Sarah Michelle Gellar (vas.) ja Jennifer Love Hewitt ovat kesäklassikon kirkkaimmat tähde.  Kuva: Sanomien arkisto
Sarah Michelle Gellar (vas.) ja Jennifer Love Hewitt ovat kesäklassikon kirkkaimmat tähde. Kuva: Sanomien arkisto

Tiedän, mitä teit viime kesänä: katsoit luultavasti kauhuelokuvaa Tiedän, mitä teit viime kesänä tai sen jatko-osaa Tiedän yhä, mitä teit viime kesänä.

IS TV-LEHTI: Tiedän mitä teit viime kesänä (1997) tai sen jatko-osasta Tiedän yhä, mitä teit viime kesänä (1998) filmikaksikosta on tullut vuodesta 2016 alkaen Suomen tv:ssä jokakesäinen perinne, josta ainakin tietää tv-kanavien lomakauden käynnistyneen.

Jim Gillespien ohjaama elokuva on itse asiassa mainettaan parempi. Se syntyi pikavauhtia Wes Cravenin itseironisen teinikauhuelokuvan Scream (1996) vanavedessä: toisin kuin lajityypin kliseille iloisesti irvaillut Scream, Gillespien elokuvassa sävy oli vakavampi – ja tuttua tarinakaavaa kunnioittava.

Screamin käsikirjoittajan Kevin Williamsonin laatima juoni kertoo pienen kalastajakaupungin nuorista, jotka ajavat vahingossa rantatielle eksyneen miehen yli. Nuoret luulevat pääsevänsä ikävästä tilanteesta heivaamalla ruumiin mereen. Tietenkään piina ei pääty siihen: vuotta myöhemmin joku alkaa lähetellä uhkausviestejä ja vainota heitä jääkoukun kera.

Kuten lajityyppiin kuuluu, nuoret naiset ovat tässäkin elokuvassa tärkeämpiä kuin nuoret miehet. Jennifer Love Hewitt ja Sarah Michelle Gellar ilmentävät, kuinka salaisuuksien pitäminen ja syyllisyys voivat kalvaa hengiltä melkein yhtä tehokkaasti kuin mikään naamioitu tappaja.

Frii esittää jatko-osan ensi torstaina.

Tiedän mitä teit viime kesänä, Frii klo 21.00

Brittiläis-amerikkalainen draamasarja kuvaa 1400-luvun Englannin hovin tyrskyjä. Valtaistuimelle nousee Henrik VII, joka halusi yhdistää valtakunnan ottamalla puolisokseen Elisabetin, valkoisen prinsessan.

IS TV-LEHTI: Kahdeksanosainen epookkisarja on uusi versio Philippa Gregoryn historiallisiin romaaneihin perustuvasta tarinasta. Edellinen, BBC:n Valkoinen kuningatar, nähtiin TV1-kanavalla vuosina 2014 ja 2016. Jaksot perustuivat romaanisarjan osiin Valkoinen kuningatar (The White Queen, 2009), Punainen kuningatar (The Red Queen, 2010) ja The Kingmaker's Daughter (2012). Nyt keskitytään romaaniin The White Princess (2013) eli kyseessä on jatko-osa, jossa kuitenkin henkilöhahmot on uudelleen roolitettu.

Brittiläis-amerikkalainen draamasarja kuvaa 1400-luvun Englannin hovin tyrskyjä. Tapahtumien taustalla on Lancasterin ja Yorkin sukujen välinen kiista. Kiistassa on kolme valtanaista: Elisabet Woodville, Margaret Beaufort ja Anne Neville. Valkoinen prinsessa keskittyy Elisabetin eli Valkoisen kuningattaren (Essie Davis) tyttäreen Yorkin Elisabetiin (Jodie Comer). Margaretin roolissa on Game of Thronesin Michelle Fairley.

Mukana on yksi alkuperäinen Valkoisen kuningattaren hahmo. Hän on Caroline Goodall, joka uusii roolinsa herttuatar Cecilyna, Yorkin Elisabetin isoäitinä.

Valtaistuimelle nousee Lancasterin suvun Henrik VII (Jacob Collins-Levy). Uusi kuningas haluaa sopua valtakuntaan ja ottaa keinoksi vaimon: Yorkin Elisabetin. Nyt Tudorin vaakunaan yhdistetään jalomielisesti Lancasterin suvun punainen ja Yorkin valkoinen ruusu.

Kuninkaan kanssa eri mieltä sopuaikeista on moni kyräilijä, ja puolisoiden välilläkin on epäluuloja. Margaret Beaufort, Henry VII:n äiti, ja Elisabet Woodville eivät häikäile vehkeillessään kaikkia vastaan.

Sarjassa on peräti kolme näyttelijää Game of Thronesista. Michelle Fairleyn (Catelyn Stark) lisäksi Essie Davis muistetaan teatteridiiva Lady Cranen roolista, ja Margaret Plantagenetin näyttelijä Rebecca Benson esitti Samwellin sisarta Talla Tarlya. Juonikuviossakin on näiden kahden saagan välillä paljon samaa. Lannisterin ja Starkin sukujen välit ovat yhtä huonot kuin Lancasterin ja Yorkin. Molemmissa sarjoissa Michelle Fairley esittää suvun voimanaista – Valkoisessa prinsessassa tosin Lancasterin (Lannisterin) eikä Yorkin (Starkin) puolella.

Valkoinen kuningatar -sarjan fanit odottivat innolla jatkoa tarinalle, mutta moni pettyi Valkoiseen prinsessaan. Sarjaa on syytetty paitsi historian myös Gregoryn romaanien vääristelystä.

Se, että Valkoisen kuningattaren hahmot ovat vaihtuneet ja esiintyvät uudessa sarjassa eri maneerein, kuin eri ihmisinä, on herättänyt harmia. Toisaalta on kehuttu uuden sarjan maanläheisempää otetta.

Maaliskuussa 2018 tiedotettiin, että kolmas osa kuninkaalliseen sarjaan on tulossa. Se aikoo keskittyä Englannin kuningattareen Katariina Aragonialaiseen.

 Valkoinen prinsessa, TV1 klo 21.30    

Sohvaperunat-sarjan uudet jaksot alkavat 31. elokuuta.

Suomalaisten tv-katsojien sisimpiä tulkitseva Sohvaperunat palaa televisioon kuudennen kauden jaksoilla.

Mukana on tällä kertaa ennätysmäärä sohvaperunoita, kun viidenneltä kaudelta tutut kotiyleisöt jatkavat ja mukaan tulee myös kaksi uutta sohvakuntaa.

Uusia henkilöitä on kuitenkin vain kolme. Jo ensimmäiseltä kaudelta tuttu, ”marsumiehenä” tunnettu Jussi-Pekka palaa sarjaan. Sohvakaveri tosin on vaihtunut: Kun ensimmäisellä kaudella televisiota tutkailtiin Aliisan kanssa, tällä kertaa viereen istahtaakin naapuri-Jarno.

Tosifanit muistanevat turkulaisen Jussi-Pekan filosofiaa viljelleenä hahmona, joka istahti sohvalleen yllään jussipaita ja kollarit – sekä käsivarrellaan marsu.

Tämä veikkonen on jo riittävä syy siihen, miksi uusi kausi kiinnostaa jälleen, mutta myös näitä sohvaporukoita kannattaa seurata.

1. Ukkiskerho. Helsingin Lauttasaaressa senioritalon töllön äärelle kokoontuvat Ukkikset, eli Eero, Henkka, Veikko ja Åke, joka liittyi kerhoon Paavon menehdyttyä. Ukkikset päivittelevät tapahtumia ja valloittavat katsojat rennonletkeällä meiningillään. Saattaapa lasiin eksyä välillä snapsikin.

Ukkikset ovat sarjan suosituimpia henkilöitä. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle kuvapalvelu
Ukkikset ovat sarjan suosituimpia henkilöitä. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle kuvapalvelu

2. Äiti ja tytär Ranualta. Marja ja Eija ovat monen äiti-tytärparin tiivistymä. Marja saattaa välillä ihan kasuaalisti udella tyttäreltään, onko Tinderistä löytynyt poikia – ja Eija kertoo.

3. Tatuoidut turkulaiset. Osku ja Juhani ovat nousseet yhdeksi sohvisten ihailluimmista pareista. Verratonta Turun murretta vääntävät miehet ovat sanallisen huumorin taitajia. Ohjelman vastaava tuottaja Pauliina Ojala kertoi taannoin, että tuotantoyhtiö saa välitettäväkseen useita treffipyyntöjä kyseisille kaveruksille

4. Näe tv-tarjonnan parhaat palat. Ei tarvitse itse katsoa tunnin mittaista sarjaa, kun Sohvaperunat tiivistävät sen kymmeneen minuuttiin. Ja vaikka tv:tä olisi itse katsonut etukäteen, pystyy sohvaperunoiden näkemyksiin varmasti samaistumaan!

 

Sarjan kuudes kausi alkaa 24.8. nähtävällä parhaat palat -jaksolla, ja uusia jaksoja päästään ihastelemaan siitä viikon kuluttua.

Sohvaperunat on voittanut parhaan viihdeohjelman Kultaisen Venlan vuosina 2016 ja 2017.