House of Cardsin viimeisellä kaudella presidentti Claire Underwood (Robin Wright) tekee pesäeroa miesvainajaansa ja ottaa käyttöön tyttönimensä Hale.
House of Cardsin viimeisellä kaudella presidentti Claire Underwood (Robin Wright) tekee pesäeroa miesvainajaansa ja ottaa käyttöön tyttönimensä Hale.

Tv-arvio. House of Cardsin kuudes kausi piti kirjoittaa uusiksi kovalla kiireellä, ja se näkyy lopputuloksessa. Onneksi loppumetreille on perinteisesti varattu superyllätys. Juttu sisältää juonipaljastuksia!

Draamasarja House of Cardsin viimeiseksi ilmoitettu kausi julkistettiin Netflixissä viime perjantaina. Sen ahmaiseminen vuorokaudessa jättää vähän samanlaisen olon kuin keskinkertainen suklaamousse huippuillallisen päätteeksi: ihan kiva, mutta ilmankin olisi pärjännyt.

Yksi iso käänne kuitenkin piristi sarjan viimeisiä jaksoja. Jos et ole vielä katsonut koko kautta, lue varovasti tästä eteenpäin!

Kevin Spaceyn mentävä reikä

Ollaan rehellisiä. House of Cards ilman päätähteään on kuin kolmipyöräinen nelivetomaasturi. #MeToo-liike varmasti voitti, mutta tv-taide hävisi, kun tuottajat päättivät deletoida Frank Underwoodin kokonaan sarjasta näyttelijä Kevin Spaceyn ahdisteluskandaalin vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robin Wright tekee Clairena yhä upeaa työtä ja pelastaa viimeisestä kaudesta paljon, mutta Kevin Spaceyn edesmennyt hahmo hakee vertaistaan tv-historiassa. Frank Underwood oli oudon kiehtova cocktail West Wingin fiksua presidentti Bartletia,  Pulmusten leppoisaa setämiestä Al Bundya  ja Dexterin huumorintajuista massamurhaajaa. Clairessa ei samaa ristiriitaisuutta ole. Hän on yksinkertaisesti kylmä narttu – toki mainio sellainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Tekijöille tuli hätä

En olisi halunnut olla House of Cardsin käsikirjoittajien pöksyissä sillä hetkellä, kun tieto Spaceyn potkuista saapui viime marraskuussa. Tuossa vaiheessa kuutoskaudesta oli kirjoitettu jo yksitoista jaksoa, ja ensimmäiset jaksot oli jo kuvattukin. Tilannetta voisi verrata siihen, jos iPhonen uudesta mallista paljastuisi ratkaiseva suunnitteluvirhe muutamaa viikkoa ennen kuin sen olisi määrä tulla kauppoihin.

Koko viimeinen kausi piti kirjoittaa käytännössä uusiksi valtavalla kiireellä, ja valitettavasti se näkyy nilkuttavassa lopputuloksessa. 

Frankin kuoltua Clairen arkkiviholliseksi nousee entinen paras ystävä Annette Shepherd (Diane Lane).
Frankin kuoltua Clairen arkkiviholliseksi nousee entinen paras ystävä Annette Shepherd (Diane Lane).

Kaksintaistelu lässähti

Frankin poistumisen myötä sarjan koko tematiikalta putosi pohja. Sen keskeinen jännite oli ollut Underwoodien suhde: ensin yhteistyö, sitten kaksintaistelu. Vulture-lehden mukaan valtakamppailun lopullista voittajaa ei ollut ehditty päättää, kun tosimaailma päätti asian käsikirjoittajien puolesta.

Ilmeisesti alkuperäisestä käsikirjoituksesta on säästetty Clairen vastapooliksi Shepherd-säätiö, jossa Frank olisi varmaankin ollut johtavana sieluna. Säätiön johtoon kirjoitettu pahisperhe vain ei kolmenkaan näyttelijän voimin onnistu paikkaamaan Frankin jättämää tyhjiötä. Ex-mies onnistuu hiukan haamuilemaan Clairen kiusana vielä haudan takaakin, mutta moni ratkaisu, esimerkiksi Frankin perinnöksi jättämä äänipäiväkirja, vaikuttaa väkinäiseltä.

Liian sekavia juonitteluja

Shepherd-säätiö on hahmoton, Bond-elokuvista tuttua Spectreä muistuttava pahisorganisaatio, jonka päämäärä jää hähmäiseksi, paitsi että valtaa olisi kiva saada. Entä muuta? Öljyrahoja Syyriasta? Puhelinsovellus, jolla pystyy vakoilemaan lopulta koko ihmiskuntaa? Oma tuomari korkeimpaan oikeuteen? Kolmas maailmansota? Miksi?

Katsoja alkaa myös uupua loputtomiin suhdeverkostoihin, joissa henkilöt eivät itsekään tunnu olevan kartalla, kuka pelaa kenenkin pussiin. Mysteerit ovat olleet House of Cardsin suola, mutta liika on liikaa.

Vapaan maailman johtajan työsuhde-etuihin kuuluu oma leffateatteri, jossa voi katsoa vaikkapa kauhuklassikoita. Tämä kohtaus saa jälkikäteen aivan uuden merkityksen.
Vapaan maailman johtajan työsuhde-etuihin kuuluu oma leffateatteri, jossa voi katsoa vaikkapa kauhuklassikoita. Tämä kohtaus saa jälkikäteen aivan uuden merkityksen.

Koko ajan murhataan

Kakkoskauden ensimmäisestä jaksosta lähtien House of Cardsia on vaivannut sama perusongelma. Sarjan luonne muuttui peruuttamattomasti sillä hetkellä, kun Frank pukkasi Zoe Barnesin metron alle. Siihen saakka hankalat tyypit oli raivattu tieltä nerokkaasti juonittelemalla, mutta Zoesta lähtien pääkeinoksi valikoitui murha, johon myös Claire on alkanut turvautua koko ajan ennalta-arvattavammin.

Kuudennella kaudella poliitikkoa ja toimittajaa lakoaa jo siihen tahtiin, että sarja kärsii pahasta uskottavuusongelmasta. Psykoottisesti vihollisiaan listivästä presidentistä on myös paljon hankalampi pitää kuin ensimmäisen kauden vienosti kierosta pääparista.

Entinen hallitus oli täynnä ikäviä tyyppejä, joten Claire nimitti uuden. Vähän erilaisen.
Entinen hallitus oli täynnä ikäviä tyyppejä, joten Claire nimitti uuden. Vähän erilaisen.

Vain kahdeksan jaksoa

HOC-fanit on totutettu 13-osaisiin kausiin. Sellaiseksi viimeinenkin kausi oli suunniteltu, mutta nähtävästi ideat loppuivat kesken. Viimeisen, kahdeksannen jakson päätyttyä olo on silti hämmentyneen apea, vaikka rehellisyyden nimissä kaikki mahdollinen tuli kyllä kerrottua. Viisi jaksoa lisää näiden päälle olisi ollut väkisin vääntämistä.

*************
VARO JUONIPALJASTUSTA! JOS HALUAT SÄILYTTÄÄ JÄNNITYKSEN, LUE ETEENPÄIN VASTA, KUN OLET KATSONUT KOKO KAUDEN!
************

+ Se viimeinen herkku

Yksi iso makupala katsojille on sentään varattu. Kuudennessa jaksossa paljastuu, että viisikymppinen Claire on raskaana. Lapsen isäksi hän väittää Frank-vainajaa. Varmuutta isyydestä ei sarjan aikana saada, mutta käsikirjoittajien mukaan Claire ei valehtele: Frank todella on lapsen isä.

Samalla selittyi muutama arvoituksellinen kohtaus aiemmista jaksoista. ”Kun näin tapahtuu tässä vaiheessa elämää, ennuste ei ole hyvä”, totesi lääkäri Clairelle kauden kakkosjaksossa. Tätä ei avattu sen kummemmin, mutta katsojalle jäi käsitys, että kyse olisi vakavasta sairaudesta. Todennäköisesti Claire kuitenkin keskusteli lääkärin kanssa raskaudestaan, joka kenties sai alkunsa Frankin pakastetuilla siittiöillä. Vähän myöhemmin Claire istahti yksin Valkoisen talon leffateatteriin katsomaan elokuvaa, joka tunnusmusiikin perustella oli – mikäpä muukaan kuin kauhuklassikko Rosemaryn painajainen, jossa nainen huomaa kantavansa Saatanan lasta.

Uuden korttitalon perustukset on jo laskettu.

Clairen vauvamaha tuo loppukauteen kaivattua nostetta ja jännitettä. Julkisesti raskaus pehmentää hänen imagoaan ja kasvattaa presidentin suosion putinmaisiin sfääreihin. Yksityisesti se antaa Clairelle jatkuvuutta; eräänlaisen motiivin jatkaa valtapyrkyryyttään myös toiseen polveen.

Lisäksi katsoja saa ylimääräisen syyn jännittää, mihin tulokseen Doug Stamper (Michael Kelly) lopulta tulee Clairen suhteen. Noudattaako hän omaa toivettaan murhata nainen, joka tuhosi hänen rakastamansa Frankin elämän, vai haluaako hän sittenkin pitää Frankin lapsen hengissä?

...vai oliko se viimeinen?

Vaikka tuottajat ovat vakuuttaneet kuudennen kauden jäävän viimeiseksi, uuden korttitalon perustukset on jo laskettu. En pitäisi mahdottomana, että House of Cards saa joskus uuden startin – päätähtenä vaikkapa kahden presidentin perillinen Frances Underwood.

Muhiikohan tässä jo seuraava presidentti?
Muhiikohan tässä jo seuraava presidentti?

PS. Huomasitko? Washingtonia hyperlapse-kuvina esittelevä jaksotunnus on pysynyt käytännössä samana kaikki kuusi kautta. Vasta viimeisessä jaksossa siihen on lisätty yksi kuva, joka ei ole peräisin aidosta Washingtonista. Silmä tarkkana!

Sisältö jatkuu mainoksen alla