Skinsin faneille sopii Sex Education, Stranger Thingsin ystävät pitävät Darkista. Etsimme suosikkisarjoille yhtä hyvät verrokkisarjat, joihin ihastut taatusti. 

”Eikös Succession ole vähän kuin tämän päivän Dallas?”

Näin lausahti eräs Me Naisten toimituksen jäsen, ja väitteessä on tosiaan perää. HBO:n hittisarja Succession kertoo rikkaasta ja ikääntyvästä, inhottavasta mediamogulista ja hänen neljästä lapsestaan. Vuosina 1978–1991 esitetty Dallas kertoi texasilaisesta öljyllä rikastuneesta suvusta. Sen pääosassa oli ahne ja juonitteleva öljyparoni.

Dallas oli toki saippuaa ja Succession satiirista draamaa, mutta molempien ytimessä on rikas, häikäilemätön perhe.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkemmin pohdittuna yhteneväisyyksiä löytyy vaikka kuinka: erikoinen patriarkka ja juonitteleva jälkikasvu, bisneskääntöjä ja teollisuusvakoilua, monen sortin päihdeongelmia, koukuttavaa draamaa. Lisäksi molempien sarjojen muoti kiinnostaa katsojia: Dallas toimi inspiraationa 80-luvun tyyliniekoille, ja Successionin bisnestyyliä ihailevat nykypäivän trenditietoiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän vertailun innostamana etsimme sopivat, astetta uudemmat tai tuntemattomammat vaihtoehdot 12 televisiosarjalle. Jos tykkäät jommastakummasta, saatat ihastua toiseenkin!

1. Jos pidit Breaking Badista, katso Peaky Blinders

Breaking Bad on yksi kaikkien aikojen kehutuimmista televisiosarjoista. Se kertoo Walter Whitesta, lukion kemianopettajasta, jolla todetaan keuhkosyöpä. White alkaa valmistaa ja myydä metamfetamiinia taatakseen perheensä taloudellisen tulevaisuuden. Sarja on synkkä, jännittävä ja mielettömän hyvin käsikirjoitettu.

Peaky Blinders sijoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen Englantiin ja kertoo Shelbyn perheen muodostamasta rikollisjengistä. Se vilisee huippunäyttelijöitä (Cillian MurphyTom Hardy, Adrien Brody, Game of Thronesista tuttu Aidan Gillen) ja yllättäviä juonenkäänteitä, mutta on jostain syystä jäänyt hieman tuntemattomaksi valtayleisölle. Se on sääli, sillä Peaky Blinders on todella katsomisen arvoinen. Se on myös mielettömän kauniisti kuvattu.

Miksi juuri nämä? Molempien keskiössä on synkkä, kiero antisankari, joka onnistuu kuitenkin olemaan niin inhimillinen, että häntä on pakko kannattaa. Molemmissa on vahvat käsikirjoitukset, upeita näyttelijöitä ja loputtomasti draamaa. 

Missä? Molemmat Netflixissä.

2. Jos pidit Game of Thronesista, katso The Witcher – Noituri

Game of Thrones jätti jälkeensä valtavan aukon. Vaikka viimeinen kausi ei mennyt useimpien fanien mielestä ihan niin kuin piti, on GoT silti 2010-luvun suurin televisiotapaus. George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan pohjautuva saaga kertoi Westerosin aatelissuvuista, jotka kamppailivat vallasta verisesti kahdeksan kauden ajan. 

Netflixin The Witcher – Noituria on jo ehditty tituleerata seuraavaksi Game of Thronesiksi. Se perustuu puolalaisen kirjailijan Andrzej Sapkowskin 1990-luvulla ilmestyneisiin romaaneihin ja novelleihin, joista on tehty myös suosittuja videopelejä. Sarja kertoo hirviöiden metsästäjästä Geraltista, prinsessa Cirillasta ja maalaistyttö Yenneferistä.

Miksi juuri nämä? Toista Game of Thronesia tuskin koskaan tulee, mutta The Witcher tepsii mainiosti fantasiannälkään. Molemmat sarjat ovat hengeltään synkkiä ja väkivaltaisia. Varaudu kuitenkin siihen, että The Witcher on selvästi oudompi ja sopii parhaiten todellisille fantasiafaneille.

Missä? Game of Thrones HBO Nordicilla, The Witcher – Noituri Netflixissä. 


3. Jos pidit Skinsistä, katso Sex Education

2000-luvun rakastettu brittiläinen Skins oli aikansa rohkein ja koukuttavin teinisarja. Bristolilaisesta kaveriporukasta kertonut sarja kuvasi yliampuvasti mutta silti uskottavasti lukiolaisteinien elämää: oli ihastuksia, riitoja, seksiä, huumeita, juonittelua ja seksuaalisuutensa kanssa kamppailevia nuoria.

Sex Education kertoo seksipulmien kanssa painivista lukionuorista. Päähenkilö Otis on ahdistunut nörtti, hänen äitinsä kotivastaanottoa pitävä seksiterapeutti. Yksi asia johtaa toiseen, ja yhdessä ystävänsä kanssa Otis aloittaa koulussaan seksineuvontapalvelun. 

Miksi juuri nämä? Jos Skinsin rohkeus miellytti aikoinaan, tulet ihastumaan Sex Educationiin. Se on Skinsin tapaan täynnä teinien kömpelöä seksitoilailua ja häpeän hetkiä. Sex Education käsittelee seksiä ja seksuaalisuutta suorapuheisesti ja rohkeasti, toisaalta vakavasti ja toisaalta rennosti. Se kuvaa nuorten elämää aidon tuntuisesti. Tätä lisää, kiitos! 

Missä? Molemmat Netflixissä.

4. Jos pidit Stranger Thingsistä, katso Dark

Scifiä ja kauhua yhdistelevä Stranger Things on yksi Netflixin katsotuimpia alkuperäissarjoja. 1980-luvulle sijoittuva ja sen ajan populaarikulttuurista ammentava sarja on mahtava sekoitus yliluonnollisuutta, jännitystä, draamaa ja komediaa sekä tietysti loistavia henkilöhahmoja.

Saksalainen Dark on Netflixin suosituimpia ei-englanninkielisiä teoksia. Ensimmäinen kausi alkaa, kun lapsi katoaa saksalaisessa pikkukaupungissa. Sarja kertoo neljästä eri suvusta, joiden jäsenten kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Tarinaa kuljetetaan useassa aikatasossa. Enempää emme halua paljastaa.

Miksi juuri nämä? Sarjojen alkuasetelma on sama: lapsi katoaa 1980-luvulla pikkukaupungissa, sitten alkaa tapahtua kummia. Molemmat ovat genreltään scifiä ja sisältävät salaliittoteorioita. Dark on kuitenkin synkempi ja omalla tavallaan kiehtovampi. Se on kuin Stranger Things, mutta aikuisille. 

Missä? Molemmat Netflixissä.

5. Jos pidit Gossip Girlistä, katso Elite

Rikkaiden newyorkilaisteinien elämästä kertonut Gossip Girl (2007–2012) oli ilmestyessään monen tytön ja nuoren naisen suosikki. Se kertoo Manhattanin yksityiskoulua käyvistä elitistisistä teineistä, joiden liikkeitä seuraa anonyymi bloggaaja. 

Espanjalainen Elite oli viime vuonna Netflixin kymmenenneksi katsotuin sarja. Se sijoittuu yksityiseen eliittikouluun, jonne saapuu stipendin turvin kolme uutta oppilasta. Kaikki kääntyy päälaelleen, kiitos salaperäisen murhavyyhdin. Heitetään sekaan vielä kolmiodraamaa, seksiä, huumeita ja homoromanssi, niin Elite on valmis. 

Miksi juuri nämä? Eliteä on kuvailtu Gossip Girlin ja HBO:n Big Little Liesin yhdistelmäksi. Kuvaus pitää hyvin paikkansa: Elite on vähän kuin Gossip Girl, mutta espanjalainen ja useilla murhilla höystetty. Se kuvaa teinejä sen verran aidosti, että sarjaa on verrattu löyhästi jopa rakastettuun Skamiin.

Missä? Molemmat Netflixissä.

6. Jos pidit Big Little Liesista, katso Sharp Objects

HBO:n menestyssarja Big Little Lies kertoo rantakaupungissa asuvista viidestä pienten lasten äidistä ja heitä ympäröivästä yhteisöstä. Alkujaksossa selviää, että naiset ovat sekaantuneet kuolemantapaukseen. Sarjaa on hehkutettu erityisesti sen vahvan, naisvoittoisen näyttelijäkaartin vuoksi (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Meryl Streep...). Lisäksi sarjan ensimmäinen kausi kohahdutti, sillä siinä käsiteltiin lähisuhdeväkivaltaa raa’asti ja avoimesti. 

Niin ikään HBO:n Sharp Objects on myös todella kehuttu, mutta ei aivan yhtä tunnettu. Amy Adams näyttelee vihaista ja epätasapainoista toimittajaa, joka lähetetään kirjoittamaan pienellä kotipaikkakunnallaan tapahtuneista murhista. Paluu lapsuudenmaisemiin nostaa pintaan tukahdutettuja muistoja ja traumoja.

Miksi juuri nämä? Molempien pääosissa on monitasoisia, kiinnostavia naishahmoja, joiden näyttelijät tekevät huippuhyvää työtä. Kumpikin sarja käsittelee hienosti vaikeita aiheita: Big Little Lies lähisuhdeväkivaltaa, Sharp Objects itsetuhoisuutta.

Missä? Molemmat HBO Nordicilla. 

7. Jos pidit Brooklyn Nine-Ninesta, katso The Good Place 

New Yorkin Brooklyniin sijoittuva, poliisiaseman arjesta kertova Brooklyn Nine-Nine on yksi viime vuosien parhaita tilannekomediasarjoja. Siinä on paljon hyvää: monipuolinen hahmokavalkadi, huippuja naishahmoja ja älykästä komediaa. 

Samat tekijät ovat myös kenties hieman vähemmälle huomiolle jääneen The Good Placen takana. Kyyninen Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) kuolee ja herää taivaassa. Pian hän kuitenkin tajuaa, että hänet on sekoitettu toiseen ihmiseen. Taivaspaikka ei kuulukaan hänelle. Poikkeuksellisen omaperäinen ja kekseliäs komediasarja on kepeä mutta pohtii filosofisiakin kysymyksiä. 

Miksi juuri nämä? Sarjojen takana on sama mies, Michael Schur. Jos pidät toisen sarjan huumorista, pidät todennäköisesti myös toisesta. Sarjat ovat aiheeltaan ja teemoiltaan hyvin erilaiset, mutta ne ovat molemmat ennen kaikkea nokkelaa komediaa. 

Missä? Molemmat Netflixissä.

8. Jos pidit Grace & Frankiesta, katso Dead to Me 

Grace & Frankie on Netflixin pitkäaikaisimpia alkuperäissarjoja, eikä se ole mikään ihme. Koskettava ja lämmin komediasarja kertoo kahdesta seitsemänkymppisestä rouvasta (mahtavat Jane Fonda ja Lily Tomlin). Paljastuu, että heidän aviomiehillään on ollut vuosikymmenien mittainen suhde. Rouvat muuttavat yhteen, vaikka eivät ole vuosien varrella varsinaisesti fanittaneet toisiaan.

Musta komediasarja Dead to Me kertoo kahdesta leskestä, jotka tapaavat vertaistukiryhmässä. Naisten välille kehittyy epätavallinen ystävyys. Sarja kertoo surusta, menetyksestä, anteeksiannosta ja ystävyydestä.

Miksi juuri nämä? Molempien sarjojen pääosissa on kaksi vahvaa naista, jotka ystävystyvät epätavallisesta alkuasetelmasta huolimatta, mutta Dead to Me on huomattavasti synkempi kuin kepeä Grace & Frankie.

Missä? Molemmat Netflixissä.

9. Jos pidit Gilmoren tytöistä, katso Jane the Virgin

2000-luvun alun rakastettu sarja Gilmoren tytöt kertoi yksinhuoltajaäiti Lorelai Gilmoren ja hänen Rory-tyttärensä elämästä kuvitteellisessa Stars Hollow’n pikkukaupungissa. Sille tunnusomaista oli vikkelä ja nokkela vuoropuhelu ja lukuisat viittaukset populaarikulttuuriin. Hyvän mielen sarja sai jatkoa muutama vuosi sitten. 

Jane the Virgin alkaa kutkuttavasti: latinotaustainen, neitsyyslupauksen tehnyt Jane tulee vahingossa raskaaksi epäonnisella rutiinikäynnillä gynekologilla. Sarja perustuu venezualaiseen telenovelaan ja parodioi genreä onnistuneesti. Se on monipuolinen, vekkuli, lämmin ja itseironinen. 

Miksi juuri nämä? Molemmissa sarjoissa keskiössä ovat tytär, yksinhuoltajaäiti ja vahva isoäiti, ja sarjat kuvaavat kiinnostavasti äiti-tytärsuhdetta. Sarjojen naishahmot ovat todentuntuisia ja nuoret pääosatytöt fiksuja. Molemmat sarjat ovat satiirisia, hauskoja, yllättäviä, romanttisia ja sydäntä lämmittäviä. 

Missä? Molemmat Netflixissä.


10. Jos pidit Buffy Vampyyrintappajasta, katso The Chilling Adventures of Sabrina

1990-luvun lopun ikoninen kauhukomediasarja Buffy Vampyyrintappaja kertoi nuoresta Buffy Summersista, joka oli valittu taistelemaan pimeyden voimia, kuten vampyyreita ja demoneita, vastaan. Se oli jännittävä, pelottava, feministinen ja hauska. Sarjasta muotoutui oikea ilmiö, ja moni ikävöi sitä vieläkin.

The Chilling Adventures of Sabrinaa on jo ehditty tituleerata tämän sukupolven Buffyksi. Se kertoo Archie Comics -sarjakuvien tutuksi tekemästä hahmosta Sabrina Spellmanista (upea Kiernan Shipka). Pian 16 vuotta täyttävä Sabrina on puoliksi noita ja puoliksi kuolevainen ihminen. Hahmosta tehtiin komediasarja Sabrina, teininoita 1990-luvulla, mutta tämä tuore Netflix-versio on jotain aivan muuta. Se on kapinallinen, feministinen ja jännittävä, paikoin jopa pelottava.

Miksi juuri nämä? Molempien päähahmo on vahva, kykenevä nainen, jota kelpaa ihailla. Sarjoissa on vahvoja feministisiä teemoja ja reippaasti tyttövoimaa. Ja tietysti ne vilisevät noitia ja vampyyreita, joten jos ne ovat juttusi, et tule pettymään.

Missä? Buffy vampyyrintappaja Viaplayssa, The Chilling Adventures of Sabrina Netflixissä.

11. Jos pidit The Officesta, katso Parks and Recreation

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Parks And Recreation (@nbcparksandrec) jakama julkaisu

The Officen eli Konttorin faneja on kahta lajia: toiset liputtavat alkuperäisen brittisarjan puolesta, toiset pitävät sen samannimisestä amerikkalaisversiosta. Molemmat kertovat paperiyrityksessä työskentelevästä työporukasta. Sarjat edustavat dokumentteja parodioivaa mockumentary-tyylilajia. 

Parks and Recreation eli Puisto-osasto noudattaa samaa tyylilajia. Sen takana on jo mainittujen Brooklyn Nine-Ninen ja The Good Placen luoja Michael Schur. Parks and Recreation kertoo Indianan osavaltiossa sijaitsevan kuvitteellisen pikkukaupungin puisto-osaston työntekijöistä. Mielettömän hauska sarja on jäänyt Suomessa vähälle huomiolle, mutta on todella katsomisen arvoinen. Vinkki: ensimmäinen kausi on sarjan heikoin, joten älä tee johtopäätöksiä sen kohdalla.

Miksi juuri nämä? Työpaikoille sijoittuvat sarjat edustavat samaa tyylilajia ja ovat molemmat hillittömän hauskoja. Niissä on värikkäitä, hupaisia mutta rakastettavia henkilöhahmoja ja loputtomasti tilannekomiikkaa. 

Missä? Amerikkalainen The Office ja Parks and Recreation löytyvät molemmat HBO Nordicilta. 

12. Jos pidit Yousta, katso The Assassination of Gianni Versace

Kaikki puhuvat nyt Netflixin You-trillerisarjasta. Se kertoo Joe Goldbergista, joka ihastuu Beck-nimiseen tyttöön ja alkaa stalkata tätä. Joen näkökulmasta kerrottu tarina muuttuu pian karmaisevaksi, kun Joe paljastuu aidoksi psykopaatiksi eikä murhiltakaan vältytä. Koukuttavan sarjan toinen kausi ilmestyi hiljattain.

Jos ahmit jo Youn molemmat kaudet läpi, katso seuraavaksi American Crime Story -sarjan toinen kausi The Assassination of Gianni Versace. Pari vuotta sitten ilmestynyt kymmenosainen sarja kertoo tositarinan kotiportailleen ammutusta Gianni Versacesta. Muotisuunnittelijan tappoi sarjamurhaaja Andrew Cunanan, jonka tarinaa sarjassa seurataan. 

Miksi juuri nämä? Molemmissa sarjoissa on murhaaja, joka osaa näyttäytyä muille ihmisille varsin hurmaavana – niin hurmaavana, että katsoja huomaa välillä olevansa heidän puolellaan. Sarjat ovat psykologisesti kiinnostavia. Cunanania näyttelevä Darren Criss tekee ilmiömäistä työtä, ja mies palkittiinkin roolistaan sekä Emmyllä, Golden Globella että SAG-palkinnolla.  

Missä? Molemmat Netflixissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla