kappaleista on englanninkielisiä. Edellisessä Vain elämää -jaksossa Lauri versioi myös Ellinooran Elefantin paino -kappaleen englanniksi. Annen kappaleen hän laulaa kuitenkin suomeksi.

Se aiheuttaa tähtikatraassa innostusta Laurin esityksen jälkeen. Anne kehuu Laurin vetoa ”mielettömän ihanaksi.

”Mulla meinaa tulla sellaista vähän enkunkuuloista suomen kieltä.”

– En ole ikinä kuullut, kun jäbä laulaa suomeksi! Tuure puolestaan intoilee.

Lauri myöntää, että suomeksi laulaminen ei ole hänelle nykyään aivan helppo nakki.

– Olen kamppaillut sen kanssa, koska mulla meinaa tulla sellaista vähän enkunkuuloista suomen kieltä. L-kirjaimet menevät eri tavalla, hän toteaa.

Samalla hän kertoo, ettei pidä mahdottomana sitä, että joskus esittäisi enemmänkin kappaleita suomeksi. Hänen todellinen musiikillinen haaveensa on kuitenkin se, että saisi tehdä lastenlevyn. Laurilla on puolivuotias poika puolisonsa Katriinan kanssa.

– Soittelin pojalle skittaa, ja hän alkoi itkeä niissä kohdissa, jotka olivat omasta mielestäni nättejä. Ajattelin, että ei ole todellista, jes! Lapsi on musikaalinen, Lauri naurattaa muita artisteja.

Katso Laurin veto tästä:

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.