Andrew Davies teki Jane Austenilta kesken jääneestä romaanista kahdeksanosaisen tv-sarjan.

IS TV-LEHTI: Suurisilmäisiä kaunottaria, veistoksellisia miehiä, maalauksellisia maisemia, upeita pukuja ja leiskuvaa intohimoa. Niistä on tehty brittikirjailija Jane Austenin kesken jääneeseen viimeiseen romaaniin perustuva uutuussarja Sanditon, joka alkaa nyt Yle TV1:llä.

Seksiä on jopa niin paljon, että Briteissä nousi kohu liiallisesta alastomuudesta, jota epookkidraamojen katsojat eivät ole tottuneet näkemään tv-ruudussa. 

Sarjan on luonut arvostettu käsikirjoittaja Andrew Davies, joka tunnetaan muun muassa alkuperäisestä House of Cards -sarjasta sekä elokuvien Järki ja tunteet ja Ylpeys ja ennakkoluulo käsikirjoituksista. Davies puolusti rajumpia tapahtumia BBC:lle – hänen mukaansa seksikohtaukset ovat luonnollinen osa sarjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hänen mukaansa niitä ei ollut syytä sensuroida.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kirjoitan sellaisia kohtauksia, joita itsekin haluaisin katsoa, ja käsittääkseni nykyajalle tyypillinen seksi tulee mukaan luonnostaan. Jos sitä ei olisi, se olisi sääli, hän huomauttaa. 

Ylen epookkisarja kertoo uinuvasta Sanditonin merenrantakaupungista, jota rohkea visionääri haluaa uudistaa rikkaiden ja kuuluisien suosimaksi kylpyläkaupungiksi. 

Pääroolissa on Charlotte Heywood (Rose Williams), joka lähtee Parkerin perheen vieraaksi Sanditoniin. Hänen huomionsa varastaa kiehtova Sidney Parker (Theo James), jota Davis maalailee Ylpeyden ja ennakkoluulon Herra Darcyn manttelinperijäksi. 

Unelmia ja intohimoa

Rakastettu kirjailija Jane Austen aloitti Sanditonin kirjoittamisen vuonna 1817. Hän oli tuolloin vakavasti sairas ja halusi luoda asioita, joista tulisi parempi mieli. Niin sai alkunsa nokkela, rantakaupunkiin sijoittuva romaani, joka jäi lopulta kesken. 

Kirjailija menehtyi 41 vuoden iässä. Kuolinsyyksi on arveltu harvinaista Addisonin tautia.

Andrew Davis sitoi langat lopulta yhteen ja loihti Sanditonista kahdeksanosaisen sarjan, jota TV1 esittää tiistain alkuillassa.

Tekijät lupaavat sarjan yllättävän aivan uudella tavalla.

Luvassa on suuria unelmia ja tunteita sekä intohimoa. Niitä nähdäkseen pitää katsoa kuitenkin ensimmäistä jaksoa pidemmälle, sillä sarjan alku on kovin hitaanpuoleinen. 

Ensimmäinen jakso on kaunista katsottavaa, mutta koukuttavuus valitettavasti uupuu. Toisaalta Sanditon on juuri sopivaa viihdettä heräilevään tammikuuhun ja uuteen vuoteen.

Sanditonia on kiitetty siitä, että se tuo jotakin tuoretta ja erilaista epookkisarjojen katsojille. Tekijät lupaavat sen yllättävän aivan uudella tavalla. 

Britanniassa sarja on jakanut yleisöä. Sillä on uskolliset faninsa, mutta silti katsojaluvut eivät ole olleet sarjaa esittävän ITV-kanavan mielestä tarpeeksi korkeat. Sarja lopetettiinkin ensimmäisen kauden jälkeen.

Sanditon, tiistaina 7.1. klo 19.00 Yle TV1:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla