Kuvat
Netflix
Tämä donitsikaan ei onnistunut ihan nappiin, mutta hyvä yritys!
Tämä donitsikaan ei onnistunut ihan nappiin, mutta hyvä yritys!

Netflixin Nailed It -ohjelmaa katsoessa ei yksinkertaisesti voi olla nauramatta.

Kun aloin katsoa Netflixin Nailed It -leivontaohjelmaa, en ensin tiennyt, miten siihen pitäisi suhtautua. Totta puhuen en ole siitä vielä kolmenkaan jakson jälkeen täysin varma, mutta sen tiedän, että olen totaalisen koukussa!

Sarja kuuluu kokkausohjelmien laajaan valikoimaan, mutta tarjoaa jotain täysin uutta. Osallistujat eivät ole huippuammattilaisia, vaan ihan tavallisia kotileipureita, jotka eivät ole aina edes kovin lahjakkaita. Upeiden luomusten sijaan ohjelmassa nähdään suorastaan hulvattoman epäonnistuneita lopputuloksia.

Jokaisessa jaksossa on kolme osallistujaa, jotka kisaavat toisiaan vastaan kahdella kierroksella. Kunkin kierroksen aluksi kilpailijoille esitellään mestarileipurin luomus, joka heidän sitten tulee kopioida annetussa ajassa parhaansa mukaan. Ensimmäisellä kierroksella valittavana on kolme erilaista pienempää leipomusta. Toisella kierroksella kaikkien tulee leipoa samanlainen, suurempi työ, jonka mallin on tehnyt huippuleipuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulostaako vaikealta? No, sitä se myös on, vaikka osallistujilla onkin reseptit käytössään. Huikeiden mestariluomusten toisintaminen tunnissa tai parissa olisi kokeneellekin ammattilaiselle liki mahdottomuus – ja juuri siksi luvassa on poskettoman hauskoja tilanteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Herkullisesta lähtöasetelmasta syntyy viihdettä, joka on katsomisen arvoista monestakin syystä:

1. Hyväntahtoisuus

Ohjelmaa leimaa pohjaton hyväntahtoisuus sen sijaan, että kilpailijoiden kustannuksella naurettaisiin. On totta, ettei kaikille leipomuksille yksinkertaisesti voi olla repeilemättä, mutta nauraminen ei ole koskaan ilkeää.

Vaikka ohjelman tuomaristossa vierailee toinen toistaan ansioituneempia leipureita ja kondiittoreita, he eivät katso osallistujia nenän varttaan pitkin, vaan antavat kannustavaa palautetta.

Tuomitsevien kommenttien sijaan ensimmäisen kierroksen heikoin kisaaja saa ekstra-apuja seuraavaan yritykseen.

2. Täydellinen tapa tyhjentää pää

Parempaa tapaa tyhjentää pää stressistä saa hakea! Nailed It on sanalla sanoen kreisi, eikä siinä oteta mitään turhan vakavasti.

Osallistujat voivat esimerkiksi tiukan paikan tullen lähettää juontaja Nicole Byerin häiriköimään kilpakulppaniensa suorituksia. Byer sotkee pakkaa pälpättämällä kisailijoiden korvan juuressa.

Ohjelmaa tehdään rennolla otteella: Kun vieraileva tuomari unohtaa repliikkinsä, katsojat näkevät, kun hänelle osoitetaan teleprompterin tekstiä. Kuvausassistentitkin vilahtelevat ruudussa.

3. Rakastettava ranskalaistuomari

Ohjelman vakiotuomarina toimii palkittu ranskalainen kondiittori ja suklaamestari Jacques Torres. Hänen ymmärtäväinen ja alati myönteinen suhtautumisensa kisaajiin ja näiden tekeleisiin lämmittää mieltä. Vaikka edessä olisi muodottomaksi levähtänyt kakuntapainen, josta valuu suklaata pitkin pöytää, Torres hymyilee rohkaisevasti ja keksii jotain kaunista sanottavaa – ihanasti surahtelevalla ranskalaisella aksentilla tietenkin.

Tuomari Jacques Torres on vallan herttainen tapaus.
Tuomari Jacques Torres on vallan herttainen tapaus.

4. Taatut naurut

Jo onnettomat leipomukset itsessään ovat riittävä tae siitä, ettei sarjaa katsoessa voi olla nauramatta. On myös hauska katsoa tuomarien reaktioita, kun he maistelevat leivonnaisia ja yrittävät löytää jotain positiivista kaikista luomuksista.

Meininki on kaiken kaikkiaan niin kaheli, että sarjan olemassaolo aiheuttaa epäuskoisia tirskahduksia. Voi kunpa olisin voinut olla kärpäsenä katossa, kun tälle on haettu rahoitusta!

5. Virkistävän samaistuttavaa

Kokkiohjelmien suunta on jo pitkään ollut pois Gordon Ramsayn luotsaaman Kauhukeittiön kaltaisista nöyryytysformaateista. Nykyään suositaan enemmän lempeämpää lähestymistapaa, kuten MasterChef Australiassa. MasterChefissa kisaajat ovat huipputaitavia ja keittiössä syntyvät herkut sen mukaisia. Toisin on Nailed Itin kohdalla. Siinä mikroaaltouuneista leviää käryä ympäri studiota, ja kakkuja kaatuilee lattialle.

Ohjelman ydinsanoma taitaakin olla, että on täysin ok, vaikka keittiökokeilut eivät aina ihan onnistukaan. Tärkeintä on, että yrittää ja tykkää itse puuhasta. Jos muut leivonta- ja ruoanlaitto-ohjelmat herättävät ihastuksen lisäksi alemmuudentunteita, Nailed It rohkaisee kömpelömpääkin kotikokkia kokeilemaan.

6. Silmäkarkkia

Mutta pääsee sarjan parissa ihastelemaankin! Koska mallileivonnaiset ovat maailman kärkileipureiden taidonnäytteitä, joukossa on uskomattomia kakkuja. Häikäisevät taideteokset pistävät huokailemaan, ihmettelemään ja ihailemaan ammattilaisten kädentaitoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla