Kuvat
Yle Kuvapalvelu
Tuija Pehkonen, Constantinos ”Gogi” Mavromichalis ja Mikko Kekäläinen juontavat suoran Saunapäivä-lähetyksen.
Tuija Pehkonen, Constantinos ”Gogi” Mavromichalis ja Mikko Kekäläinen juontavat suoran Saunapäivä-lähetyksen.

Saunapäivänä voi päästä kurkistamaan myös Kekkosen saunaan. Suorassa lähetyksessä saunotaan Tampereella ja Helsingin Sompasaaressa.

IS TV-LEHTI: Yle on saunonut kesän mittaan ahkerasti ja monen ohjelman voimin. Kesäsaunatempaus huipentuu suoraan finaalilähetykseen Saunapäivänä 27. heinäkuuta, jolloin viimeistään kiuas kuumenee kaikkialla.

Lähetyksen löylyn hengeksi valikoitui Tampere, sillä kaupunki on nimetty maailman saunapääkaupungiksi sekä Suomen Saunaseuran että International Sauna Associationin päätöksestä. Tampereen seudulla on eniten yleisiä saunoja Suomessa, yli 20.

– Saunapäivän lähetys saapuu Ratinanniemestä, mutta samaan aikaan saunotaan ympäri Suomen, kertoo Ylen Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tampereella tarjotaan jopa ilmainen bussi- eli nyssekyyti kaikille, joilla on saunatamineet päällä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auki on satoja saunoja, joiden sijainnit voi katsoa Ylen nettisivulta, jossa on kartta julkisille saunoille.

– Luvassa on poikkeavia saunaelämyksiä. Esimerkiksi Rajavartiosto avaa omia saunojaan. Avoinna ovat myös junanvaunusauna Tankavaaran Kultakylässä, Tallink Siljan ja Viking Linen saunoja, sekä Savonlinjan Saunabussi.

”Meillä on hieno ja avoin saunakulttuuri”

TV1 näyttää kaksi tuntia suoraa lähetystä, ja Radio Suomi saunoo 24 tuntia yhteen kyytiin. Tähän Suomen suurimpaan saunavuoroon kaikki voivat osallistua.

– Toivomme ihmisten klikkailevan netissä kuntia, joissa parhaillaan saunovat. Mittaamme, mikä on Suomen kuumin kunta, Klemettilä nauraa.

Klemettilää viehättää nykypäivän yhteisöllisyys saunomisessa. Hän nostaa esimerkiksi Helsingin Sompasaunan.

– Se, jos jokin, on syntynyt todellisesta saunaintohimosta, ensin jopa luvattomana kaupungin maille, hän kertoo jo legendaksi muodostuneesta itsepalvelusaunasta. Sompasauna on hylätyn puukiukaan ympärille hiljalleen kierrätysmateriaalista kohonnut avoimien ovien sekasauna.

Klemettilä on erityisen iloinen siitä, että vaikka suomalaiset ovat ylpeitä saunoistaan, he eivät omi niitä.

– Meillä on hieno ja avoin saunakulttuuri, jossa mielellään saunotetaan ystäviä ja tuttavia ulkomailtakin. Olemme valmiita kertomaan ja jakamaan saunaelämyksiä.

Karvaista saunaseuraa

Toimittaja Tuija Pehkonen ja Saunapäivän toinen juontaja, Puoli seitsemän -ohjelman Mikko Kekäläinen, viettävät heinäkuista Saunapäivää Tampereella. Kolmas juontaja, Yle Kioskin Constantinos ”Gogi” Mavromichalis, taas Helsingissä Sompasaunalla.

Pehkosen Saunapäivä-sarja Yle Puheella päättyy suoraan lähetykseen. Ohjelmassa Pehkonen on saunottanut suomalaisia naisia kehopositiivisuuden merkeissä. Mukana löylyissä ovat olleet muun muassa Noora Räty, Marja Hintikka ja Martina Aitolehti.

– On ollut hauska saunoa karvaisten mikrofonien kanssa! Saunan aidot äänet, ritinä ja kaiku tuovat tunnelmaa lähetykseen, Pehkonen kertoo erikoisesta tunnelmasta.

Tiina Klemettilä paljastaa erään jännittävän saunan olevan myös auki Saunapäivänä.

– Kekkosen sauna Tamminiemessä avataan – tosin vain katsomismielessä. Sauna on liian hauras saunomiseen. Kekkonen oli tunnollinen lauantaisaunoja. Hän tunsi arvonsa, ja jokainen presidentin saunaan kelpaava seuralainen jännitti aina lauantaiaamuisin sitä, oliko illan saunaan tulossa kutsua vai ei!

Saunapäivä, Yle TV1 la 27.7. alkaen klo 19.30.

Epätoivoinen

Voi ja ei! Yle lähettää tämmöistä shittiä ohjelmana! Ja tästä täytyy maksaa yleveroa, kyllä harmittaa ja raskaasti. Samoin aamutv on nykyään täyttä soopaa. Myötähäpeä on kauhea, kun katsoo sitä kohellusta. Kunnollista asiaa, eikä kaikenlaista hömppää ja toimittajat vielä puhuu haastateltavien päälle ja keskeyttää puheen. Huoh!

Saunanystävä

No tuli tuokin pläjäys katsottua👎
Mutta ei uskoisi maaksi joka pystyi säilyttämään alastoman yhteissaunomisen 1900 luvulle.
Nyt meille tarjoillaan kuvaa, että on sivistynyttä saunoa uikkareissa 😳
No onneksi meidän esi-isiemme kulttuuria säilytetään aivan muualla kuin Suomessa.
Se elää ja voi hyvin keski-Euroopan wellness hotelleissa ja saunakeskuksissa.
Siellä elää se meidän myyttimme terveestä suhtautumisesta sauna-alastomuuteen muiden seurassa.
Enkä todellakaan ole koskaan havainnut kymmenillä reissuillani seksuaalista häirintää noissa saunoissa.
Pyyhettä siellä käytetään vain lauteen suojaamiseen hieltä. Mikä on puhtaana pidon kannalta erittäin hyvä keino. Turha ylimääräinen hien pesu lyhentää vain saunanrakenteiden kestoa 👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla