Kuvat
SVT / Privat / Yle Kuvapalvelu
Jonas Falkia syytettiin pankkiryöstöstä.
Jonas Falkia syytettiin pankkiryöstöstä.

Operaatio Playa työllisti tutkijat vuosiksi ja johti jättimäisiin oikeuskuluihin. 

IS TV-LEHTI: Kiinnostava kolmiosainen ruotsalainen dokumenttisarja Operaatio Playa (2018) on kertomus Ruotsin kaikkien aikojen suurimmasta huumerikosvyyhdistä sekä syyttäjästä, joka uurasti vuosia voittaakseen juttunsa. Tutkintaa nimitettiin Operaatio Playaksi.

Vyyhdin keskiössä oli 1,4 tonnin kokaiinilasti, joka löydettiin kohti Ruotsia matkanneesta purjeveneestä, ja pääepäiltynä Jonas Falk, jonka katsottiin lukeutuvan maan oikeushistorian pahimpiin rikollisiin. Esitutkintaa kesti huimat yli seitsemän vuotta ja koko oikeusprosessi nieli runsaat kymmenen miljoonaa euroa.

Falk (s. 1972) tuli jo nuorena poliisille tutuksi ja hänet tuomittiin lukuisista aseellisista pankkiryöstöistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Falk on poikkeustapaus. Käsittääkseni hän varttui vauraassa kodissa, mutta ajautui siitä huolimatta jo varhain rikoksen polulle, syyttäjä Karin Bergstrand pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vankeusvuosiensa jälkeen Falk muutti Kolumbiaan, jossa miehen ylellinen elämä alkoi pistää poliisin silmään. 

Eri maiden viranomaiset perustivat yhteisen tutkintaryhmän. Falkin ja kokaiinilastia salakuljettaneen miehen lisäksi ohjelma keskittyy puimaan Falkin tädin osallisuutta vyyhtiin. 

Kaikki kolme epäiltyä saavat dokumentissa tilaisuuden kertoa oman kantansa. Syyttäjän ja poliisin tutkiessa Falkin toimia epäillyt viettivät eristysselleissään vuosia.

Jännittävän jutun uskomattomat yksityiskohdat ovat kuin elokuvasta. Käräjäoikeus olisi tuominnut Falkin 18 vuoden vankeuteen, mutta hovioikeus mitätöi tuomion ja vapautti miehen syytteistä. 

Dokumentti tuo esille, kuinka tutkinnassa otettiin käyttöön poikkeuksellisia ja kyseenalaisia keinoja. Seuraavassa jaksossa perehdytään Operaatio Playan eriskummallisuuksiin. Mitä kaikkea vielä selviääkään?

Operaatio Playa, lauantaina 20.6. klo 00.00 Yle TV2:lla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla