Pohjoismaisten trillereiden tyylinen italialaissarja Ihme koukuttaa katsojansa. Ei siis ole ihme, että se on kerännyt kiittäviä arvioita läpi Euroopan.

IS TV-LEHTI: Onko ihmeiden aika ohi? Kysymyksen äärellä ollaan uudessa italialaissarjassa Ihme (Il Miracolo, 2018), jossa nyky-Roomasta löytyy muovinen, vuosikymmeniä vanha ja sateessa kulunut madonnapatsas, joka itkee tunnissa yhdeksän litraa verta.

Asetelma on herkullinen. Miten tilanteeseen voi suhtautua? 

Tutkijat eivät kerta kaikkiaan ymmärrä, miten muovisesta pikku patsaasta voi erittyä ihmisen verta. Onko kyseessä piilokamera, Jumalan merkki tai poliittinen juoni? Pääministeri Fabrizio Pietromarchi (Medicit-sarjassakin näytellyt Guido Caprino) kutsutaan hätiin. Hänellä oli kiire ohjata ulos Italia EU:sta ja voittaa kansanäänestys, eikä agendalla ole tilaa muovipatsaiden ja elämän suurten kysymysten puimisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta nyt on pakko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Entä jos tälle ei olekaan tieteellistä selitystä? hän aprikoi.

Tutkijatiimi tekee parhaansa löytääkseen loogisen selityksen fysiikan lakeja rikkovalle patsaalle. Karabinieerikomentaja yrittää pitää pallot käsissään tutkimuksia johtaessaan , mutta edes usko ei auta eikä ohjaa tehtävässä.

Patsas löytyy, kun erikoisjoukot rynnistävät rikollispomo Moloccon luo. Mitä hän tietää patsaasta?

Toisaalla synkkäsävyinen sarja nitoutuu perverssiin pappiin, isä Marcelloon (Tommaso Ragno), joka saarnaa yhtä ja tekee toista kaidan tien toisella puolen. Yhteys patsaaseen ei aukea katsojalle heti.

Viittä tähteä pukkaa – ja toivottavasti myös toinen kausi

Trilleri kiertää katsojan pikkusormensa ympärille kuin nordic noir. Se on synkkä ja raaka, mutta huumori kukkii suorasukaisissa sitaateissa. 

Näyttävä mutta kiireinen ja etäinen pääministeripari vastaa ihmissuhdedraamasta. Visuaalisesti vaikuttava sarja on ennemmin minimalistinen Tanska kuin renessanssin, valkosipuliköynnösten tai eläväisten käsien Italia.

Intohimoinen Italia ja ikuisesti mystiikallaan kiehtova Vatikaani ovat kuitenkin juonessa vahvasti läsnä. Takaumat vievät katsojan pittoreskiin viime vuosikymmenten Italiaan, jossa haitari soi ja lapset leikkivät viiniköynnösten alla.

Päähenkilöitä on sarjassa vino pino ja heillä tietenkin menneisyytensä luurankoineen. Madonnapatsas on kooltaan pieni, mutta saa siitä tietävien maailmanjärjestyksen sekaisin.

Onko Jumalaa olemassa? Voiko tiede selittää kaiken? Jos on olemassa Jumala, miksi pahaa on olemassa? Jos madonna on merkki, niin mistä ja miksi nyt?

Sarjan luoja Niccolò Ammanitin nimen on sanottu tarkoittavan ”italiaksi lahjakkuutta”. Italialais-ranskalainen tuotanto on kerännyt viiden tähden arvioita läpi Euroopan. 

Ihme on kirjailijana palkitun Ammanitin ensimmäinen tv-työ, mutta tuotantoyhtiö Sky Atlantic vastaa myös Italian edellisestä tv-suurmenestyksestä The Young Pope – Piru vai pyhimys, jossa siinäkin ollaan uskonnon äärellä.

Näyttelijät ovat Italian kermaa, ja heidän joukostaan voi tunnistaa muun muassa Komisario Montalbanosta tai Loistava ystäväni -sarjasta tuttuja kasvoja.

Kahdeksan jaksoa koukuttavat, ja pahimpaan nälkään ne voi kaikki katsoa heti perjantain jälkeen Areenan puolelta. Mahdollista toista tuotantokautta ei ole vahvistettu eikä tyrmätty. 

Ihme, perjantaisin 22.5. alkaen klo 21.05 Yle TV1:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla