Minka Kuustonen näyttelee Onnenonkija-elokuvassa bloggari-Marjaa. Kuva: Mtv3
Minka Kuustonen näyttelee Onnenonkija-elokuvassa bloggari-Marjaa. Kuva: Mtv3

Onnenonkija-elokuva kompastuu kliseisiinsä.

IS TV-LEHTI: Bloggarit ansaitsevat aikamme ilmiönä ehdottomasti oman elokuvansa. Onnenonkija olisi kuitenkin vuorostaan ansainnut hieman terävämmän käsikirjoituksen ja reippaasti paremman ohjauksen.

Pekko Pesonen kirjoitti ensimmäiseen Napapiirin sankareihin (2010) riemukasta rämäpääkohellusta ja Jättiläiseen (2016) taitavaa psykologista jännitystä. Onnenonkijan päähenkilön, Minka Kuustosen heleän bimbomaisesti näyttelemän bloggari-Marjan kohdalla huomiot tyrkkynä olemisen lainalaisuuksista tyssäävät kuitenkin nettiajan peruspiirteiden kartoittamiseen.

Marja on juuri niin ulkonäkö-, tavara-, trendi- ja itsekeskeinen kuin lifestyle-blogien pitäjien oletetaankin olevan, ja siihen vielä muutama hashtagi päälle. Häntä kiinnostava Olavi taas on juuri niin tiedostava, kaukonäköinen ja vastuuntuntoinen kuin sukurasitteitaan pakenevien miljoonaperijöiden oletetaankin olevan, ja siihen vielä muutama ajatus taloustaidoista päälle.

Sanalliset ja kuvalliset vitsit muuttuvat hitaiden kohtausten vuoksi tönköiksi.

Muusikko ja näyttelijä Olavi Uusivirta hoitaa osansa unelmavävynä asiallisesti, mutta hänestä huokuva alituinen ymmärrys vie terää hahmolle annetuista muutamista lievän ilkeistä piirteistä.

Onnenonkijan käänteet ja romanttisen komedian pakolliset hidasteet tuntuvat liippaavan Hollywoodin screwball-komedioiden perinnettä, mutta Ville Jankeri on ohjannut sen päälle jäyhän Suomi-romanssin, jossa perinneviulujen soiminen ei ole ainoa hälytyskellojen ääni.

Sanalliset ja kuvalliset vitsit muuttuvat hitaiden kohtausten vuoksi tönköiksi. Löysästä Onnenonkijasta puuttuu tilannekomedian vaatima napakkuus.

Onnenonkija, MTV3, la klo 19.15

Maajussille morsian starttaa taas! Sarjan yhdestoista tuotantokausi alkaa esittelyjaksolla, jossa tavataan kahdeksan rakkautta janoavaa maajussia.

IS TV-LEHTI: Tänä vuonna Maajussille morsian -ohjelmassa nähdään kaksi naista ja kuusi miestä, ja heistä peräti neljä omistaa maitotilan. Mukana on niin koko elämänsä sinkkuina viihtyneitä maajusseja kuin yksinhuoltajia, jotka kaipaavat rinnalleen uutta kumppania.

Esittelemme maajussit, joista neljä jatkaa viikoittain ohjelmassa.

Aatu, 22, Alavus

Seitsenlapsisen perheen kuopus, alavutelainen Aatu otti vanhempiensa maitotilan haltuun 19-vuotiaana. Kohtelias ja leppoisa mies on nyt maajussien nuorin, eikä hän ole aiemmin seurustellut.

Oman koiran lisäksi kainaloon mahtuisi mukava, rento nainen, joka uskaltaa elää omanlaistaan elämää.

Ilmari, 26, Nousiainen

Neljä vuotta kasvinviljelijänä toimineen Ilmarin tilalla kasvaa sokerijuurikasta, öljyrapsia, ruokahernettä, ruista ja kuminaa.

Puhelias, musikaalinen ja iloinen Ilmari etsii puolisokseen naista, joka olisi vähintään yhtä puhelias kuin hän ja kestäisi alati muuttuvat aikataulut. Ilmari ei ole seurustellut aiemmin.

Antti-Jussi, 30, Kangasala

Hymyilevä Antti-Jussi on toiminut neljä vuotta maitotuotannossa, ja hänen lypsyrobottitilallaan on 85 lehmää. Antti-Jussin tilalla on tehty jopa maidontuotannon epävirallinen Suomen ennätys. Vanhemmat ovat mukana hommissa.

Perheestä haaveilevan Antti-Jussin aikaisemmat suhteet ovat päättyneet liian koviin kriteereihin puolisoa kohtaan. Nyt mies sanoo oppineensa virheistään.

Tuomo, 31, Rantasalmi

Iloinen Tuomo toimii isäntänä maitotilalla, jossa on 40 lypsävää lehmää. Tämän lisäksi tilalla on maata ja peltoa sekä vuokramökkitoimintaa turisteille. Tuomo on sukufarmin yhdeksäs isäntä.

Tulevan puolison Tuomo toivoisi olevan kaunis, eläinrakas, huumorintajuinen ja maalainen.

Aapeli, 31, Rantsila

Suurta maitotilaa pitävä Aapeli aiheutti kohun, kun selvisi, että hän oli ohjelman esittelyjakson aikana avioliitossa. Maaliskuussa eropaperit jättänyt mies oli pari vuotta naimisissa. Liitosta on 2-vuotias poika, jota Aapeli näkee säännöllisesti.

Aapelin maitotilalle kuuluu 300 lehmää, 500 hehtaaria rehua sekä viljaa ja hernettä. Farmilla on 7–10 työntekijää ja Aapelin omakotitalossa asuu paimenkoira Ässä sekä kissa Hertta.

Aino, 35, Hämeenkoski

Aino on hevostalouden opettaja maatalousoppilaitoksessa. Kotoa häneltä löytyy yksitoista hevosta, kaksi kissaa ja koira.

Lapsirakas ja iloinen Aino asuu mummonmökissä, eikä ole vielä koskaan seurustellut. Hän toivoo tulevan puolisonsa olevan rehellinen, luotettava ja hauska.

Mauno, 36, Perniö

It-asiantuntijan töitä tekevä Mauno on kasvinviljelijä, joka asuu vanhempiensa vanhalla maatilalla ja viljelee sokerijuurikasta ja viljoja.

Kahden kouluikäisen tyttären vuoroviikkoisä kuvailee itseään spontaaniksi innostujaksi. Kriteerit naiselle ovat tiukat: nainen saisi olla kaunis, aktiivinen ja spontaani, ja ylipainoa ei saa olla.

Petra, 44, Hämeenkoski

Päätyönään sijoitusneuvojana työskentelevän Petran tilalla on lampaita ja kenneltoimintaa: hän kasvattaa italialaista laumanvartijakoirarotua.

Alunperin kokiksi kouluttautunut Petra on eronnut lastensa isästä kahdeksan vuotta sitten. Tyttäret ovat teini-ikäisiä ja paljon jo omillaan.

Petralla olisikin nyt aikaa löytää rinnalleen aikuinen mies.

Maajussille morsian, MTV3 klo 20.00   

Illan dokumentissa kerrotaan miehestä, joka onnistui huiputtamaan koko viinimaailmaa: hän myi kotona valmistamaansa viiniä aitona bourgognelaisena.

IS TV-LEHTI:  1990-luvulla arvokkaimpien vuosikertaviinien hinnat karkasivat pilviin Los Angelesin huutokaupoissa. Äveriäät äijäkerhot hekumoivat satojen tuhansien dollarien arvoisia maisteluiltojaan kuin seksuaalisia saaliita.

Tähän maailmaan ilmestyi pian salaperäinen aasialaisnuorukainen Rudy Kurniawan, jolla tuntui olevan viinien suhteen pettämättömät aistit. Kukaan ei tiennyt, mistä miellyttävä nuori mies ja hänen varakkuutensa olivat peräisin.

Jerry Rothwellin ja Reuben Atlasin dokumenttielokuva, uusintana syyskuulta 2016 esitettävä Katkeraa viiniä (Sour Grapes, 2016) kuvaa erikoisen rikostapauksen hyvän dekkarin vetävyydellä.

Kurniawan alkoi tuhlata viineihin enemmän ja nopeammin kuin muut. Hän pumppasi laatuviinien hinnat entistäkin korkeammalle ja alkoi sitten myydä omia kokoelmiaan – kymmenillä miljoonilla dollareilla.

Huijaus alkoi paljastua, kun burgundilainen viinintekijä Laurent Ponsot havaitsi, että Kurniawanin kautta on tullut myyntiin hänen sukuyrityksensä viinejä, jollaisia ei ole koskaan valmistettu. Kurniawan laski liikkeelle taitavasti tehtyjä väärennöksiä, joita arvioidaan olevan vieläkin keräilijöiden kokoelmissa tuhansia pulloja.

Dokumentti kerii erinomaisesti auki sekä koko tarinan uskomattomine rönsyineen että rikoksen mahdollistaneen elitismin koomisuuden.

Dok: Katkeraa viiniä, Teema & Fem klo 22.00