Sannikka & Ukkola on Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan talkshow, joka haastaa ajattelemaan maailmaa uudesta vinkkelistä. Kuva: Jussi Nahkuri/Yle Kuvapalvelu
Sannikka & Ukkola on Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan talkshow, joka haastaa ajattelemaan maailmaa uudesta vinkkelistä. Kuva: Jussi Nahkuri/Yle Kuvapalvelu

Tänään alkavan Sannikka&Ukkola -keskusteluohjelman suorassa lähetyksessä kuultanee kiivasta väittelyä.

IS TV-LEHTI: Suomalaiset katsovat ehkä jopa eniten asia- ja faktapainotteisia keskusteluohjelmia koko maailmassa.

Näin sanoo Yleisradion Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén, joka on seurannut aktiivisesti suomalaisten tv-katsojien kulutustottumuksia.

– Suomalaiset pitävät hirveästi keskusteluohjelmista. Ne ovat olennainen osa lineaarista televisiota, ja niitä katsotaan nimenomaan suorana. Siksi ne sijoitetaan parhaaseen katseluaikaan, Vilén sanoo.

– Niitä ei katsota enää jälkikäteen kovinkaan paljoa suoratoistopalvelusta, vaan koko konsepti perustuu aikaan ja paikkaan.

Keskusteluohjelmien suuri suosio näkyy myös syksyn ohjelmakartassa, sillä niiden lista on pitkä. Pelkästään Yleisradiolla on useita perinteisiä keskusteluohjelmia, kuten A-studio, A-talk, Arto Nyberg, Puoli seitsemän ja Aamu-tv. Tämän lisäksi Ylen kanavilla pyörii myös keskusteluohjelmat Perjantai, Efter Nio, Jenny+ sekä Flinkkilä & Tastul. 

– Useimmilla Ylen keskusteluohjelmilla on vähintään puoli miljoonaa katsojaa, ja uusintojen kera ne saavuttavat miljoona katsojaa, Vilén sanoo.

Yleisradiolla ei ole yleistä linjaa tai yhteistä päätöstä sille, kuinka paljon keskusteluohjelmia Ylen kanavilla nähdään. Ohjelmista vastaavat eri kanavien ja osastojen tilaajat ja johtajat. Tärkeintä on saada erilaisille katsojaryhmille mieluisaa katsottavaa.

– Suomessa on se erityinen piirre, että kaikki faktaohjelmat ja dokumentit ovat suosituimpia kuin kenties missään muualla maailmassa. Mutta vaikka olemme erittäin asia- ja faktapitoinen kansa, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ohjelma ei saisi olla viihdyttävä. Asiapitoisenkaan keskusteluohjelman ei tarvitse olla kuiva.

”Suomessa on se erityinen piirre, että kaikki faktaohjelmat ja dokumentit ovat suosituimpia kuin kenties missään muualla maailmassa.”

Tämän varmasti todistaa tänään alkava, Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan luotsaama, Sannikka & Ukkola, joka tulee entisen Pressiklubin ohjelmapaikalle. Ensimmäisen jakson aiheena on Somekohu ja pikapotkut. Vieraana on ihmisroska-kommentista potkut saanut Riikka Moilanen

Sannikka & Ukkola, TV1 klo 20.00

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30