Amien ja Fannan strippausreissu -dokumenttisarjassa stripparit saavat puhua alaan liittyvistä asenteista ja valtasuhteista.

IS TV-LEHTI: Setelit satavat ja pakarat keikkuvat. Pohjoismaisesta näkökulmasta on vaikea ymmärtää strippikulttuuria, mutta populaarikulttuuri kuljettaa sen kuvastoa tännekin.

Siksi ruotsalaiset feministitoimittajat Amie Bramme Sey ja Fanna Ndow Norrby lähtivät rapakon taakse klubikierrokselle tutustumaan strippikulttuuriin. Feministeinä he haluavat antaa kaikille naisille äänen – myös usein syrjityille strippareille.

Jonkinlaisena kimmokkeena dokumenttisarjalle toimi strippiklubeilta eturivin räppäriksi edennyt Cardi B, joka puhuu julkisuudessa avoimesti tanssitaustastaan. Kuraa on roiskunut paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Miksi luullaan, että feminismi on vain koulutettuja naisia varten? Ei feminismi sellaista ole. Silloin suljetaan ulos tietynlaiset naiset, hän sanoo dokumentin alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Amie ja Fanna päästävät Miamissa, Atlantassa ja New Yorkissa tanssijat ääneen. Minisarja rakentuu peräkkäin esitettävistä kolmesta 20-minuuttisesta dokumentista, joiden loppupuolella Amie ja Fanna pohtivat analyyttisesti, mitä näkivät klubeilla ja kuulivat naisilta.

He eivät tuomitse alan valinneita naisia, mutta pukevat kieroutuneet valtasuhteet sanoiksi. Naisten tarinat ovat ehdottomasti kuulemisen arvoisia. Toinen rahoittaa työllä college-opintoja, toinen lapsiarkea. Yhdistävä tekijä on, että vaihtoehdot ovat vähissä ja raha tärkeää.

Amien ja Fannan strippausreissu, sunnuntaina 16.2. klo 23.27 Yle Teema & Femillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla