Sampo Marjomaa sai paljon sympaattisia viestejä yllättäen päättyneen juontajapestinsä takia. Miten kotivideo-ohjelman käy, kun keulahahmo vaihtuu?

Kun televisio-ohjelmalla on persoonallinen juontaja, keulakuvan vaihtaminen on aina riski. Se nähtiin tällä viikolla, kun Sampo Marjomaan työt loppuivat Hauskoissa kotivideoissa.

Marjomaa kertoi aiemmin tällä viikolla Me Naisten jutussa puhelusta, joka päätti 15 vuotta kestäneen juontopestin. Juttuun ja sen Facebook-jakoon tuli valtavasti Sampoa symppaavia kommentteja.

”Nyt kyllä meni päätös ihan pieleen. Sampon jutut videoiden ohessa olivat hauskoja ja osuvia. Se oli mukava koko perheen viihdeohjelma. Iso kiitos Sampolle, olet hauska mies.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sampoa ylistettiin lähes kaikissa kommenteissa. Hänen huumoriaan kiiteltiin oivaltavaksi, ja moni kertoi tykkäävänsä miehen kekseliäästä sanailusta. Kommenteista päätellen Sampon terävä huumori on ominaisuus, joka on tehnyt ohjelmasta ylipäätään hauskan ja katsomisen arvoisen. Lisäksi kuluneiden vuosien aikana moni on kiintynyt Sampoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olet niin viihdyttävä persoona. Kuulut olkkareihimme.”

”Tämä ohjelma on yhtä kuin Sampo. Ei häntä voi kukaan korvata.”

Kommenttien perusteella Sampo määritellään vahvasti osaksi ohjelmaa. Ja monelle se on jopa syy katsoa sitä.

”Sampo teki typeristäkin videoista katsomisen arvoisia.”

”Aina video ei suinkaan naurata vaan Sampon hervoton kommentti. Ollut koko 15 vuoden ajan koko perheemme yhteinen juttu.”

Osa katsojista raivostui ja kertoi laittavansa koko ohjelman boikottiin. Toiset nimittivät kohtelua kanavan suunnalta tylyksi.

”VOI EI.. Umpihauska ohjelma, Sampon verbaalinen juonto, Mitä ihmettä? Loppuu tosta vaan.”

Juontajauudistuksissa on nähty onnistumisiakin

Hauskat kotivideot ei ole ensimmäinen ohjelma, jossa juontaja vaihtuu pitkän pestin jälkeen.

Suosikkijuontajia on vaihdettu muissakin tv-ohjelmissa, eivätkä juontajauudistukset ole aina menneet putkeen. Tylysti on käynyt viime vuosina ainakin Ylen Pressiklubille ja comebackia yrittäneelle BumtsiBumille. Molemmat ohjelmat olivat vahvasti henkilöityneet juontajiinsa.

Loppuvuodesta 2016 Ruben Stiller jäi ensin sairauslomalle Pressiklubista, kun hän joutui Yleisradion ja silloisen pääministeri Juha Sipilän Terrafame-kohun keskelle. Juontajaksi hyppäsi tuuraamaan toimittaja Sanna Ukkola, joka vaihdettiin myöhemmin ohjelman vakijuontajaksi. Ohjelma kuitenkin lopetettiin keväällä 2018.

MTV3:n BumtsiBum lopetettiin vuonna 2005. Monet yhdistivät ohjelman vahvasti Marco Bjurströmiin. Kun ohjelma teki paluun vuonna 2017, se sai uuden juontajan. Kalle Lindroth ei kuitenkaan yksinkertaisesti kelvannut kansalle.

Joissakin tapauksissa katsojat siis kiintyvät tuttuun juontajaan, ja leimaavat juontajan ja ohjelman vahvasti yhteen. Ja kun kanava pyrkii freesaamaan ohjelmaa, asiasta voi nousta kova haloo.

Osa ohjelmista on kuitenkin onnistunut porskuttamaan eteenpäin juontajavaihdoksesta huolimatta. Vahvojen formaattien ohjelmat, kuten Haluatko miljonääriksi ja Puoli seitsemän, eivät ole samalla lailla kärsineet juontajavaihdoksesta.

Jäämmekin jännittyneenä odottamaan, kuinka Hauskat kotivideot by Roni Back onnistuu. Somekommentoinnin perusteella tubettajana tunnetulla Roni Backilla on suuret saappaat täytettävinä.

Uraohjus

En ymmärrä miksi telkkarissa pitää olla aina nuorempia ja nuorempia ihmisiä. Ohjelma on yhtä kuin Sampo. Sampon takia ohjelmasta pidettiin niin paljon. Henkilö antaa 15 vuotta urastaan ja palkaksi tulee fudut, ei ole sekään reilua. Olisitte kasvattaneet ohjelmasta ikonisen ja kaikkien tunteman Sampon shown.

Sisältö jatkuu mainoksen alla