Werner Herzogin palkittu ja kiehtova dokumentti kertoo tietotekniikan ja internetin historiasta ja tulevaisuudesta. Kuva: Yle
Werner Herzogin palkittu ja kiehtova dokumentti kertoo tietotekniikan ja internetin historiasta ja tulevaisuudesta. Kuva: Yle

Yhteiskunta ei enää toimi ilman tietoverkkoja, ja netin mahdollisuuksia pidetään rajattomina. Samalla sähköä ja tietoverkkoja myös vihataan ja pidetään vaarallisina.

IS TV-LEHTI: Maineikkaan ohjaajan Werner Herzogin dokumentti Lo and Behold: Reveries of Connected World (2016) tutkii internetin vaikutusta ihmiskuntaan. Muutamassa vuosikymmenessä teknologiavallankumous on liittänyt ihmiset, laitteet ja palvelut toisiinsa riippuvuussuhteiden verkostoksi, josta on vaikea enää irtautua.

Herzog ei pyri kokonaisesitykseen netin kehityksestä, onneksi, sillä se hyytyisi nopeasti teknologiajargoniksi. Sen sijaan hän tekee lyhyitä viiltoja eri puolille aihetta. Kohtaamme 1960-luvun nettipioneerien nostalgisia muistoja ja visioita, kerskailevan ex-hakkerin, nettiaddikteja ja niin edelleen.

Lo and Behold on ajatuksia herättävä, mutta melko pinnallinen kuvaus kaikkialle tunkeutuvan teknologian mahdollisuuksista ja uhkista. Lisäksi lähestymistapa unohtaa monia keskeisiä näkökulmia, kuten nykyisen älypuhelinaikakauden.

Kiinnostavimmillaan dokumentti on tarkastellessaan netin vaikutusta käyttäytymiseemme.
Herzog kuvaa teknologiaa voimana, joka saa ihmisistä myös rumimman esiin: kolarissa kuolleen nuoren naisen perhe kertoo, kuinka kuvat ruhjoutuneesta ruumiista levisivät verkossa, ja kuinka netin anonymiteettiä hyväksi käyttäneet kiusaajat lähettelivät heille kuvia sähköpostiin.

Dokumenttiprojekti: Lo and Behold, TV1, klo 21.30

Illan dokumentissa kerrotaan miehestä, joka onnistui huiputtamaan koko viinimaailmaa: hän myi kotona valmistamaansa viiniä aitona bourgognelaisena.

IS TV-LEHTI:  1990-luvulla arvokkaimpien vuosikertaviinien hinnat karkasivat pilviin Los Angelesin huutokaupoissa. Äveriäät äijäkerhot hekumoivat satojen tuhansien dollarien arvoisia maisteluiltojaan kuin seksuaalisia saaliita.

Tähän maailmaan ilmestyi pian salaperäinen aasialaisnuorukainen Rudy Kurniawan, jolla tuntui olevan viinien suhteen pettämättömät aistit. Kukaan ei tiennyt, mistä miellyttävä nuori mies ja hänen varakkuutensa olivat peräisin.

Jerry Rothwellin ja Reuben Atlasin dokumenttielokuva, uusintana syyskuulta 2016 esitettävä Katkeraa viiniä (Sour Grapes, 2016) kuvaa erikoisen rikostapauksen hyvän dekkarin vetävyydellä.

Kurniawan alkoi tuhlata viineihin enemmän ja nopeammin kuin muut. Hän pumppasi laatuviinien hinnat entistäkin korkeammalle ja alkoi sitten myydä omia kokoelmiaan – kymmenillä miljoonilla dollareilla.

Huijaus alkoi paljastua, kun burgundilainen viinintekijä Laurent Ponsot havaitsi, että Kurniawanin kautta on tullut myyntiin hänen sukuyrityksensä viinejä, jollaisia ei ole koskaan valmistettu. Kurniawan laski liikkeelle taitavasti tehtyjä väärennöksiä, joita arvioidaan olevan vieläkin keräilijöiden kokoelmissa tuhansia pulloja.

Dokumentti kerii erinomaisesti auki sekä koko tarinan uskomattomine rönsyineen että rikoksen mahdollistaneen elitismin koomisuuden.

Dok: Katkeraa viiniä, Teema & Fem klo 22.00

Äkkilähtö on toiminnallinen roadmovie lapsettoman uranaisen ja laiminlyödyn naapurin tytön matkasta kohti tytön mummolaa.

IS TV-LEHTI: Eedit Patrakka on Suomen tunnetuimpia nuoria näyttelijöitä. Tiina Lymin ohjaaman Äkkilähtö-elokuvan (2016) 10-vuotias ponteva pikkutyttö on osoittanut lahjakkuutensa jo monta kertaa esikoiselokuvansa jälkeenkin.

Tuorein pitkän elokuvan rooli oli vuonna 2017 ilmestyneessä Ikitiessä. Patrakka oli myös pienessä osassa rikossarjassa Karppi (2018). Lyhytelokuvasta Taksvärkkipäivä (2018) hän sai heinäkuussa parhaan nuoren näyttelijän palkinnon Los Angeles Film Awards -kilpailussa.

Moni myös muistaa Eeditin Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! -elokuvan (2016) Veeran pätevästä roolista.

Eeditin sisko Eerika on näytellyt Ella ja Kaverit -elokuvassa (2012), ja molemmat ovat esiintyneet mainoksissa ja käyneet koekuvauksissa. Äiti on ohjaaja Reija Patrakka.

Kaikkein tarkkasilmäisimmät muistavat pienen Eeditin vuodelta 2013. Tuolloin Pikku Kakkosessa pyöri maanantaisarja Ystäväni Ronja. Alle kouluikäinen Eedit ystävystyi näkövammaisen Ronjan kanssa, ja ystävyydestä syntyi Eeditin äidin käsikirjoittama sarja.

Äkkilähdön tekemisestä Eedit on kertonut, että haastavin kohtaus oli itkun ja potkun sekainen raivokohtaus. Elokuvassa Anna-tyttö on jätetty heitteille. Hän päätyy pettyneen sinkku-Katrin (Lotta Kaihua) kanssa roadtripille kohti Kainuun mummolaa.

Eeditin näyttelijäkollegoita elokuvassa ovat myös Antti Holma, Ville Tiihonen ja Marja Packalén.

Patrakka on syntynyt Teksasissa, ja hänellä on myös Yhdysvaltojen kansalaisuus. Hän käy englantilaista koulua. Ura maailman valkokankailla on siis erittäin todennäköinen!