Minka Kuustonen näyttelee Onnenonkija-elokuvassa bloggari-Marjaa. Kuva: Mtv3
Minka Kuustonen näyttelee Onnenonkija-elokuvassa bloggari-Marjaa. Kuva: Mtv3

Onnenonkija-elokuva kompastuu kliseisiinsä.

IS TV-LEHTI: Bloggarit ansaitsevat aikamme ilmiönä ehdottomasti oman elokuvansa. Onnenonkija olisi kuitenkin vuorostaan ansainnut hieman terävämmän käsikirjoituksen ja reippaasti paremman ohjauksen.

Pekko Pesonen kirjoitti ensimmäiseen Napapiirin sankareihin (2010) riemukasta rämäpääkohellusta ja Jättiläiseen (2016) taitavaa psykologista jännitystä. Onnenonkijan päähenkilön, Minka Kuustosen heleän bimbomaisesti näyttelemän bloggari-Marjan kohdalla huomiot tyrkkynä olemisen lainalaisuuksista tyssäävät kuitenkin nettiajan peruspiirteiden kartoittamiseen.

Marja on juuri niin ulkonäkö-, tavara-, trendi- ja itsekeskeinen kuin lifestyle-blogien pitäjien oletetaankin olevan, ja siihen vielä muutama hashtagi päälle. Häntä kiinnostava Olavi taas on juuri niin tiedostava, kaukonäköinen ja vastuuntuntoinen kuin sukurasitteitaan pakenevien miljoonaperijöiden oletetaankin olevan, ja siihen vielä muutama ajatus taloustaidoista päälle.

Sanalliset ja kuvalliset vitsit muuttuvat hitaiden kohtausten vuoksi tönköiksi.

Muusikko ja näyttelijä Olavi Uusivirta hoitaa osansa unelmavävynä asiallisesti, mutta hänestä huokuva alituinen ymmärrys vie terää hahmolle annetuista muutamista lievän ilkeistä piirteistä.

Onnenonkijan käänteet ja romanttisen komedian pakolliset hidasteet tuntuvat liippaavan Hollywoodin screwball-komedioiden perinnettä, mutta Ville Jankeri on ohjannut sen päälle jäyhän Suomi-romanssin, jossa perinneviulujen soiminen ei ole ainoa hälytyskellojen ääni.

Sanalliset ja kuvalliset vitsit muuttuvat hitaiden kohtausten vuoksi tönköiksi. Löysästä Onnenonkijasta puuttuu tilannekomedian vaatima napakkuus.

Onnenonkija, MTV3, la klo 19.15