– Olen itse yksinhuoltajan lapsi ja tiedän, että lapsen kanssa selviää myös yksin. Mutta unelmatilanne olisi se, että siinä olisi myös toinen, 39-vuotias Hanna kertoo Lapsi tuntemattoman kanssa -ohjelman avausjaksossa.

IS TV-LEHTI: Mitä tekisit, jos elämäsi suurin unelma olisi saada lapsi ja biologinen kellosi tikittäisi viimeisillään, mutta viereltäsi puuttuisi kumppani?

Israelilaiseen Pregnant and Platonic -ohjelmaan perustuva realitysarja Lapsi tuntemattoman kanssa seuraa suomalaisten 25–45-vuotiaiden lapsettomien sinkkujen yritystä saada oma lapsi toisen samassa tilanteessa olevan kanssa.

Kyseessä on maailmalla yleistyvä co-parenting eli kumppanuusvanhemmuus, joka tarkoittaa, että lasta toivovat sopivat keskenään lapsen hankkimisesta ja kasvattamisesta, mutta eivät asu yhdessä tai ole keskenään rakkaussuhteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Haluan tietää, miltä tuntuu olla äiti. Haluan tietää, miltä äidin rakkaus tuntuu ja kokea sitä pyyteetöntä rakkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin kuvailee yksi sarjan päähenkilöistä, 39-vuotias Hanna Kuopiosta. Hän on toivonut lasta jo pitkään.

– Uskon, että olisin hyvä äiti ja minulla olisi paljon rakkautta annettavana. Minulla on oikeus äitiyteen – se olisi minulle unelmien täyttymys.

Hanna oli aikeissa hankkia lapsen yksinään, kunnes törmäsi sanaan kumppanuusvanhemmuus.

– Näin tästä ohjelmasta mainoksen ja ajattelin, että tämä oli selvä merkki. Olen itse yksinhuoltajan lapsi ja tiedän, että lapsen kanssa selviää myös yksin. Mutta unelmatilanne olisi se, että siinä olisi myös toinen, joka jakaa sitä vanhemmuutta, Hanna kertoo aloitusjaksossa.

”Olen homoseksuaali, ja adoptiot ovat Suomessa lähes mahdottomia.”

Samankaltaisia ajatuksia on myös sarjan muilla päähenkilöillä.

29-vuotias, Rovaniemellä asuva opiskelija Thomas on halunnut isäksi niin kauan kuin hän muistaa.

– Lapsi on ollut pitkäaikainen haave. Haluan lapsen, jota hoitaa, kasvattaa ja opettaa, Thomas kertoo.

– Olen homoseksuaali, ja adoptiot ovat Suomessa lähes mahdottomia. Sijaissynnyttäjätkään eivät ole laillisia, joten tämä kumppanuusvanhemmuus vaikutti parhaalta mahdolliselta ratkaisulta.

Helsinkiläinen Sasku, 41, kertoi aiemmin Ilta-Sanomille olleensa valmis isäksi viimeiset 20 vuotta. Sasku sanoo havahtuneensa tilanteeseensa täytettyään neljäkymmentä.

– Ajattelin aina, että tulen isäksi jossain vaiheessa. Sitten vuodet vain vierivät ja huomasin, että niin ei olekaan tapahtunut. Totesin, että yksinäisen miehen on aika vaikeaa tulla vanhemmaksi. Olin umpikujassa. Kun sain tietää ohjelmasta, ajattelin, että nyt jos koskaan olisi avulle tarvetta.

Sasku ei tahtonut asettaa turhan tiukkoja raameja sen suhteen, millainen lapsen äidin tulisi olla.

– Kumppanuusvanhemmuus perustuu niin vahvasti neuvottelemiseen, keskustelemiseen ja asioiden yhteensovittamiseen.

1,5 vuoden seuranta

Juontaja Jenni Alexandrovan luotsaama dokumentaarinen sarja starttaa ohjelmaan valittujen kumppanuusvanhemmuusleiriltä, jossa ryhmä toisilleen tuntemattomia naisia ja miehiä viettää yhdessä muutaman päivän tutustuen toisiinsa. 

Henkilöiden tukena ovat koko ohjelman ajan asiantuntijat psykologi Kalle Partanen, psykoterapeutti Kaisa Niittynen sekä asianajaja Marja Välilä.

Tavoitteena on löytää leiriltä kumppani, jonka kanssa voisi sitoutua yhteiseen vanhemmuuteen. Osalla osallistujista on selvä näkemys siitä, millaisen ihmisen kanssa lapsen voisi hankkia.

– Toiveissa olisi urheilullinen, koulutettu, avoin ja rehti ihminen, joka pystyy keskustelemaan vaikeistakin asioista, kertoo Ari, 43.

Kumppanin löydyttyä lasta aletaan yrittää kunkin parin valitsemalla tavalla. Leirillä on mukana 11 henkilöä, mutta kaikkien tarina ei jatku ohjelmassa. Sarjan edetessä keskitytään noin kuuteen ydinhenkilöön. 

Sarjaa on kuvattu puolentoista vuoden ajan, ja siinä seurataan päähenkilöiden matkaa vanhemmiksi aloitusleiriltä vauva-arkeen saakka. 

Jokaisen matkalle mahtuu yritystä, kipeitä pettymyksiä ja onnen hetkiä. Sarjassa on paljon päähenkilöiden itsensä kuvaamaa materiaalia, ja päiväkirjakamerat paljastavat yllättäviä tunteita, ajatuksia ja vaiheita.

Lapsi tuntemattoman kanssa, maanantaina 16.3. klo 21.00 alkaen Nelosella. Me Naiset, Ilta-Sanomien tv-lehti ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla