Ensi vuonna televisioitavassa Ex-onnelliset-tv-sarjassa nähdään useita tuttuja kasvoja sekä lapsinäyttelijöitä. ”Lapset ovat mielettömiä näyttelijöitä, ja olen ylpeä siitä, mitä teemme yhdessä”, Johanna Vuoksenmaa sanoo.
Ensi vuonna televisioitavassa Ex-onnelliset-tv-sarjassa nähdään useita tuttuja kasvoja sekä lapsinäyttelijöitä. ”Lapset ovat mielettömiä näyttelijöitä, ja olen ylpeä siitä, mitä teemme yhdessä”, Johanna Vuoksenmaa sanoo.

Suosikkiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kuvaa parhaillaan tv-sarjaa eroperheistä. – Sarjan idea perustuu omiin ja ystävieni ajatuksiin eron hetkellä. Kaikkihan haluaisivat erota niin, että vahingoittaisivat lapsia mahdollisimman vähän.

Klikkaa mua- ja Tahdon asia -tv-sarjojen ohjaaja Johanna Vuoksenmaa kuvaa parhaillaan uutta 12-osaista tv-sarjaa Ex-onnelliset.

Ex-onnelliset kertoo eroperheiden elämästä uudenlaisessa asunto-osakeyhtiössä, joka on räätälöity eronneiden lapsiperheiden tarpeisiin.

– Sarjan idea alkoi muhia jo vuosia sitten, kun keskustelin eronneiden ystävieni kanssa. Kaikki miettivät erotessaan erityisesti lapsiaan ja sitä, miten voisivat erota niin, että vahingoittaisivat heitä mahdollisimman vähän, Johanna kertoo.

”Vuoroasumisessa pitää olla kaksi asuntoa, kirjoituspöytää ja hammasharjaa, ja luistimet ovat sittenkin aina väärässä paikassa.”

Nykyään erotilanteissa päädytään yleensä vuoroasumiseen, jossa pienen ihmisen elämän jaetaan kahteen osaan.

– Vuoroasumisessa pitää olla kaksi asuntoa, kaksi kirjoituspöytää, kaksi hammasharjaa, ja lapsen luistimet ja koulukirjat ovat sittenkin aina väärässä paikassa toisen vanhemman luona, Johanna sanoo.  

Hän itse erosi vuosia sitten, ja silloin lapset jäivät asumaan perheen kotiin, josta vanhemmat muuttivat vuoroviikoin pois yksiöön.  

Exän naapurina

Ex-onnellisia kirjoittaessaan Johanna pukikin päälleen kuvitteelliset arkkitehdin housut ja suunnitteli talon, jossa eroperhe voi asua ilman, että kenenkään tarvitsee vaihtaa välillä kotia.

Vuoksenmaan sarjan talossa on kaksi rappua, joista toisesta kuljetaan isän, toisesta äidin asuntoon. Keskelle jää olohuone ja lastenhuoneet. Aikuisten yksiöiden ja lasten tilan välistä seinää ohjataan tietokoneella omien aikataulujen mukaan. Kun vanhemman viikko vaihtuu, kulku toisen vanhemman yksiöön sulkeutuu ja toiseen avautuu, ja lasten täytyy ainoastaan siirtää kenkänsä toiseen eteiseen.

Vaikka talon kaikki asukkaat haluavat lapsilleen hyvää, asetelma tarjoaa herkullisia draamallisia aineksia, kun vaistot ja järki ottavat toisistaan mittaa.

– Olemmeko eläimiä vai ajattelevia olentoja? Mistä mustasukkaisuus kumpuaa? Ja miten paljon voi todellisuudessa järjellään päättää, jos haluaa hyvää? käsikirjoittaja-ohjaaja pohtii sarjan teemoja.

Hieno näyttelijäkaarti

Toisin kuin Klikkaa mua -sarjassa, Ex-onnellisissa ei ole yhtä päähenkilöä yli muiden. Sarjassa näyttelevät muun muassa Miia Nuutila, Mikko Nousiainen, Jarkko Pajunen, Essi Hellén, Jonna Järnefelt ja Pertti Sveholm, mutta lapsinäyttelijät tekevät vähintään yhtä tärkeät roolit

– Lapset ovat mielettömiä näyttelijöitä, ja olen ylpeä siitä, mitä teemme yhdessä, Johanna kertoo kesken kiireisimmän kuvausputken.

Syksyllä aloitetut kuvaukset jatkuivat joulun jälkeen ja päättyvät pääsiäisen tienoilla. Valmista pitäisi olla ensi vuonna, jolloin sarja saa ensi-iltansa MTV3-kanavalla.

–Tämä on kausityötä. Joku tekee asfalttia kolme kuukautta, minä kuvaan aamusta iltaan sarjaa neljä kuukautta, mutta sen jälkeen voin keskittyä välillä vaikka kirjoittamiseen, Johanna sanoo.

Ex-onnelliset kolahtaa varmasti Klikkaa mua -faneille, mutta se puhuttelee luultavasti myös eri-ikäisiä katsojia.

– Näkökulma ihmisiin on samalla tavalla lämmin ja itselleen naurava. Tätä voi katsoa myös kymmenvuotias, jos seurassa on aikuinen, joka on valmis hänen kanssaan siitä keskustelemaan, Johanna sanoo.