Kuvat
TV5
Voitosta kilpailee kuusi innovatiivista finalistia: Annika Ikonen, Paavo Vallas, Hanna Yli-Kuha, Carme Plumed-Ferrer, Minna Sakki-Eerola ja Anssi Räntilä.
Voitosta kilpailee kuusi innovatiivista finalistia: Annika Ikonen, Paavo Vallas, Hanna Yli-Kuha, Carme Plumed-Ferrer, Minna Sakki-Eerola ja Anssi Räntilä.

Suomalainen menestysresepti on huippukokki ja ruoka-alan monitoimimies Jyrki Sukulan luotsaama ohjelma, jossa etsitään seuraavaa menestyjää elintarvikebisnekseen.

IS TV-LEHTI: Pöydät notkuvat herkkupaloista. Olo on kuin ulkomailla, sillä mikään elintarvike ei näytä tutulta eikä niitä löydy lähimarketista – vielä!

Suomalainen menestysresepti -ohjelman lehdistötilaisuudessa esillä on kuusi kuumaa ruokauutuutta. Jokin niistä voittaa tv-kilpailun ja pääsee kesän lopulla myyntiin laajalti kauppoihin.

Valinta on vaikea. Kilpailua isännöi itsekin elintarvikebisneksessä ideoiva Jyrki Sukula, ja hänen ohellaan finalisteja tuomaroivat muun muassa S-ryhmän Ilkka Alarotu, Finlaysonin Jukka Kurttila ja Foodwestin Suvi Luoma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjelmaan haki noin 120 ruokainnovaattoria. Tuomareiden ei ole helppo tehdä päätöstä, sillä tuotteet ovat keskenään erilaisia. Myös yrittäjät ovat hyvin eri tasoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kilpailu-uutuuksia yhdistävät paitsi kotimaisuus myös vahva painotus vastuulliseen ruuantuotantoon. Se miellyttää suuresti Jyrki Sukulaa.

– Aidot arvopohjaiset brändit vailla viherpesua ovat kasvavassa osassa, ja uskomatonta kyllä, kaikilla noin 30 semifinalistilla oli ympäristönäkökulma. Se on iso juttu. Silti muistettava on myös nautinto, helppous ja tuotteen tarina. Suomella on paljon valttikortteja.

– Pohjoismaat ovat kärkimaita ruokainnovoinnissa, mutta moitin isompia toimijoita hitaudesta. Suuret ketjut eivät ole olleet katselemassa tarpeeksi nopeasti ulos bokseistaan.

Sukula on ollut mukana rakentamassa esimerkiksi Jymy-jäätelöbrändiä. Hän kokee, että siksi annettavaa tuomarina ja tukijana oli.

– Vaikeinta on se, kuinka saada taivas aukeamaan eli kuluttaja ensin löytämään ja sitten koukuttumaan tuotteeseen.

Jyrki tietää hyvin yrittämisen raskauden.

– Olen käynyt jaksamisen äärirajoilla. Mutta kahta kertaa en ole tehnyt samoja virheitä. Yrittäjyys on jatkuva oppimisen prosessi. Itselleni on äärimmäisen tärkeää, että ajattelen työni olevan kokonainen elämäntapa.

Osallistujat paljastavat, että draamaa ja kyyneliä on luvassa. Aina ei ole helppo niellä kriittistä palautetta, kun kyseessä on sydämen tuote.

– Karuakin palautetta on tullut. Kritiikki silti kehittää, toteaa Minna Sakki-Eerola, jonka luomuyritystä on sarjassa sanottu jopa liian ympäristöystävälliseksi.

Jännittävin osuus kisaajilla on edessäpäin: kuinka kuluttajat innostuvat? Se selviää elokuussa!

Suomalainen menestysresepti, TV5:lla ja Dplayssa, klo 20.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla