John Lithgow näyttelee HBO:n Perry Mason -uutuussarjassa itsevarmaa lakimiestä. Kahdeksanosainen sarja alkaa tänään.

IS TV-LEHTI: Synkkä rikosdraama Perry Mason vie John Lithgow’n 1930-luvun Los Angelesiin. Hän esittää lakimies Elias Birchard ”E.B.” Jonathania, joka palkkaa sarjan nimikkohahmon, yksityisetsivä Masonin (Matthew Rhys). E.B.:stä tulee epäonnisen salapoliisin mentori.

– Esitän itsevarmaa rehvastelijaa, joka on täynnä heikkouksia. Hänellä on hyvät aikeet, mutta hän tekee huonoja päätöksiä, Lithgow, 74, kertoo videopuhelussa kotoaan Los Angelesista.

Näyttelijä viettää kodissaan koronaeristysaikaa Mary-vaimonsa kanssa. Parhaillaan hän viimeistelee kuvitusta satiiriseen runokirjaansa tämän ajan poliittisista tapahtumista, Trumpty Dumpty Wanted a Crown: Verses for a Despotic Age

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perustana suoratoistosarjassa on amerikkalaisen lakimiehen ja kirjailijan Erle Stanley Gardnerin (1889–1970) menestynyt salapoliisikirjasarja, jonka ensimmäinen osa ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1933.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjasarjasta on tehty aiemmin vuosina 1957–1966 pyörinyt televisiosarja, jonka pääosassa oli Raymond Burr (1917–1993). Uudempi tv-sarja ilmestyi vuosina 1973–1974 eri näyttelijöin. Suositusta Perry Mason -hahmosta tehtiin myös kolmisenkymmentä tv-elokuvaa 1980-luvulta lähtien.

– Raymond Burrin sarja oli minulle tuttu, mutta en katsonut sitä säännöllisesti. En ylipäätään katsonut pahemmin televisiota nuorena, Lithgow muistelee.

Broadwaylta uransa 1970-luvulla aloittanut mies on ollut kahdesti ehdolla Oscar-gaalassa, elokuvista Garpin maailma (1982) ja Hellyyden ehdoilla (1983). Itseään pitkän linjan luonnenäyttelijäksi kutsuva Lithgow muistetaan myös sarjoista Kolmas kivi auringosta, Dexter ja The Crown

Yksityisetsivä Perry Masonia näyttelee Matthew Rhys.
Yksityisetsivä Perry Masonia näyttelee Matthew Rhys.

HBO:n uuden Perry Mason -sarjan tarina uppoutuu yhteiskunnan korruptioon.

– Aihe on relevantti tänä päivänäkin. Tosin kautta historian, antiikin Kreikan tai William Shakespearen aikoina, on painittu samojen asioiden kanssa. Esimerkiksi Thomas Middletonin ja Shakespearen komedia Mitta mitasta tarkastelee armoa, oikeudenmukaisuutta ja totuutta, Lithgow miettii.

Hän piti Perry Masonin rakeisesta film noir -tyylistä.

– Siinä yhdistyy elementtejä elokuvista Chinatown (1974) ja L.A. Confidential (1997). Käänteiden taustalla nähdään kukoistava Los Angeles. Kun muussa maassa painittiin laman kanssa, enkelten kaupungissa öljybisnes kukoisti ja vuoden 1932 kesäolympialaiset ja elokuvateollisuus elävöittivät kaupunkia. Mielestäni sarjan käsikirjoitus oli hyvä, mutta pidän vielä enemmän lopputuloksesta.

Päähahmon esittäjä Matthew Rhys on sarjan vastaava tuottaja yhdessä Robert Downey Jr:n ja tämän vaimon Susan Levinin kanssa.

– Robertin oli tarkoitus näytellä Perryä. Sitten alun perin televisioelokuvaksi tarkoitettu tuotanto kasvoi sarjaksi, eikä hänellä ollut aikaa sitoutua kahdeksaan osaan. Minua onnisti, sillä sain roolin, Rhys kertoo ystäviensä maatilalta Catskill-vuoristosta, New Yorkin osavaltiosta. 

Sarjan alussa hän tutkii kidnapatun vauvan karmeaa kohtaloa.

Perry Mason, maanantaisin 22.6. alkaen HBO Nordic -palvelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla