Kari Sorjosta näyttelevä Ville Virtanen myöntää, että hahmoa tulee ikävä.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Sorjosen kolmas ja viimeinen tuotantokausi käynnistyy hyisissä tunnelmissa. Lappeenranta on kääriytynyt valkeaan lumivaippaan, mutta idyllin rikkoo joukko visaisia murhia, joita vakavien rikosten erikoisyksikössä VAREssa työskentelevä Kari Sorjonen (Ville Virtanen) kollegoineen selvittää. 

Avausjaksossa tutkitaan omakotitalon kellariin vangitun naisen tapausta. Myös tuttu sarjamurhaaja Lasse Maasalo (Sampo Sarkola) palaa kauden edetessä kuvioihin.

Yksi päätöskauden ja koko sarjan kantavista teemoista on, kuinka jokaisessa ihmisessä on kyky tehdä pahaa, sanoo Sorjosen luonut käsikirjoittaja Miikko Oikkonen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sorjosessa käsitellään henkirikoksia, joita tekevät ja jotka tapahtuvat tavallisille ihmisille. Tarkoituksena on yrittää ymmärtää, miksi ihmiset ajautuvat tiettyihin tekoihin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös päähenkilöt ovat vaikeiden eettisten kysymysten ja traumojen äärellä. Yksi Sorjosen omista kipukohdista on kuolemansairas vaimo (Matleena Kuusniemi), jonka tila vaikuttaa lohduttomalta. 

– Sorjonen on työnarkomaani, jolle työ on sekä pelastus että tuho. Mitä isommat henkilökohtaiset ongelmat, sitä isommin Sorjonen heittäytyy tutkimuksiin, kuvailee Sorjosta näyttelevä Ville Virtanen.

”Sorjonen tietää, antaa sen ratkaista”

Kausi jää Sorjosen viimeiseksi, kuten alkujaan oli tarkoituskin. Virtanen myöntää, että Kari Sorjosen hahmoa tulee ikävä. 

– Hahmo ei missään nimessä tullut ammennetuksi tyhjiin. Tavallaan olo on yhtä aikaa haikea ja ylpeä. Minusta tuntuu, että tämä on paras kausi tähän mennessä.

Hän laskeskelee tehneensä rikostutkijan hahmossa lähemmäs tuhat kohtausta jo ennen kolmatta kautta. Päätöskauden jälkeen luku on siis jo reilusti yli tuhannen. Se vaikuttaa luonnollisesti näyttelemiseen.

– Sorjosen kanssa olen päässyt harvinaiseen tilanteeseen. Jos en ole ollut ihan varma, että miten joku kohtaus lähtee, olen voinut ajatella, että ei se mitään, Sorjonen tietää, antaa sen ratkaista. Olen voinut luottaa hahmoon, ja se on näyttelijälle hirveän vapauttavaa ja palkitsevaa.

Myös Lena Jaakkolaa, Sorjosen rinnalla tapauksia ratkovaa entistä FSB-agenttia näyttelevä Anu Sinisalo on tykästynyt hahmoonsa.

– Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä tämänkaltaisen hahmon ja että se on kirjoitettu minun ikäiselleni eikä kolmekymppiselle naiselle. Ikä on osa Lenan kiinnostavuutta.

Sorjosen läpilyönnistä on laajempaa hyötyä koko alalle.

Sorjonen on siitä poikkeuksellinen kotimainen sarja, että se on noteerattu myös kansainvälisesti: ykköskautta on levitetty yli 180 maahan, ja kiinnostus myöhempiäkin kausia kohtaan on huomattavaa. 

Rooleistaan Venla-palkitut Virtanen ja Sinisalo ovat silti vaitonaisia siitä, onko kansainvälinen menestys tuonut mukanaan lisää työtilaisuuksia esimerkiksi ulkomailla. Sinisalo korostaa, että Sorjosen läpilyönnistä on laajempaa hyötyä koko alalle, ei vain sarjan tekijöille.

– Uskon, että se on isompi asia kuin vielä ehkä ymmärretäänkään.

Sorjosen 3. tuotantokausi alkaa sunnuntaina 1.12. klo 21.05 Yle TV1:llä.

Vierailija

Katsoin eilen kolmannen kauden 1. jakson. Hirveää kuraa! Aikaisempia en ole katsonut koska suomalaisten tekemät eivät jaksa kiinostaa. Myötähäpeä sekä käsikirjoituksen että näyttelijätyön takia on kauhea.
Ville Virtanen on huvittava, suorastaan koominen yrittäessään olla niin ongelmallinen, syvämietteinen ja toisaalta etevä huomioissaan.
Käsikirjoittajat ja ohjaajat, noloa matkimista, uutta Siltaa ette osaa tehdä. Tehkää jotain omaa, jos ette osaa, antakaa olla ja menkää muihin töihin.
Oi, en jaksa edes kirjoittaa, tähän soppaan en aikaani tuhlaa. Huh, huh!

Vierailija

Lyön vetoa, että jälleen joka keississä poliisien perheenjäsenet ovat mukana. Laiskaa käsikirjoitusta. Alkujaksot katsoin, mutta enää ei ole kiinnistanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla