Sarah Michelle Gellar (vas.) ja Jennifer Love Hewitt ovat kesäklassikon kirkkaimmat tähde.  Kuva: Sanomien arkisto
Sarah Michelle Gellar (vas.) ja Jennifer Love Hewitt ovat kesäklassikon kirkkaimmat tähde. Kuva: Sanomien arkisto

Tiedän, mitä teit viime kesänä: katsoit luultavasti kauhuelokuvaa Tiedän, mitä teit viime kesänä tai sen jatko-osaa Tiedän yhä, mitä teit viime kesänä.

IS TV-LEHTI: Tiedän mitä teit viime kesänä (1997) tai sen jatko-osasta Tiedän yhä, mitä teit viime kesänä (1998) filmikaksikosta on tullut vuodesta 2016 alkaen Suomen tv:ssä jokakesäinen perinne, josta ainakin tietää tv-kanavien lomakauden käynnistyneen.

Jim Gillespien ohjaama elokuva on itse asiassa mainettaan parempi. Se syntyi pikavauhtia Wes Cravenin itseironisen teinikauhuelokuvan Scream (1996) vanavedessä: toisin kuin lajityypin kliseille iloisesti irvaillut Scream, Gillespien elokuvassa sävy oli vakavampi – ja tuttua tarinakaavaa kunnioittava.

Screamin käsikirjoittajan Kevin Williamsonin laatima juoni kertoo pienen kalastajakaupungin nuorista, jotka ajavat vahingossa rantatielle eksyneen miehen yli. Nuoret luulevat pääsevänsä ikävästä tilanteesta heivaamalla ruumiin mereen. Tietenkään piina ei pääty siihen: vuotta myöhemmin joku alkaa lähetellä uhkausviestejä ja vainota heitä jääkoukun kera.

Kuten lajityyppiin kuuluu, nuoret naiset ovat tässäkin elokuvassa tärkeämpiä kuin nuoret miehet. Jennifer Love Hewitt ja Sarah Michelle Gellar ilmentävät, kuinka salaisuuksien pitäminen ja syyllisyys voivat kalvaa hengiltä melkein yhtä tehokkaasti kuin mikään naamioitu tappaja.

Frii esittää jatko-osan ensi torstaina.

Tiedän mitä teit viime kesänä, Frii klo 21.00