Me Naiset
|
Tuomo Yrttiaho
Ympäristö- ja teollisuusjärjestöt vannovat biopolttoaineen nimeen, mutta onko se hiiltä puhtaampaa? Kuva: Ylen kuvapalvelu
Ympäristö- ja teollisuusjärjestöt vannovat biopolttoaineen nimeen, mutta onko se hiiltä puhtaampaa? Kuva: Ylen kuvapalvelu

Tuore dokumentti paljastaa, että biopolttoaineiden kehittämisessä on vielä paljon tekemistä.

IS TV-LEHTI: Fossiilisten polttoaineiden kasvihuonepäästöt on jo pitkään tiedetty maapalloa uhkaavaksi ongelmaksi. Korvaajaksi on kaavailtu ympäristöystävällisempiä biopolttoaineita. Mahtipontisista juhlapuheista ja julistuksista huolimatta ne eivät ole kuitenkaan tuoneet pelastusta.

Dokumentaristi Sergio Ghizzardi perehtyi biopolttoaineiden tuotantoon lähes vuosikymmenen ajan: hän haastatteli dokumenttiinsa Vihreätä kultaa (Green Gold, 2017) tutkijoita, poliitikkoja, teollisuuspamppuja ja viljelijöitä päästäkseen jyvälle biopolttoaineen mahdollisuuksista. Mukana vilahtavat myös suomalaiset Neste ja UPM.

Ghizzardin dokumentti sanoo aiheesta paljon ja välillä turhan sekavasti, mutta päällimmäiseksi mieleen jää, että biopolttoaineiden kehittämisessä on vielä paljon tekemistä. Se, että suurimpana jarruna ovat polttoainemarkkinoista kamppailevat teollisuudenalat, ei tule yllätyksenä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Biopolttoaineiden tuotantoon liittyy ongelmia. Ensimmäisen polven biopolttoaineet, joita tehdään muun muassa soijasta, maissista ja öljypalmusta, ovat kuormittaneet ympäristöä entisestään. Argentiinalaisviljelijät kertovat, kuinka suuryritykset ja valtiovalta ovat ajaneet maanomistajat ahtaalle yrittäessään kaataa metsät maissi- tai öljypalmuviljelmiksi vaikka väkisin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Metsien jyrääminen ympäristöystävällisemmän polttoaineen nimissä on tuskin oikea ratkaisu ongelmiin. Ghizzardi kysyykin katsojaa haastavassa dokumentissaan osuvasti: mikä neuvoksi, jos hoitokeino osoittautuu itse tautia vahingollisemmaksi? Valmiiksi pureskellutta vastausta pulmaan ei tarjota, sillä ei sellaista edes ole.

Ulkolinja: Vihreätä kultaa, TV1 klo 22.05

Sekametelisoppa.

Sekavaa, eikä ehkä ihan uusinta tietoa. Eikä kannata unohtaa, että perinteisten energialähteiden edustajat ovat myös sopassa mukana sekoittamassa tilannetta, jopa tahallisesti jarruttamassa sitä oikeasti parhaita vaihtoehtoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla