Kun sisäministeriön palveluksessa toiminut autonkuljettaja murhataan, Supo ja KRP muodostavat yhteisen tutkintaryhmän. Kuva: MTV3
Kun sisäministeriön palveluksessa toiminut autonkuljettaja murhataan, Supo ja KRP muodostavat yhteisen tutkintaryhmän. Kuva: MTV3

Ratamo erottuu kliseiseksi käyneestä nordic noir -tyylilajin tummasta ja kylmästä kuvastosta: rikoksia voidaan tehdä ja ratkoa myös aurinkoisina päivinä.

IS TV-LEHTI:  Taavi Soininvaaran dekkareihin pohjautuva Ratamo on suomalaisittain poikkeuksellisen koukuttava sarja. Kokeneiden ohjaaja Veikko Aaltosen ja käsikirjoittaja Timo Varpion johdolla on syntynyt vetävää kerrontaa ilman ylenmääräistä kikkailua.

Ratamo erottuu kliseiseksi käyneestä nordic noir -tyylilajin tummasta ja kylmästä kuvastosta: rikoksia voidaan tehdä ja ratkoa myös aurinkoisina päivinä. Mitä tyylitietoisessa maailmojen luomisessa kenties hävitään, voitetaan silkassa sujuvuudessa ja osin uskottavuudessakin. Ratamon perinteinen dekkarikerronta ja ulkopoliittiset jännitteet ovat sekä ajattomia että ajankohtaisia.

Pääministerin (Martin Bahne) autonkuljettaja löytyy ammuttuna. Kun paljastuu, että samalla on kadonnut korkeimman turvaluokituksen asiakirjoja, asia mutkistuu. Alkaa näyttää siltä, että Suomi on joutunut vakoilun kohteeksi – tai mikä pahempaa, pääministeri on ehkä vuotanut tietoja itse. Lisäksi pääministerillä on salaperäinen naisystävä (Alina Tomnikov).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiaa tutkivat sekä suojelupoliisi että keskusrikospoliisi. Heti ensikohtaamisella syntyy sarjaa kannatteleva jännite Supon etsivän Arto Ratamon (Samuli Vauramo) ja krp:n rikoskomisarion Elina Lindenin (Saara Kotkaniemi) välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Molemmat ovat rikossarjaperinteiden mukaisesti omapäisiä, työlleen omistautuneita ja sosiaalisesti rajoittuneita. Tutkintaa johtava Linden pitää etäisyyttä töksäyttelemällä kylmästi ja lakonisesti, leskeksi jäänyt Ratamo ei taas osaa oikein puhua oman teinityttärensäkään (Linnea Skog) kanssa. Näyttelijät tekevät kauttaaltaan erinomaista työtä.

Soininvaaran parikymmentä vuotta sitten luoma Ratamo on seikkaillut jo 14 kirjan verran. Aineksia olisi myös pitkäkestoiseksi tv-sarjaksi, vaikka kansainvälistä menestystä ei vielä uskalla povata.

Ratamo, MTV3 klo 21.00

Puhe on muminaa

Minua häiritsee tässäkin suomalaisten näyttelijöiden yleinen vika; puheesta ei saa selvää, koska puhutaan liikuttamatta huulia. Vaivaa ainakin tätä pääosan esittäjää Rauramoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla