Paluu Titanicille -dokumentissa palataan kuuluisan laivan hylylle ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Samalla käydään kilpailua aikaa vastaan.

IS TV-LEHTI: Paluu Titanicille -dokumentti seuraa syvänmeren tutkimusmatkailijoiden ryhmää, joka kartoittaa maailman kuuluisimman laivan tämänhetkistä kuntoa. 

Tiimillä on käytössään erityinen sukellusvene, ja heidän tarkoituksenaan on saada hylystä 4K-kuvamateriaalia, jollaista ei ole ennen nähty. Kameran avulla arvioidaan Atlantin valtameressä 3800 metrin syvyydessä sijaitsevan hylyn rappeutumisvauhti. Kyseessä on ensimmäinen sukellus aikansa upeimman valtamerialuksen hylylle lähes 15 vuoteen. 

Ryhmään kuuluvat muun muassa retkikunnan johtaja Rob McCallum, tutkimusmatkailija Victor Vescovo sekä Titanicin asiantuntija Parks Stephenson

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He painottavat, että nyt käydään kilpailua aikaa vastaan. On tärkeää saada lisätietoa Titanicista ennen kuin on liian myöhäistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aluksi huono sää koettelee, mutta lopulta Victor Vescovo pääsee sukellusveneellä matkaan. Tämä on ensimmäinen soolosukellus Titanicille. 

Aluksi Victor ei meinaa löytää koko Titanicia.

Olosuhteet Titanicin luona ovat vaikeat. Alus on epävakaa, koska se on ollut yli sata vuotta merenpohjassa. Liian lähelle ei saa mennä, ja jos tekee virheitä, seuraa katastrofi. Atlantin huono sää ja voimakkaat vedenalaiset virrat tekevät sukelluksesta hankalaa.

Aluksi Victor ei meinaa löytää koko Titanicia. Kun loistoristeilijän hylky lopulta ilmestyy kuviin, katsojallekin tulee uskomaton fiilis. Siinä se nyt on: majesteettinen Titanic – tai se, mitä siitä nyt on enää jäljellä!

Monen tunnin vaarallisen sukelluksen jälkeen Victor palaa takaisin pinnalle.

– Tavallaan se oli vaikein sukellus, minkä olen tehnyt, esimerkiksi näkyvyyden vuoksi. Se oli sukeltamista tuntemattomaan.

Victorilla on nyt uutta informaatiota. Kuvat paljastavat yllättäviäkin asioita. 

Huhtikuussa 1912 neitsytmatkallaan uponneessa RMS Titanicissa matkusti myös Benjamin Guggenheim. Yksi laivan kuuluisimmista henkilöistä oli tienannut omaisuutensa kaivoksilla. 

Dokumentissa on mukana hänen jälkipolvensa edustaja Sinbad Rumney-Guggenheim. Seuraavalla sukelluksella Victor ja Parks Stephenson tarkastelevat, löytyykö Guggenheimin hytin osia. Sinbad katsoo näkymää tietokoneelta. 

– Me kaikki haluamme muistaa ne kertomukset hänestä pukeutuneena parhaimpiinsa, siemailemassa brandyä ja lähteneen sankarillisesti. Mutta mitä näen täällä, on hyvin erilainen todellisuus, hän huokaa.

Paluu Titanicille, sunnuntaina 28.6. klo 21.00 National Geographicilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla