Lihavuusleikkaus lopetti Katja Kallion laihdutuskierteen. Kuva: Tuomas Stedt/Yle Kuvapalvelu
Lihavuusleikkaus lopetti Katja Kallion laihdutuskierteen. Kuva: Tuomas Stedt/Yle Kuvapalvelu

Rasvakudos on älykästä, näin on todettu lihavuuden syntyjä tutkittaessa. Akuutin tämän illan jaksossa pureudutaan ylipainoon.

IS TV-LEHTI: Joka neljäs suomalainen on niin lihava, että painoindeksi on 30 tai sen yli. Heidän terveydentilansa on huonompi kuin muiden lihavien eurooppalaisten.

Marjo Lundvallin toimittamassa jaksossa seurataan muiden muassa Katja Kalliota, joka päätyi lopulta lihavuusleikkaukseen. Hän painoi vielä pari vuotta sitten yli 160 kiloa ja painoindeksi oli 60.

Katjan jojolaihduttaminen jatkui 25 vuotta, ja paino nousi aina uudelleen. Katjan mukaan se johtui masennuskierteestä. Kitukuureja Katja ei harrastanut, vaan hän treenasi kovaa. Siitä taas seurasi ylikunto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihavuusleikkaus oli hänelle ainoa keino voida paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En tavoitellut mitään bikinikroppaa, eikä sitä näillä roikkuvilla nahoilla saavutetakaan, mutta halusin toimivan kropan, joka jaksaa tehdä asioita ja joka pysyy hengissä ilman, että kuolen läskeihini, Katja sanoo.

Lihavuustutkimusyksikön professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta muistuttaa, että rasvakudos on erittäin fiksu, jopa näsäviisas: se tietää, mitä ihminen on syönyt ja millaiset elintottumukset ihmisellä on. Se muuttaa aineenvaihduntaansa juuri sen mukaan, miten ihminen ruokkii niitä.

– Olemme erityisen kiinnostuneita siitä, miten rasvakudos reagoi laihdutettaessa ja mikä saa aikaiseksi jojolaihdutuksen jälkeisen painonnousun. Yritämme saada jarrutettua niitä mekanismeja, jotka nostavat painon takaisin.

Akuutti: Lihavuus, TV1 klo 20.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla