”Pojat on poikii”, Pyhimys laulaa äijäanthemissaan. Kuulostaako tutulta? Kuva: Nelonen
”Pojat on poikii”, Pyhimys laulaa äijäanthemissaan. Kuulostaako tutulta? Kuva: Nelonen

Pyhimys kiteyttää provokatiiviseeen Mulkut-kappaleeseen koko nykyisen tasa-arvokeskustelun.

Perjantain Vain elämää -jaksossa kuultiin ehkäpä koko sarjan historian ronskein esitys, kun Pyhimys esitti Ellinooran lounaalla kappaleen Nartut. Pyhimys lupaa ennen vetoaan, että tiedossa on eniten kirosanoja koko ohjelman historiassa.

– Versio syntyi keikkareissulla hotellissa. Keskellä yötä demotin sen läppärille, kuuntelin kymmenen kertaa putkeen ja punastuin joka kerta. Totesin, että tässä on pakko olla jotain, Pyhimys kertoo.

Pyhimys kääntää Ellinooran Nartut-biisin täysin ylösalaisin. Hän kertoo, että alkuperäisen kappaleen maailma naisten välisistä ongelmista on hänelle täysin vieras, joten hän päätti tehdä biisistä version, jonka itse ymmäärtää. Nartuista tuli mulkkuja.

”Mulkut, that's my song.”

Esityksessään artisti kiteyttää koko julkisen tasa-arvokeskustelun yhteen kappaleeseen. Hän ruotii biisissään niin kutsuttua ”valkoisen heteromiehen tuskaa” ja toksista maskuliinisuutta omakohtaisuuden kautta. 

– Tykkään kirjoittaa minämuodossa pahiksen rooleja. Jos teen biisin vaikeasta asiasta, perheväkivallasta tai jostain, mä olen aina se vaimonhakkaaja niissä biiseissä, en osoittele ketään muita. Se antaa musta henkilönä kuvan, että minkälainen tyyppi toi on. Mutta mä sanon vaan asioita, mitä olen kuullut, että muille sanotaan, Pyhimys sanoo.

Sanoitukset ovat hyvin provosoivat, mutta samalla puhuttelevat ajankohtaisuudellaan.

Jos beibi, sä oisit bosslady, sun euro ois euro eikä mitään vitun hiluja,

Panssarilasi tääl on kattona, katon akkoja, nään vaan kaatoja, sakkoja, Pyhimys aloittaa kappaleensa.

– Olen jännittänyt tätä vetoa eniten tänne tullessa juuri sen takia. Lähinnä, että tuleeko tappouhkauksia… Mulkut, that’s my song, Pyhimys julistaa.

Mykistävän esityksen jälkeen muut artistit toivovat kappaleen sanoituksia paperiversiona, eikä ihme – nerokkaat sanat todella haluaisi lukea ajatuksella.

– Tuon voisi ottaa printtinä, jos sopii, Pepe Willberg pyytää.

Katso tästä Pyhimyksen koko esitys Mulkuista: